Skocz do zawartości

Jak zrobić raport FRST gdy nie działa Tryb awaryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.Na moim laptopie zainstalował się wirus "Policja" z żądaniem zapłaty 500 złotych.Chciałbym zamieścić post na forum z prośbą o pomoc.Wiem że obowiązkowo trzeba dołączyć raport z programu FRST.Niestety nie wiem jak to zrobić , ponieważ:
-32 bitowy system operacyjny Windows Vista Home Premium OEMAct nie uruchamia się
-tryb awaryjny z wierszem poleceń nie uruchamia się
-generalizując po wciśnięciu F8 żaden tryb nie uruchamia się
-pożyczona legalna/oryginalna płytka Windows Vista (32 bitowy) też nie działa (pojawia się czarny ekran i powiekszony kursor).
Napęd mam sprawny ponieważ odpaliłem i przeskanowałem system Kaspersky Rescue disc 10.
Wykrył trojana HEUR (został usunięty).Wyżej wymienione problemy pozostały.
Proszę o poradę w w/w sprawie (utworzenia raportu FRST na nie działającym systemie Windows ).Pozdrawiam.

Kaspersky 10 raport 1.txt

Kaspersky 10 raport 2.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Dziękuję bardzo za zainteresowanie problemem i podanie linku..Program OTLPE zainstalował się pomyślnie.

Postępuję zgodnie z instrukcją na stronie.Po pojawieniu się ekranu "Browse the folder" klikam na "Local Disk (C;)" żeby wskazać folder "C:/WINDOWS ".

Niestety okienko zawiesza się.Próbowałem wielokrotnie.

Opublikowano

Dzień dobry.Bardzo dokładnie zastosowałem się do instrukcji zawartej w powyższym linku.

Wszystkie trzy metody wejścia do WinRe nie działają na moim zainfekowanym laptopie.

Opublikowano

-pożyczona legalna/oryginalna płytka Windows Vista (32 bitowy) też nie działa (pojawia się czarny ekran i powiekszony kursor).

A płyta WinRE bazująca na nowszej wersji Windows 7? Windows 7 Recovery Disc 32-Bit (x86): KLIK.

Program OTLPE zainstalował się pomyślnie.

Postępuję zgodnie z instrukcją na stronie.Po pojawieniu się ekranu "Browse the folder" klikam na "Local Disk (C;)" żeby wskazać folder "C:/WINDOWS ".

Niestety okienko zawiesza się.Próbowałem wielokrotnie.

Skoro OTLPE zbootowało, to spróbuj po prostu uruchomić spod płyty ręcznie program FRST zapisany np. na pendrive.

.

Opublikowano

Dobry wieczór.Próba ręcznego uruchomienia FRST na programie OTLPE udała się połowicznie.Niestety przy próbie zaznaczenia "Addition.txt"

program zawiesza się i nie odpowiada.Dlatego wcisnąłem sam "Scanning" przy odznaczonym "Addition.txt".Również nie działa i nie chce uruchomić skanowania.

32 bitowy Windows 7 Recovery Disc nie dzała - pojawia się czarny ekran i powiększony biały kursor.

32 bitowy Windows Vista Recovery Disc nie działa - pojawia się czarny ekran i powiększony biały kursor.

Powyższe próby uruchomienia programów wykonywałem cierpliwie i wielokrotnie.Bez rezultatu.

Czy istnieje jakiś inny program przy pomocy którego mógłbym odpalić FRST i zrobić raport ? Pozdrawiam.

Opublikowano

Próba ręcznego uruchomienia FRST na programie OTLPE udała się połowicznie.Niestety przy próbie zaznaczenia "Addition.txt"

program zawiesza się i nie odpowiada.Dlatego wcisnąłem sam "Scanning" przy odznaczonym "Addition.txt".Również nie działa i nie chce uruchomić skanowania.

Pole Addition nie ma żadnego znaczenia w środowisku zewnętrznym. FRST pokazuje tę opcję, ale ona i tak nie działa. By powstał plik Addition, jest wymagane uruchomienie FRST spod działającego Windows. A jeśli nic nie będziesz próbował zmieniać / klikać to skan też się wiesza? I spróbuj jeszcze sekwencji: odetnij komputer od zasilania i zostaw na kilkanaście minut w spokoju ("reset płyty głównej", o ile można tak to nazwać), zbootuj płytę Windows 7 Recovery Disk, by sprawdzić czy nadal częstuje czarnym ekranem.

I mam szczere wątpliwości czy tu chodzi tylko o infekcję... Te objawy nie są pochodną infekcji, one raczej sugerują uszkodzenie czegoś (np. obszaru dysku). Zawieszają się wszystkie płyty startowe oparte na silnikach Windows (tylko Linuksowy Kasperskiego dał radę) oraz narzędzia uruchomione z zewnątrz. Tu już nie ma za bardzo możliwości uruchomienia FRST w inny sposób. FRST jest programem Windows, więc wymaga startu w środowisku uruchomieniowym Windows. Wszystkie podstawowe płyty wypróbowane, nie widzę sensu próbować pochodnych tych płyt, bo silniki i tak podobne.

Jeśli rzecz o samej infekcji, to mogę ją usunąć z ładowania (pliki na dysku potem) po prostu ręcznie edytując Twój rejestr. Ale jak mówię, mam silne wątpliwości czy mamy już tylko ten problem. Z poziomu OTLPE skopiuj następujące rzeczy na pendrive:

C:\Windows\system32\config (folder z głównym rejestrem)

C:\Users\Twoje konto\NTUSER.DAT (plik z rejestrem użytkownika)

Wszystko spakuj do ZIP, shostuj gdzieś i podaj link do paczki na PW.

.

Opublikowano

Dobry wieczór.Zastosowałem się do Pani porad.Wszystkie próby uruchomienia programu FRST zakończyły się niepowodzeniem.

Praktycznie nie mogłem uruchomić już żadnej  Windowsowskiej płytki.Sformatowałem partycję C:

Oryginalna 32 bitowa płytka z Windows Home Premium "śmiga jak burza". W chwili obecnej instaluję na laptopie Windowsa Vistę

Wszystkim forumowiczom i administratorom forum FIXITPC w podziękowaniu za pomoc życzę Szczęśliwego Nowego Roku 2014.Pozdrawiam serdecznie.

PROSZĘ O ZAMKNIĘCIE TEMATU.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...