Skocz do zawartości

Chrome informuje o złośliwym oprogramowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ponownie z kompa korzystała cała rodzina. Chrome informował o złośliwym oprogramowaniu i korzystaniu 

na własną odpowiedzialność.Komp ponownie zamula.

Odpaliłem : Adwcleaner i TFC dodatkowo poniżej logi z FRST i OTL, skanowanie GMER'em zajmuje dużo czasu więc jeśli będą potrzebne proszę pisać.

Addition.txt

Extras.Txt

FRST.txt

OTL.Txt

AdwCleanerR0.txt

AdwCleanerR1.txt

AdwCleanerS0.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Uwaga na przyszłość: najpierw deinstaluje się programy adware poprzez Panel sterowania i interfejsy przeglądarek, a dopiero na końcu stosuje AdwCleaner. Odwrotna kolejność skutkuje efektami ubocznymi (niekompletnie usunięty program adware). Tu został na siłę usunięty program adware BonanzaDeals.

I mamy tu jeszcze dużo do roboty w zakresie adware:

1. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

(Cherished Technololgy LIMITED) C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\WPM\wprotectmanager.exe
() C:\Program Files\SecretSauce\updateSecretSauce.exe
() C:\Program Files\SecretSauce\bin\utilSecretSauce.exe
Task: C:\WINDOWS\Tasks\At1.job => C:\DOCUME~1\Ja\DANEAP~1\SAVESE~1\UPDATE~1\UPDATE~1.EXE 
Task: C:\WINDOWS\Tasks\SaveSenseLiveUpdateTaskMachineCore.job => C:\Program Files\SaveSenseLive\Update\SaveSenseLive.exe 
Task: C:\WINDOWS\Tasks\SaveSenseLiveUpdateTaskMachineUA.job => C:\Program Files\SaveSenseLive\Update\SaveSenseLive.exe 
S2 savesenselive; C:\Program Files\SaveSenseLive\Update\SaveSenseLive.exe [146920 2014-02-06] (SaveSense)
S3 savesenselivem; C:\Program Files\SaveSenseLive\Update\SaveSenseLive.exe [146920 2014-02-06] (SaveSense)
R2 Update SecretSauce; C:\Program Files\SecretSauce\updateSecretSauce.exe [80160 2014-02-05] ()
R2 Util SecretSauce; C:\Program Files\SecretSauce\bin\utilSecretSauce.exe [80160 2014-02-05] ()
R2 Wpm; C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\WPM\wprotectmanager.exe [499856 2013-12-28] (Cherished Technololgy LIMITED)
S4 SkypeUpdate; "C:\Program Files\Skype\Updater\Updater.exe" [X]
S3 EagleXNt; \??\C:\WINDOWS\system32\drivers\EagleXNt.sys [X]
S3 vtany; \??\C:\WINDOWS\vtany.sys [X]
S3 xhunter1; \??\C:\WINDOWS\xhunter1.sys [X]
HKLM\...\Run: [mobilegeni daemon] - C:\Program Files\Mobogenie\DaemonProcess.exe
HKLM\...\Run: [4StoryPrePatch] - E:\4Story_PL\PrePatch.exe
HKU\S-1-5-21-343818398-1708537768-1801674531-1003\...\Run: [spol] - http://www.toya.net.pl/~spol/site/index.htm
HKU\S-1-5-21-343818398-1708537768-1801674531-1003\...\Run: [NextLive] - C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe "C:\Documents and Settings\Ja\Dane aplikacji\newnext.me\nengine.dll",EntryPoint -m l
HKU\S-1-5-21-343818398-1708537768-1801674531-1003\...\Run: [EADM] - "D:\Origin\Origin.exe" -AutoStart
HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://aartemis.com/?type=hp&ts=1388240093&from=cor&uid=WDCXWD800BB-00FRA0_WD-WCAJD1279037
HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://aartemis.com/?type=hp&ts=1388240093&from=cor&uid=WDCXWD800BB-00FRA0_WD-WCAJD1279037
SearchScopes: HKLM - DefaultScope value is missing.
BHO: SaveSense - {71e129ff-6c2a-4984-818c-7e2c998b8d99} - C:\Documents and Settings\Ja\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\SaveSense\SaveSenseIE.dll (SaveSense)
CHR HKLM\...\Chrome\Extension: [dbpebffoameokfhnaaedmefjncfboino] - C:\Program Files\SecretSauce\dbpebffoameokfhnaaedmefjncfboino.crx [2014-02-10]
CHR HKCU\...\Chrome\Extension: [iibmmjhgclhlahmjniokmhleigemjpbh] - C:\Documents and Settings\Ja\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\CRE\iibmmjhgclhlahmjniokmhleigemjpbh.crx [2014-02-10]
CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction 
C:\Program Files\Mobogenie
C:\Documents and Settings\Ja\Dane aplikacji\DownLite
C:\Documents and Settings\Ja\Dane aplikacji\newnext.me
C:\Documents and Settings\Ja\Dane aplikacji\Mozilla
C:\Documents and Settings\Ja\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\CRE
C:\Documents and Settings\Ja\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\genienext
C:\Documents and Settings\Ja\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mobogenie
Reg: reg delete HKCU\Software\MozillaPlugins /f
Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\MozillaPlugins /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt.

2. Przez Dodaj/Usuń programy odinstaluj adware: aartemis Browser Protecter, Internet Explorer 8 Packages, SaveSense, SecretSauce, WPM17.8.0.3159.

3. Wyczyść Google Chrome:

• Ustawienia > karta Ustawienia > Wygląd i zaznacz "Pokaż przycisk strony startowej" > klik w Zmień i usuń adres aartemis.com
  • Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Wyszukiwanie > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > skasuj z listy niedomyślne śmieci (o ile będą).
  • Ustawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Zresetuj ustawienia przeglądarki. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone.
  • Zresetuj cache wtyczek. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie Włącz.
4. Uruchom Shortcut Cleaner. Na Pulpicie powstanie log sc-cleaner.txt.

5. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz pliki fixlog.txt i sc-cleaner.txt.

.

Opublikowano

Wszystko wykonane. Finalizujemy sprawy:

1. Drobna poprawka na odpadkowe foldery. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\SaveSenseLive
C:\Documents and Settings\Ja\Dane aplikacji\aartemis
C:\Documents and Settings\Ja\Dane aplikacji\newnext.me
C:\Documents and Settings\Ja\Dane aplikacji\SaveSense
C:\Documents and Settings\Ja\Menu Start\Programy\SaveSense
C:\Documents and Settings\Ja\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\SaveSense
C:\Documents and Settings\Ja\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\SaveSenseLive
C:\Program Files\SaveSenseLive

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Przedstaw fixlog.txt. Po jego potwierdzeniu kończ:

2. Przez SHIFT+DEL (omija Kosz) skasuj narzędzia (z wyjątkiem OTL i AdwCleaner) i ich logi, w tym:

C:\sc-cleaner.txt

C:\FRST

C:\Documents and Settings\Ja\Pulpit\FRST.exe

W AdwCleaner uruchom Odinstaluj, w OTL uruchom Sprzątanie.

3. Uruchom TFC - Temp Cleaner.

4. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. O ile jest co czyścić (w pierwszym raporcie nie było żadnych punktów).

5. Zaktualizuj zakreślone poniżej programy: KLIK.

==================== Installed Programs ======================

Adobe Flash Player 11 Plugin (Version: 11.8.800.94 - Adobe Systems Incorporated) ----> wtyczka dla Firefox/Opera (odinstaluj całkowicie)

Adobe Shockwave Player 12.0 (Version: 12.0.3.133 - Adobe Systems, Inc.)

Java 7 Update 25 (Version: 7.0.250 - Oracle)

Microsoft Office Enterprise 2007 (Version: 12.0.4518.1014 - Microsoft Corporation) ----> instalacja pakietu SP3

Microsoft Silverlight (Version: 5.1.20513.0 - Microsoft Corporation)

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...