Skocz do zawartości

Error przy uruchmianiu kompa

yethwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

z dnia na dzień przy uruchamianiu kompa zaczał pojawiać się taki error:

System boot fail

your system last boot fail or post interrupted. Please enter setup to load default and reboot again.

Po kilku restartach zaskakuje i system się odpala. Oczywiście właczenie ustawień domyślnych nic nie daje i dalej bład się pojawia. Jakie mogłyby być potencjalne przyczyny?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Podkrecałeś coś?

Podaj specyfikacje kompa.

Nic nie było podkręcane. Jedyne co to tydzień wcześniej przekładałem w tym kompie karty graficzne nic poza tym.

Asus M2N-SLI Deluxe

AMD Athlon64 X2 4800+ 2,5GHz

AM2

2x1GB DDR2 (PC2-5300) 333 MHz

GeForce 7300 GT

Seagate ST3250410AS 250GB

LG DVD-RAM GSA-H55L

Opublikowano

Sprawdź w BIOSIE, jaka jest sekwencja bootowania : Boot Sequence, lub podobnie. Musisz zmienić tę sekwecję na SATA/SCSI czy jaka tam jest opcja,

Może być tak, że na kanale 1 IDE masz podpięty naped CD i system szuka nie tu gdzie powinien

Opublikowano

Podaj jeszcze dokładny model zasilacza. Dobrze by było, gdybyś zmierzył napięcia miernikiem i je podał.

Obejrzyj dokładnie płytę główną i zobacz, czy nie ma na niej spuchniętych, lub wylanych kondensatorów. Sprawdź też, czy chłodzenie komputera jest sprawne. Szczególną uwagę zwróć na procesor.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, zauważyłem jeszcze taką rzecz że gdy jest test pamięci to on trwa stosunkowo długo, na takim sprzęcie z ponad minutę i wynik tego testu jest taki że rozmiar przetestowanej pamięci jest mniejszy niż podana wartość installed memory, o kilka MB zaledwie, o czym to może świadczyć.

Opublikowano

Niczym jeszcze nie testowałem, mam zamiar memtesetm jeśli powiecie że warto taki test zrobić, ale chodziło mi o test ramu wykonywany przez bios przy uruchamianiu kompa, który tak pokazuje.

Opublikowano (edytowane)

taki test nie bardzo jest ok .. a kumpla test taki niby był ok a memtest już krzyczał !

Jak chcesz na szybko no to najpierw 1 kosc a potem 2 z osobna jak nic nie wyskoczy no to ok ale jak.. no to źle ..

albo 2 naraz ale wtedy mem test niech podziała z 5 godzin ;)

radzę sprawdzić bo to jest częsta przyczyna gdy system nie startuje !

Edytowane przez picasso
16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...