qbek50 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Witam, Wczoraj pojawiła mi się strona fałszywa Polizja o próbę wyłudzenia 500zł. Zauważyłem, że komputer nie został przyblokowany przez tego wirusa. Tak przypadkowo odpaliłem msconfig > zakładka uruchamianie i zobaczyłem dziwne wpisy. Nie wiem czy to ma związek z tą stroną czy nie. Niepokoją mnie wpisy zaznaczone w ramce - wiem, że kiedyś ich nie miałem. Dorzucam wszystkie niezbędne logi i proszę o zerknięcie. Z góry DZIĘKI Addition.txtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... FRST.txtPobieranie informacji ... GMER.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Shortcut.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Oznak infekcji brak. Za to system w krytycznym stanie aktualizacji: Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 2 (X86) OS Language: Polish Internet Explorer Version 6 Szybko należy to nadrobić, gdy jeszcze możesz to zrobić: KLIK. Wsparcie XP wygasa wkrótce, odcinąc system od wszystkich aktualizacji: KLIK. I czas najwyższy rozważać rezygnację z archaicznego XP. Cytat Wczoraj pojawiła mi się strona fałszywa Polizja o próbę wyłudzenia 500zł. Zauważyłem, że komputer nie został przyblokowany przez tego wirusa. Widocznie była to wersja "niepermanentna" na poziomie cache. Zastosuj tylko TFC - Temp Cleaner. Cytat Tak przypadkowo odpaliłem msconfig > zakładka uruchamianie i zobaczyłem dziwne wpisy. Nie wiem czy to ma związek z tą stroną czy nie. Niepokoją mnie wpisy zaznaczone w ramce - wiem, że kiedyś ich nie miałem. vs. ==================== Disabled items from MSCONFIG ============== MSCONFIG\startupreg: IMJPMIG8.1 => "C:\WINDOWS\IME\imjp8_1\IMJPMIG.EXE" /Spoil /RemAdvDef /Migration32 MSCONFIG\startupreg: MSPY2002 => C:\WINDOWS\system32\IME\PINTLGNT\ImScInst.exe /SYNC MSCONFIG\startupreg: PHIME2002A => C:\WINDOWS\system32\IME\TINTLGNT\TINTSETP.EXE /IMEName MSCONFIG\startupreg: PHIME2002ASync => C:\WINDOWS\system32\IME\TINTLGNT\TINTSETP.EXE /SYNC Wpisy kierujące do katalogu C:\WINDOWS\system32\IME są poprawne i pochodzą od Input Method Editor (IME) skorelowanego z obsługą znaków azjatyckich w Office. . Odnośnik do komentarza
qbek50 Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Komp stary. ma 10 lat. Jadę na XP bo nigdy nie miałem z tym systemem problemów i się do niego przyzwyczaiłem. Aktualizacje mam wyłączone automatyczne. Tylko SP2 i avast. Jeżeli chodzi o te znaki azjatyckie, to sobie przypominam, że taki język instalowałem. No nic dzięki serdecznie za pomoc i można zamknąć Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Usuń narzędzia za pomocą DelFix i wyczyść foldery Przywracania systemu. Cytat Aktualizacje mam wyłączone automatyczne. Tylko SP2 i avast. I właśnie o to chodzi, że to nie jest wystarczające, system dziurawy jak rzeszoto, Avast to bardzo słabe zabezpieczenie (to tylko antywirus, a żaden antywirus nie zastąpi łat). Zdaj sobie sprawę, że data wygaśnięcia wsparcia XP oznaczać będzie XP na celowniku. Dystrybutorom malware będzie się opłacać prowadzić ataki na ten system i wyszukiwać luki, bo procent XP w użyciu nadal wysoki. Twój system jest w znacznie gorszym stanie niż tysiące innych. Wykonaj wszystkie aktualizacje, by mieć zabezpieczenie, gdy padnie support. . Odnośnik do komentarza
qbek50 Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Usnąłem narzędzia. Wyłączyłem przywracanie systemu, ale zauważyłem , że Windows mi się długo uruchamia (chodzi mi o ten pasek przy wgrywaniu). Zawsze była chwila a teraz to ok 2 min. Myślę, że to pojawiło się po zrobieniu wszystkich logów i to właśnie te programy może coś namieszały, Ehh czuje, że format wisi w powietrzu. Co do aktualizacji to pomyślę nad zainstalowaniem Win 7. Ogólnie to przeglądam podstawowe strony: informacje, pocztę, forum. Nic niebezpiecznego oprócz wczoraj Pomyślę nad tym.. Ale aktualizacje wyłączyłem bo bym ściągał i instalował 3 dni i system byłby tak zajechany, że szkoda gadać. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Cytat ale zauważyłem , że Windows mi się długo uruchamia (chodzi mi o ten pasek przy wgrywaniu). Zawsze była chwila a teraz to ok 2 min. Myślę, że to pojawiło się po zrobieniu wszystkich logów i to właśnie te programy może coś namieszały, System archaiczny, był uruchamiany GMER, więc pewnie transfer dysku przypadkowo został obniżony z DMA do PIO. Wykonaj instrukcje umieszczone w sekcji Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP): KLIK. . Odnośnik do komentarza
qbek50 Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Witam, Zainstalowałem SP3 i wszystkie aktualizacje. Zajęło to ponad godzinę. Wszystko gra jak w zegarku. Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi