Skocz do zawartości

HTML/Infected.WebPage.Gen2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Za każdym otworzeniem Firefoxa program Avira wykrywa zagrożenie wymienione w tytule wątku i przenosi do kwarantanny.

Oto pozycja wyświetlanego zagrożenia -C:\Users\Maciej\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles\syxpat3q.default\Cache

Czy powinienem podjąć jakieś kroki?

Wklejam logi- platforma x 64(może przy okazji wyjdzie coś jeszcze :) )

P.S wkleiłem tez z szybkiego skanowania.

Pozdrawiam.

Extras.Txt fresh.txt

OTL.Txt fresh 2.txt

OTL.Txt fresh.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano
platforma x 64

To widać przecież w logach ... Zaś w logach nie widzę znaków infekcji.

Za każdym otworzeniem Firefoxa program Avira wykrywa zagrożenie wymienione w tytule wątku i przenosi do kwarantanny.

Oto pozycja wyświetlanego zagrożenia -C:\Users\Maciej\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles\syxpat3q.default\Cache

1. Po pierwsze, Firefox ma tu ustawioną dziwną stronę jako startową oraz dla klucza wyszukiwania:

FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://mil.toolbarhome.com/?hp=df"

FF - prefs.js..keyword.URL: "http://mil.toolbarhome.com/search.aspx?srch=ku&q="

Wyresetuj te wartości. Stronę startową zmień w preferencjach, a słowo kluczowe poprzez wklepanie w pasku adresów about:config + wyszukanie tej wartości + wymiana na Google (KLIK).

2. Następnie spróbuj wyczyścić lokalizacje tymczasowe (obejmujące i cache Firefox) przez program TFC - Temp Cleaner.

Komentarz poboczny: Gadu-Gadu 7.0 a kysz! Taka staroć na tak nowej platformie i jeszcze brak obsługi własnej sieci i niski poziom zabezpieczeń. W temacie Darmowe komunikatory masz natywne aplikacje dla x64 z pełną obsługą nowego proto Gadu, nie mające reklam i przenośne, takie jak WTW i Miranda.

.

Opublikowano

Dziękuje za podjęcie rozwiązań.

Wyresetuj te wartości. Stronę startową zmień w preferencjach, a słowo kluczowe poprzez wklepanie w pasku adresów about:config + wyszukanie tej wartości + wymiana na Google

Stronę startową poprawiłem a słowo kluczowe, poprzez wspomnianą przez Ciebie komendę config w pasku adresów ,znalazłem przy komendzie Keyword.URL i zmieniłem ręcznie na www.google.com. Czy dobrze?

Następnie spróbuj wyczyścić lokalizacje tymczasowe (obejmujące i cache Firefox) przez program TFC - Temp Cleaner.

Wykonałem, zwolniło się ok 200MG

A gg za chwilkę wyrzucę:)

Opublikowano
znalazłem przy komendzie Keyword.URL i zmieniłem ręcznie na www.google.com. Czy dobrze?

W artykule był dokładny ciąg podany, jaki należy wprowadzić. Może być także polski odpowiednik Googla. Zresztą, skoro wartość była zmodyfikowana, wystarczyło z prawokliku wybrać opcję Resetuj, co przywraca domyślną wartość.

Wykonałem, zwolniło się ok 200MG

Czy infekcja nadal jest wykrywana w cache Firefox?

.

Opublikowano
W artykule był dokładny ciąg podany, jaki należy wprowadzić. Może być także polski odpowiednik Googla. Zresztą, skoro wartość była zmodyfikowana, wystarczyło z prawokliku wybrać opcję Resetuj, co przywraca domyślną wartość

Faktycznie był , już ustawione :thumbsup:

Czy infekcja nadal jest wykrywana w cache Firefox?

Przejrzałem cache Firefoxa i po przeanalizowaniu wszystkich pozycji malware o podanej przez przez Avirę ścieżce nie znajduję.Wiec wydaje się być wszystko ok. Dziś po odpaleniu przeglądarki żaden komunikat się nie pokazał.

Zastanawia mnie tylko ilość pozycji w cache przeglądarki(ponad 220). Sądziłem ze użyty przeze mnie program usunie to.

Opublikowano
Zastanawia mnie tylko ilość pozycji w cache przeglądarki(ponad 220). Sądziłem ze użyty przeze mnie program usunie to.

A jakie daty modyfikacji mają te pliki? Jeśli po czyszczeniu, to skłaniam się, że to już nowe produkcje, a stara zawartość była pomyślnie usunięta.

W Cache pliki rosną w tempie błyskawicznym. Przykładowo: u mnie po użyciu w Firefox opcji "Wyczyść historię przeglądania" obejmującej pamięć podręczną z zakresem czasowym "wszystko", zostaje może kilka plików w tym katalogu, ale już tylko po jednej edycji tego tu posta na forum liczba plików skacze podwójnie, a każde przeładowanie strony produkuje tam kolejne pliki. Może po prostu już zdążyłeś po wyczyszczeniu rozmnożyć cache otwierając dużo stron lub wybrane ale wielokrotnie?

Opublikowano

Rzeczywiście, trochę osiołek ze mnie- cache zapełniło się nowymi plikami z dzisiejszą datą, więc wszystko w jak najlepszym porządku.

Dziękuje serdecznie za pomoc. :)

Temacik do zamknięcia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...