jaq Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Witam, kilka dni temu zrobiłem format na sowim komputerze stacjonarnym i zapomniałem zainstalować antywirusa co prawdopodobnie przyczyniło się do powstania mojego problemu. Problem tkwi w tym iż na moim dysku zewnętrznym zniknęły foldery a zamiast nich powstały skróty 2kb każdy o takich samych nazwach jak oryginalne foldery. Dodatkowo powstał jakiś skrót o nazwie "$RECYCLE.BIN.lnk" Ściągnąłem avasta przeskanowałem dysk i system ale nic to nie dało, a po przeskanowaniu avast wrzucił zarażone pliki do kwarantanny co sprawiło że skróty na dysku zniknęły i teraz nie mam w ogóle dostępu do plików na dysku zewnętrznym. Martwi mnie również fakt iż avast dodał do kwarantanny takie lokalicazje jak "c:\users\jakub\appdata\roaming\windows" oraz "c:\users\jakub\appdata\roaming\microsoft\windows\start menu\programs\startup" Załączam logi + screen z avasta Mój system: Windows 7 Home Premiium Service Pack 1 32-bitowy system operacyjny Proszę o pomoc! FRST.txt Addition.txt OTL.Txt Extras.Txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Źle trafiłeś, bo @Picasso nie ma teraz możliwości zbyt dużo czasu poświęcać na pomaganie (długotrwałe kłopoty osobiste) 1) Odinstaluj "WsysControl" = Wsys Control 10.2.1.2634 2) Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej to: :OTLO4 - HKU\S-1-5-21-2688773689-1415993320-211456013-1000..\Run: [Kfrcrm] C:\Users\Jakub\AppData\Roaming\Kfrcrm.exe File not foundSRV - [2013-10-28 17:43:38 | 000,825,920 | ---- | M] (Wsys Co., Ltd.) [Auto | Running] -- C:\ProgramData\eSafe\eGdpSvc.exe -- (WsysSvc):Filesattrib /d /s -s -h F:\* /C:Commands[emptytemp] Kliknij w Wykonaj Skrypt. Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie. Zrób nowe logi z FRST i OTL. napisz, jak wodzisz teraz foldery na dysku zewnętrznym jessi Odnośnik do komentarza
jaq Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Zrobiłem wszystko wg wskazówek. Odzyskałem dostęp do folderów na dysku zewnętrznym. Pojawiły się z powrotem moje prawdziwe foldery. Dodatkowo pojawiły się foldery "$RECYCLE.BIN" oraz "RECYCLER" FRST.txt Addition.txt OTL.Txt Raport po restarcie 11032013_163623.txt Odnośnik do komentarza
jaq Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Czy skoro odzyskałem dostęp do folderów oznacza to iż zagrożenie ze strony wirusa zostało wyeliminowane? Mogę po prostu usunąć foldery "$RECYCLE.BIN" oraz "RECYCLER", czy muszę wykonać jeszcze jakieś czynności? Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 U góry po lewej stronie jest napis "Organizuj"-->"Opcje folderów i wyszukiwania"-->"Widok"-->"Ukryte pliki i foldery"-->"Nie pokazuj ukrytych plików i folderów"-->kliknij "ok" i "$RECYCLE.BIN" powinien zniknąć. Odinstaluj: C:\ProgramData\eSafe Odnośnik do komentarza
jaq Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Ustawienie "Nie pokazuj ukrytych plików i folderów" było ustawione domyślnie, odznaczyłem i zaznaczyłem jeszcze raz ale mimo to nadal są widoczne foldery "$RECYCLE.BIN" i "RECYCLER" W jaki sposób mam odinstalować C:\ProgramData\eSafe ? Bo poprzez panel sterowania nie mogę. Mam poprostu wejść w lokalizację C:\ProgramData\ i usunąć folder eSafe? Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 W jaki sposób mam odinstalować C:\ProgramData\eSafe ? Użyj >Adw-cleaner (aby pobrać kliknij na dużą zieloną strzałkę po prawej). najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego. Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner[s1].txt A foldery "Recycle.bin" i "Recycler" - to zwykły KOSZ. jessi Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Uruchom OTL --> "Własne opcje skanowania / skrypt" i wklej; :OTL [2013-10-28 17:43:38 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\ProgramData\eSafe :Commands[emptytemp] Kliknij "Wykonaj skrypt" Odnośnik do komentarza
jaq Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Użyłem adw-cleaner'a , załączam raport. Mam jeszcze pytanie do tych folderów które są koszem. Wcześniej ich nie widziałem na dysku. Czy mogę je po prostu usunąć, lub w jakiś sposób ukryć? Nie zakłóci to w żaden sposób działania dysku? AdwCleanerS0.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 One zawsze były, tylko że były niewidoczne. Można je usunąć, ale po najbliższym włączeniu komputera Kosz się samoczynnie odrodzi, tyle, że pusty. Można je ukryć poprzez zaznaczenie\odznaczenie okienka w opcjach folderów przy "Ukryj pliki/foldery systemowe". >Panel Sterowania > System i Zabezpieczenia > Wygląd i Personalizacja >Opcje Folderów > Pokaż ukryte Pliki i Foldery > Ukryj chronione pliki i foldery >zaznacz jessi Odnośnik do komentarza
jaq Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Chyba wszystko już wiem. Dziękuję za poświęcony czas i udzielenie pomocy. Jestem bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi