Rucek Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam, dysk SATA 100 GB wyciągnięty z laptopa. Chcę sformatować/wyczyścić ten dysk ze wszystkich niepotrzebnych rzeczy, prócz partycji odzyskiwania - czy jak to się nazywa i niezbędnych plików. Chodzi mi o to by po odpaleniu można było od nowa zainstalować windowsa i tyle. Co mam zostawić z tych plików/folderów by nie skasować wbudowanej instalki windowsa i by komp widział dysk.
Anonim8 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 eee... do tego to sa potrzene dane z Zarządzania dyskami. To co podałeś to dane systemu juz zainstalowanego a Ty chcesz zachować kopię Recovery. Chcę sformatować/wyczyścić ten dysk ze wszystkich niepotrzebnych rzeczy, prócz partycji odzyskiwania
Rucek Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 hm, to co mam podać? ( ścieżka ) na dysku są 2 partycje
Anonim8 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 dysk SATA 100 GB wyciągnięty z laptopa. Chcę sformatować/wyczyścić ten dysk ze wszystkich niepotrzebnych rzeczy, prócz partycji odzyskiwania sam sie zastanów o co ci chodzi. mnie interesuje obrazek z Zarządzania dyskami
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Fantazja Cię poniosła. Tu nie ma partycji recovery. Czy marzy Ci się stworzenie takiej partycji i to wlasnie z xp? (bo taki system sie znajduje na tamtym dysku)
wieslaw531 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Na 99% partycja Recovery to F:. Tylko nie wiem w jakim celu przypisywałeś jej literę.
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Na 99% partycja Recovery to F:. Tylko nie wiem w jakim celu przypisywałeś jej literę. Ponieważ ma na niej system ;-). Nie ma szans. System + program files, a zajęte jest 4,5 GB. Zrobił screena z zawartości dysku. Gdzie niby miałby być obraz partycji? Domyślnie nikt by go w folderach nie chował. Zwłaszcza, że w grę wchodzą tylko systemy 2000/xp/2003. Dla nowszych potrzebny jest bootmgr albo np. grub. a jest ntldr.
wieslaw531 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Ponieważ ma na niej system ;-). Nie ma szans. System + program files, a zajęte jest 4,5 GB. Zrobił screena z zawartości dysku. Gdzie niby miałby być obraz partycji? Domyślnie nikt by go w folderach nie chował. Zwłaszcza, że w grę wchodzą tylko systemy 2000/xp/2003. Dla nowszych potrzebny jest bootmgr albo np. grub. a jest ntldr. Nie wprowadzaj autora tematu w błąd. Ma w tym jakiś cel - np. sprzedaż lapka. System jest na partycji C: zewnętrznego dysku i jest to prawdopodobnie W7. Do autora Spod działającego systemu z podpiętym dyskiem 100GB w zarządzaniu dyskami PPM na partycję G: - Usuń. I po temacie. PPM na partycji F: - Zmień literę dysku - Usuń. Nie zmieniaj flagi Aktywna. Tak ma zostać.
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Nie wprowadzaj autora tematu w błąd. Ma w tym jakiś cel - np. sprzedaż lapka. System jest na partycji C: zewnętrznego dysku i jest to prawdopodobnie W7. Odniosłem się do partycji F, dysku 0. Na tej partycji jest XP. Nawiazałem w ten sposob, ze nie jest to firmowa partycja recovery. Zresztą - wpis z boot.ini wszystko wyjaśni. Edytowane 16 Listopada 2013 przez Groszexxx
Rucek Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 hehe wiec tak: - swój system mam na partycji C, win7 na innym dysku. - partycje F i G to partycje dysku laptopa, tylko dwie partycje, z windowsem XP na F: - tak, chce lapka wystawic na aukcji, jest uszkodzony, i chce wyczyscic dysk, - tak, mozliwe ze nie ma tam partycji recovery windows XP, jesli nie widać jej na partycjach F i G to znaczy ze jej nie ma - nie wiedziałem czy jest czy nie. wracam do pytania, co mozna wywalić z tej partycji F: by nie wyczyścić za duzo i by ktoś mogl na nim zainstalowac system od nowa ( te wszystkie pliki ntldr, boot, system volume information, nie wiem co moge skasowac)
Anonim8 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 - tak, mozliwe ze nie ma tam partycji recovery windows XP, jesli nie widać jej na partycjach F i G to znaczy ze jej nie ma - nie wiedziałem czy jest czy nie. - tak, chce lapka wystawic na aukcji, jest uszkodzony, i chce wyczyscic dysk, Nie rozumiem twojego sposobu rozumowania. . Chcesz sprzedać lapka z systemem. Na tym dysku nie ma recovery. Usuń partycje i postaw XP od nowa a nie bedziesz sie zastanawiał co masz usunąc.
Rucek Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 juz tłumacze: nie chce sprzedawac lapka z systemem, chce wyczyscic dysk z niepotrzebnych plików i nadpisać wszystkie dane by nie dalo sie odzyskac
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Ja nie rozumiem jak można "wyczyścić dysk za mocno". Wyzeruj go. Wpisz w google zerowanie dysku. Albo mhdd: https://www.fixitpc.pl/topic/141-mhdd-podstawowa-instrukcja-obslugi/
Anonim8 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 To zastosuj MHDD i zerowanie dysku. I po problemie.
wieslaw531 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Przepraszam. Nie zauważyłem, że na obrazku w pierwszym poście jest zawartość partycji F:. Nie powiększyłem go.
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Spoko! Nie raz pisałeś, że masz w pracy zablokowane wyswietlanie grafiki - bo to chyba przez to jej nie powiekszyles? Hm... chociaż dziś sobota, pracujesz w soboty ?
Rekomendowane odpowiedzi