Skocz do zawartości

Interpol - blokada komputera przez policję

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie złapałem takie badziewie. Nie mogłem za bardzo nic uruchomić wiec podłączyłem dysk do zdrowego komputera i przeskanowałem antywirusem. Znalazł 4 zainfekowane pliki i je usunął. Po tym zabiegu podłączyłem dysk do komputera macierzystego i uruchomiłem programy do logów. Załączam je z gorącą prośbą o sprawdzenie i ocenę czy jest już z wirusem spokój, czy coś trzeba jeszcze zrobić.

System: windows 8 64-bit

Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc

Addition.txt

Extras.Txt

FRST.txt

OTL.Txt

Shortcut.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Tak, jest tu jeszcze co naprawiać po infekcji. Wyczyściłeś tylko pliki (nie wszystkie), ale nie została naprawiona usługa Instrumentacji Windows (Winmgmt) przejęta przez trojana. Skutki to dysfunkcje w systemie: we właściwościach systemu nie wyświetlają się obecnie pewne dane, nie działają też poprawnie m.in. Centrum zabezpieczeń czy Przywracanie systemu. Dziennik zdarzeń sypie błędami.

==================== Restore Points =========================

Could not list Restore Points. Check "winmgmt" service or repair WMI.

==================== Faulty Device Manager Devices =============

Could not list Devices. Check "winmgmt" service or repair WMI.

System errors:

=============

Error: (04/23/2014 10:02:18 PM) (Source: Service Control Manager) (User: )

Description: Usługa Instrumentacja zarządzania Windows zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd:

%%126

Wykonaj następujące kroki:

1. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

S2 Winmgmt; C:\PROGRA~3\2992199F9A\szfrrjho.faa [X]
Startup: C:\Users\Maciej\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\szfrrjho.lnk
C:\ProgramData\2992199F9A
C:\Users\Maciej\AppData\Roaming\mozilla
Reboot:

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. System zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt.

2. Przez Panel sterowania odinstaluj 2 pozycje Qtrax Player.

3. Uruchom TFC - Temp Cleaner.

4. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition i Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt.

.

Opublikowano

Do uzupełniania wypowiedzi, gdy nikt jeszcze nie odpisał, służy opcja Edytuj. Posty sklejam.

Akcje pomyślnie wykonane. Czynności końcowe:

1. Usuń używane narzędzia przy udziale DelFix.

2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK.

3. Luki w Java to jedna z przyczyn tej infekcji. Odinstaluj starą Java 7 Update 17 i - o ile w ogóle potrzebne - zastąp najnowszą wersją: KLIK.

TFC - Temp Cleaner nie kasuje plików z folderów osobistych takich jak moje dokumenty, obrazy itp?

W przyklejonym jest przecież wyraźny opis co robi narzędzie: usuwa tylko i wyłącznie pliki tymczasowe z predefiniowanych lokalizacji. Dokumenty czy obrazy w ogóle poza spektrum narzędzia. Skąd to pytanie? Coś Cię niepokoi? Coś dodatkowego się stało?

.

Opublikowano

Witaj

Za brak uzupełnienia wypowiedzi w poście, przepraszam - roztargnienie

Wszystkie zalecenia wykonane, bardzo, bardzo  dziękuję za pomoc. Zamieszczam jeszcze log z DelFix

Jeśli chodzi o TFC to na koniec skanowania otworzył folder moich dokumentów, więc się trochę zdziwiłem. Widziałem, ze usunął zawartość kosza i lekko się zaniepokoiłem, co chciał od dokumentów, ale sprawdziłem wszystko jest ok.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

PS.

A tak z czystej ciekawości to chodzisz kiedyś spać, bo na forum jesteś chyba 24h?

DelFix.txt

Opublikowano

Potwierdzam zawartość DelFix, możesz usunąć ten log. Gdyby jeszcze gdzieś się zaplątał jakiś tekstowy log z narzędzi, po prostu usuń ręcznie.

Jeśli chodzi o TFC to na koniec skanowania otworzył folder moich dokumentów, więc się trochę zdziwiłem.

Nie wiem o co chodzi. Nigdy tego nie widziałam.

A tak z czystej ciekawości to chodzisz kiedyś spać, bo na forum jesteś chyba 24h?

Różnie to bywa. :P

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...