dragoneron Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Witam. Od jakiegoś czasu komputer pracuje coraz ciężej. Zawiesza się podczas ( wystawiania fakturki ) lub nie może się łaczyć z bazami danych Subiekt GT. Jakiś czas temu miałem Wirusa "Policja" ale combofix dał sobię z nim radę. było to może jakiś 3 miechy temu. Proszę o sprawdzenie logów. Pozdrawiam. Extras.Txt OTL.Txt
picasso Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zabrakło obowiązkowego raportu z GMER. W OTL infekcji w rozumieniu trojanów tu nie widzę, ale jest adware. 1. Przez Panel sterowania odinstaluj adware Conduit Engine, DAEMON Tools Toolbar, HyperCam Toolbar, pdfforge Toolbar v7.0, Softonic-Polska Toolbar, uTorrentBar Toolbar, V9 HomeTool oraz zbędny downloader Akamai NetSession Interface.2. Wyczyść Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 3. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej::OTLIE - HKCU\..\SearchScopes\{60355C5C-BF9E-47A3-9A58-0C054AF552D3}: "URL" = http://search.yahoo.com/search?ei=utf-8&fr=chr-greentree_ie&type=302398&ilc=12&p={searchTerms}IE - HKCU\..\SearchScopes\{AD22EBAF-0D18-4fc7-90CC-5EA0ABBE9EB8}: "URL" = http://www.daemon-search.com/search/web?q={searchTerms}FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@pandonetworks.com/PandoWebPlugin: C:\Program Files\Pando Networks\Media Booster\npPandoWebPlugin.dll File not found[2012-05-30 09:37:26 | 000,002,415 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\v9.xmlO4 - HKLM..\Run: [] File not foundO4 - HKLM..\Run: [avast5] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast5\avastUI.exe /nogui File not foundO16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} http://java.sun.com/update/1.6.0/jinstall-1_6_0_26-windows-i586.cab (Reg Error: Value error.)SRV - File not found [On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\WACICI~1\USTAWI~1\Temp\YLTXFLMK.exe -- (YLTXFLMK)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- System32\Drivers\usbVM303.sys -- (ZSMC303)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\drivers\vmfilter303.sys -- (vmfilter303)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- System32\Drivers\usbaapl.sys -- (USBAAPL)DRV - File not found [Kernel | Boot | Stopped] -- system32\DRIVERS\ElbyVCD.sys -- (ElbyVCD):Reg[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager]"BootExecute"=hex(7):"autocheck autochk *"[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System]"EnableLUA"=-[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2]:Commands[emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu.4. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Na dysku C powstanie log z usuwania.5. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) oraz zaległy GMER. Przed uruchomieniem GMER musisz usunąć Alcohol oraz sterownik SPTD wg instrukcji z ogłoszenia. Dołącz log utworzony przez AdwCleaner..
dragoneron Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Witam. dziękuję za szybką reakcję. Wszystko co Napisałaś zastosowałem się do tego . Pokasowałem wszystkie tool-bary , zresetowałem Fox-a , zastosowałem Skrypt , przeskanowałem i usunąłem zagrożenia AdwCleaner-em Zamieszczam Raporty z OTL-a po skasowaniu i po nowym uruchomieniu , oraz log z Adwara skanowanie i usuwanie. GMER jest ważny ? tego nie zrobiłem bo odinstalowanie alcohola teraz nie dam rady w pracy ponieważ cały czas używam go do pracy. Pozdrawiam. 04192013_094918 OTL.txt OTL.Txt AdwCleanerS1.txt
picasso Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Zadania wykonane. Zanim zadam końcowe kroki, wyraźnie się wypowiedz czy po czyszczeniu wystąpiła poprawa w pracy systemu? Poza tym, nie zostało sprawdzone to: GMER jest ważny ? tego nie zrobiłem bo odinstalowanie alcohola teraz nie dam rady w pracy ponieważ cały czas używam go do pracy. Tak, jest ważny, to skan na rzeczy ukryte, OTL i podobne nie są zdolne ujawnić tego rodzaju infekcji. Skoro Alcohol tak "istotny", alternatywnie zastosuj aplikację Defogger, która tymczasowo wyłączy Alcohol i jego sterownik . Edytowane 19 Maja 2013 przez picasso 19.05.2013 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Rekomendowane odpowiedzi