GwidonSKS Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam. Chciałem dokonać update softu w napędzie Benq\Phillips DS8A1P CX12 (Compal FL92) na bios CX16. Użyłem w tym celu programu LtnFlash. Przy 3% wydawało mi się jakby coś się zacięło i wyłączyłem program (nie pytajcie dlaczego, bo tego nie wiem do dziś). Od tego czasu napędu nie widać w biosie, a kiedy jest włożony system się nie uruchamia (kilkanaście sekund widać ekran powitalny biosa, a potem wszystko się zacina). Próbowałem wgrać soft CX12 jeszcze raz przy pomocy bootowalnego pendrive'a i TEGO programu. Kiedy wpisuje odpowiednią komendę pokazuje mi się błąd "serial flash status timeout 2a". Napęd pozostawiłem sobie w celach naukowych i jestem ciekaw czy da się go jeszcze jakoś uratować. Mam też kolejne pytanie, jaki nowy napęd polecacie (nagrywarka DVD) ?? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Poczytaj ten temat KLIK, post nr14 Próbowałem wgrać soft CX12 Raczej należy wgrywać bios nr CX16 Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Też tak myślałem ale na innym forum poradzili mi inaczej. Co do linkowanego posta, nic mi od nie daje,bo LtnFlash nie widzi napędu. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 nic mi od nie daje,bo LtnFlash nie widzi napędu. Ale tam masz jeszcze dwa programy: EEPROM Utility - przycisk Restore Eeprom, a dalej plik z Eepromem i przywracanie - kilka sekund i po zakończeniu idziemy dalej, 3. Flash Utility - przycisk Write Flash i jeszcze raz wskazuję na to samo Firmware co w LtnFlash'u. Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Też nie widzi napędu. W EEPROM Utility jest tak samo. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 A BIOS kompa, widzi ten napęd? Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Jest napisane w 1 poście Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Tak jak pisałem na początku napędu nie widać w biosie. Xsf pokazuje jeszcze przy próbie update'u skip area (tutaj sektory od - do) to może być EEPROM ?? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Mozesz spróbować aktualizacji sterowników do chipsetu płyty głównej. Po aktualizacji podpiąć napęd i zobaczyć czy system go zidentyfikuje Możliwa tez aktualizacja BIOSU kompa Można spróbować podpiąć CD do innego komputera i zobaczyć, czy zostanie wykryty. Jesli tak by było aktualizacje firmware przeprowadzić na drugim kompie Skończyły mi się pomysły Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Mozesz spróbować aktualizacji sterowników do chipsetu płyty głównej. Po aktualizacji podpiąć napęd i zobaczyć czy system go zidentyfikuje To jest myśl, bo na pewno komputer coś wykrywa, bo komputer zatrzymuje się przy ekranie biosa. Tylko strona Compala słabo stoi ze sterownikami, a na stronie znalazłem TO, ale zbytnio nie wiem co dalej. Możliwa tez aktualizacja BIOSU kompa Po próbie z BIOS-em napędu wolałbym jednak nie, chociaż Phoenix-y można instalować w Windowsie, Można spróbować podpiąć CD do innego komputera i zobaczyć, czy zostanie wykryty. Jesli tak by było aktualizacje firmware przeprowadzić na drugim kompie Na chwilę obecną nie posiadam drugiego laptopa. Chipset: Intel® PM965 Express Chipset Odnośnik do komentarza
MatJK Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Jak nie masz dostępu do zewnętrznego programatora, co by na nim zaprogramować - po wcześniejszym wylutowaniu - kość biosu, to sobie odpuść temat reanimacji, bo gra niewarta świeczki, tym bardziej jeśli próby reanimacji napędu pod DOSem zawiodły. Nie ruszaj Biosu płyty głównej, bo jego aktualizacja nie rozwiąże Twojego problemu. Podobnie ma się sprawa z aktualizacją sterowników płyty głównej. Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi