Skocz do zawartości

Optimizer Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przy ściąganiu dziś programu KMPlayer ściągnął się też Optimizer Pro (skrót na pulpicie, obecność na liście programów w panelu sterowania). Na szczęście nie uruchamiałam go, bo Avast wychwycił jego kawałek monitując jako spyware.

Na szybko w necie znalazłam, że to wirus zachowujący się jak program, więc usunęłam go (odinstalowanie w panelu sterowania).

Następnie po przeskanowaniu Avastem i Malwarebytes Anti-Malware nic już nie znajdowało, ale proszę o spojrzenie na logi, czy aby na pewno nic nie zostało??

Z dziwnych rzeczy  - zmieniony wygląd niektórych stron www w przeglądarce Mozilla (np. inne czcionki i grafika facebooka), ale nie wiem, czy to ma związek...

z góry dziękuję za pomoc - logi w załącznikach

FRST.txtPobieranie informacji ...

Addition.txtPobieranie informacji ...

Shortcut.txtPobieranie informacji ...

OTL.TxtPobieranie informacji ...

Extras.TxtPobieranie informacji ...

gmer.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Nie ma tu oznak infekcji, ani śladów tego "Optimizera". Niemniej trzeba skorygować określone rzeczy. W systemie działa odpadkowy niepoprawnie usunięty McAfee. Wdróż następujące działania:

1. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

SearchScopes: HKLM - {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL =
SearchScopes: HKLM-x32 - {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL =
HKLM\...\Run: [] - [X]
HKLM-x32\...\Run: [mcui_exe] - "C:\Program Files\McAfee.com\Agent\mcagent.exe" /runkey
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\mcpltsvc => ""=""
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\mcpltsvc => ""=""
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\mfefire => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\mfefirek => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\mfefirek.sys => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\mfehidk => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\mfehidk.sys => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\mfevtp => ""="Driver"
C:\ProgramData\McAfee
C:\Program Files\Common Files\mcafee

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt.

2. Z poziomu Trybu awaryjnego Windows zastosuj narzędzie McAfee Consumer Product Removal Tool.

3. Uruchom TFC - Temp Cleaner.

4. Zrób nowy log FRST (bez Addition i Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt.

Cytat

Z dziwnych rzeczy - zmieniony wygląd niektórych stron www w przeglądarce Mozilla (np. inne czcionki i grafika facebooka), ale nie wiem, czy to ma związek...

Zobaczymy co się stanie po usunięciu szczątków McAfee oraz czyszczeniu Temp.

.

1. zrobione - log w załączniku

2. użycie narzędzia w trybie awaryjnym zakończyło się komunikatem:

"Incomplete Uninstallation

Error obtaining full permissions for cleanup. See log file for more details."

Po kliknięciu VIEW LOGS otworzył sie pusty notatnik i tylko nad nim okno z komunikatem:

"Proces nie może uzyskać dostępu do pliku, ponieważ jest on używany przez inny proces".

3. zrobione

4. zrobione - log w załączniku

co o tym myślisz?

Fixlog.txtPobieranie informacji ...

FRST.txtPobieranie informacji ...

Wszystko zostało pomyślnie wykonane, a narzędzie MCPR usunęło sterowniki, mimo tych błędów. Na zakończenie:

1. Zastosuj DelFix.

2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK.

3. Do aktualizacje te trzy programy:

==================== Installed Programs ======================

Adobe Flash Player 12 ActiveX (HKLM-x32\...\Adobe Flash Player ActiveX) (Version: 12.0.0.77 - Adobe Systems Incorporated) ----> wtyczka dla IE

Adobe Flash Player 12 Plugin (HKLM-x32\...\Adobe Flash Player Plugin) (Version: 12.0.0.77 - Adobe Systems Incorporated) -=---> wtyczka dla FF

Mozilla Firefox 28.0 (x86 pl) (HKLM-x32\...\Mozilla Firefox 28.0 (x86 pl)) (Version: 28.0 - Mozilla)

.

EDIT:

Coś mnie zaćmiło. Źle popatrzyłam.

Cytat

Jeszcze raz spytam - ponieważ DELFIX nie usunął gmer i MCPR z pulpitu, to mogę usunąć to ręcznie metodą DEL?

Jasne.

Cytat

Natomiast aktualizować Mozilla Firefox nie mogę, bo pokazuje mi, że to jest najnowsza wersja. dlatego się dziwiłam w poprzednim poście.

Masz najnowszą wersję. Okazuje się, że 28.0.1 tylko w wersji Android a nie Desktop.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...