Skocz do zawartości

Brak opcji folderów i możliwości wejścia do rejestru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ponownie potrzebuję pomocy. Otóż od paru miesięcy nie mam możliwości uruchomienia "opcji folderów". W zakładce narzędzia mam tylko mapuj dysk sieciowy, odłącz dysk sieciowy, synchronizuj. Zabrałem się ostatnio za wygooglowywanie jakiegoś rozwiązania tego problemu. Jeden ze sposobów polegał na pogrzebaniu w rejestrze. I wtedy okazało się, że nie mam do niego dostępu. Co więcej, nie mogę także wejść na konto administratora (chociaż teoretycznie mój profil też posiada prawa administratora). Zamieszczam raporty z OTL i proszę o pomoc. Windows XP Home Edition, Service Pack 3.

PS: Zauważyłem właśnie, że po wykonaniu skanowania w OTL pokazują mi się w folderach pliki ukryte.

OTL.Txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Infekcja widoczna gołym okiem.

Nie działają opcje folderów bo jest nałożona na nie polisa:

O7 - HKU\S-1-5-21-854245398-484763869-1801674531-1004\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoFolderOptions = 1
O7 - HKU\S-1-5-21-854245398-484763869-1801674531-1004\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\System: DisableRegistryTools = 1

Dorzuć jeszcze GMERa jeśli się da: KLIK, pamiętając o usunięciu działającego sterownika STPD.

Temat raportuję do przeniesienia do Malware.

Co do widoczności plików ukrytych - OTL sam je przestawia, na koniec po sprzątaniu wrócą do stanu pierwotnego ;)

Opublikowano

Skan z GMERa, chyba nic nie naknociłem.

EDIT: złe wieści. Po usunięciu Daemona i STPD oraz wykonaniu skanu GMERem komputer zaczął się coś przycinać (było to przede wszystkim odczuwalne podczas odtwarzania muzyki). Zrestartowałem system i od tego momentu się już nie włączył, zacina się przy ekranie ładowania systemu (pasek postępu się przesuwa ale nic się nie zmienia). Obecnie komputer pracuje w trybie awaryjnym.

EDIT 2: Poprawka. System włącza się w trybie normalnym, ale trwa to baaaardzo długo i wszystko muli. Bawić się w przywracanie systemu?

skangmer.txt

Opublikowano

EDIT: złe wieści. Po usunięciu Daemona i STPD oraz wykonaniu skanu GMERem komputer zaczął się coś przycinać (było to przede wszystkim odczuwalne podczas odtwarzania muzyki). Zrestartowałem system i od tego momentu się już nie włączył, zacina się przy ekranie ładowania systemu (pasek postępu się przesuwa ale nic się nie zmienia). Obecnie komputer pracuje w trybie awaryjnym.

Wróć do opisu GMER do sekcji skutki uboczne i sprawdź czy transfer dysku nie spadł z DMA do PIO.

Wracając do infekcji: tu był robak Brontok, ale nie jest już czynny (nie ma żadnych wpisów w starcie), zostały po nim jednak określone modyfikacje jak punktowane blokady oraz zmodyfikowany plik HOSTS. Przeprowadź następujące działania:

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O4 - HKU\S-1-5-21-854245398-484763869-1801674531-1004..\Run: [bgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}] "C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe" File not found
O7 - HKU\S-1-5-21-854245398-484763869-1801674531-1004\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoFolderOptions = 1
O7 - HKU\S-1-5-21-854245398-484763869-1801674531-1004\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\System: DisableRegistryTools = 1
O15 - HKU\S-1-5-21-854245398-484763869-1801674531-1004\..Trusted Domains: mks.com.pl ([www] http in Zaufane witryny)
O16 - DPF: {68282C51-9459-467B-95BF-3C0E89627E55} http://www.mks.com.pl/skaner/SkanerOnline.cab (MksSkanerOnline Class)
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@pandonetworks.com/PandoWebPlugin: C:\Program Files\Pando Networks\Media Booster\npPandoWebPlugin.dll File not found
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\EagleXNt.sys -- (EagleXNt)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (EagleNT)

:Files
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\StarApp
C:\Documents and Settings\Damian\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\*Bron*
C:\Documents and Settings\Damian\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\SearchDial.crx
C:\Documents and Settings\Damian\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\promo.exe
C:\Documents and Settings\Damian\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google
C:\WINDOWS\System32\drivers\sp_rsdrv2.sys

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Backup.Old.Start Page"=-
"Search Bar"=-
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"Backup.Old.DefaultScope"=-
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"Backup.Old.DefaultScope"=-
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}]
[-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
[-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
[-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. W katalogu G:\_OTL powstanie log z wynikami usuwania.

2. Zresetuj plik HOSTS do postaci domyślnej automatycznym narzędziem Fix-it: KB972034

3. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1.

.

Opublikowano

Nie wypowiadasz się nic na temat transferu dysku, czy było PIO. Nie dodałeś raportu z wynikami usuwania OTL, aczkolwiek to już możemy sobie darować, gdyż widać zmiany w nowym skanie OTL. Kolejne działania:

1. Drobna poprawka. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
SRV - File not found [Disabled | Stopped] -- C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMIndexingService.exe -- (NMIndexingService)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (lredbooo)

Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem nie będzie restartu.

2. W OTL uruchom Sprzątanie, co usunie z dysku OTL i jego kwarantannę.

3. Skoro były tu ślady Brontok, należy przeskanować wszystkie dyski pod kątem jego plików. Wykonaj to za pomocą Kaspersky Virus Removal Tool. Domyślnie skaner robi ekspresowe szukanie. W konfiguracji zmień na skan wszystkich dysków. To będzie trwać o wiele dłużej, ale da większą pewność. Aczkolwiek, dysków jest tu sporo:

Drive C: | 19,53 Gb Total Space | 7,95 Gb Free Space | 40,69% Space Free | Partition Type: NTFS

Drive E: | 78,13 Gb Total Space | 12,71 Gb Free Space | 16,27% Space Free | Partition Type: NTFS

Drive F: | 156,25 Gb Total Space | 4,26 Gb Free Space | 2,73% Space Free | Partition Type: NTFS

Drive G: | 44,17 Gb Total Space | 10,39 Gb Free Space | 23,53% Space Free | Partition Type: NTFS

Drive K: | 1397,26 Gb Total Space | 47,64 Gb Free Space | 3,41% Space Free | Partition Type: NTFS

By uniknąć problemów przy skanie, rozbij zadania: skanuj każdy dysk po kolei z osobna a nie hurtem wszystkie. Jeśli skaner coś wykryje, przeklej do oceny wyniki typu "Detected", inne typy mnie nie interesują.

.

Opublikowano

Dyski faktycznie były przestawione na PIO. Odinstalowałem tak jak podane było w poradniku i już wsio śmiga.

Skany Kasperskym wykonałem dla każdej partycji z osobna. Zostało coś wykryte (skan 1), niestety ja to ja i z rozpędu dałem delete, zamiast zostawić to w spokoju. Wykonując skan dla dysku K (jest to dysk zewnętrzny podpięty do laptopa) nie udało mi się za pierwszym razem ukończyć skanowania, zacięło się przy pliku zawierającym spakowaną grę. Wyłączyłem skanowanie, usunąłem ten plik i wykonałem skan jeszcze raz, też coś zostało wykryte (skan 2), teraz już nic nie usuwałem.

scan1.txt

scan2.txt

Opublikowano

1. Wyniki skanu: ten pierwszy Trojan-Downloader.Win32.Brontok.c to pozostałość omawianej tu infekcji i usunięcie słuszne. Natomiast ventriloMIX.exe w Firefox nie do końca jasny, nie wiem czy to był obiekt pobierany z oficjalnego źródła, przy niepewności lepiej usunąć.

2. Na koniec zaktualizuj Firefox oraz OpenOffice.org (obecna tu wersja nie umie korzystać z najnowszej Java 7 Update 25):

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{0141D498-16DA-4221-A529-1D7A64BE8B05}" = OpenOffice.org 3.3

"Mozilla Firefox 21.0 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 21.0 (x86 pl)

.

Opublikowano

Przeskanowałem jeszcze raz ten dysk i usunąłem ten drugi niepewny obiekt. Wgrałem nową wersję Open Office, natomiast firefox pokazuje mi, że jest aktualny (wersja 22.0). Pewno zaktualizował się automatycznie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...