Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Witam wszystkich Forumowiczów! Mam laptopa firmy "Lenovo G570" i jest na nim system operacyjny Windows 7 Home Premium. Mój problem polega na tym że od jakiegoś czasu coś mu odwala a dokładniej o to że wczesniej raz na 30 prób się włączył a gdy zamknalem system wszystko bylo ok, gorzej jednak bylo z uruchomieniem wlaczyc sie wlaczyl tylko ze doszlo do momentu "trwa uruchamianie systemu windows" i czekalem godzine i nic nie uruchomil sie wogole:/ gdy go wylaczylem i wlaczylem wyskoczylo mi zeby naprawic system(zalecane) lub uruchomic system normalnie. Wiec dalem zeby go naprawil ale tez nie odnioslem wiekszych efektow bo wyswietla probe naprawiania i powtorka z rozrywki, przez godzine lata pasek i nic sie nie dzieje. Podam jeszcze inne moje proby: > Tryb awaryjny - nie dziala. > Tryb awaryjny z wierszem polecenia - nie dziala > Formatowanie biosu nie pomaga > Chcialem tez przeinstalowac system ale niestety nie wykrywa mi napedu przy uruchamianiu lapka, dopiero jak wejdzie w pulpit. > probowalem rowniez OneKey Recovery, nawet do tego stopnia zrobilem ze sformatowalem calkiem partycje C i wrzucilem pliki z ukrytego dysku, wszystko bylo od poczatku jak bym dopiero lapka kupil, co prawda pochodzil przez dwie minuty bo zainstalowal jakies aktualizacje i chcial ponownie uruchomic kompa no to dalem uruchom ponownie i to samo. Zamknal sie uruchomil od nowa stanelo na "Trwa uruchamianie systemu windows" i cisza. > Probowalem rowniez w OneKeyRecovery przez program McCaffe zrobic skanowanie wiec kliknalem full scan. Skanowal prawie godzine i nic nie wykryło. A laptop nadal sie nie uruchamia. Ma ktos jakies pomysly co z tym zrobic zeby sie uruchamial normalnie? Tylko mi nie piszcie zebym podal logi bo nie mam jak ich zrobic bo nie dostane sie na pulpit:/ a w BIOS-ie wiele opcji nie ma:( Odrazu mowie jestem w tym zielony. Prosze o jakies pomysly ;( mecze sie z tym ponad tydzien i nic:( Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Co do problemu: możesz jeszcze raz zrzucić system z partycji Recovery,ale wyłączyć instalowanie aktualizacji? Jak już postawisz jeszcze raz system z Recovery to wypal płytkę z MHDD: https://www.fixitpc.pl/topic/141-mhdd-podstawowa-instrukcja-obslugi/ i zrób skanowanie dysku zgodnie z instrukcją i zrób fotkę ze skanowania. Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 yyyy wystąpił mały problem bo po odpaleniu juz nawet nie wiem ale napewno kilkasetnym w koncu zoabczyl cd-rom no to nie wiele sie zastanwiajac wrzucilem mu plyte z win8 i zrobilem formata dysku C tylko problem stal sie taki ze zatrzymalo instalacje na 53% i nie poszlo dalej no to zresetowalem i juz cd-romu nie widzi:/ i systemu na dysku nie ma a w recovery juz nie wejde chociaz go ma na ukrytym dysku:( co ja mam teraz zrobic? Mam zdjecia biosu jak by to kogos interesowalo to moge wrzucic dzieki za odp:) Takie cos mi sie wyswietla jak wloze plyte i dam kontynuuj to tylko sie resetuje bo nie wczyta plyty Bios Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Spokojnie, nie panikuj. Nie zrobiłeś płyt Recovery przez OneKey Recovery? Jeśli nie to przychodzi mi do głowy tylko jedne rozwiązanie: 1. Pobierz na dobrym komputerze GParted : http://sourceforge.n...86.iso/download . 2. Potem wejdź na stronę: http://gparted.sourc...net/liveusb.php (ciebie interesuje podpunkt Windows Method D: LinuxLive USB Creator) rób wszystko zgodnie z instrukcją (będzie potrzebny pusty pendrive) i zabootuj z niego (przy włączaniu laptopa F12 i wybierz swojego pendriva). 3.Po załadowaniu GParted znajdź partycję Recovery, prawym na nią i wciśnij Manage Flags, zaznacz /boot, wciśnij OK,następnie wciśnij Apply,potwierdź okienka. Po wykonaniu tego,wyjdź z GParted,wypnij pendriva i przejdź do punktu 4: 4.Uruchom komputer bez pendriva,jak będziesz miał szczęście to załaduje się partycja Recovery,dalej wiesz jak robić. Nie wiem czy ta metoda zadziała,ale nie masz nic do stracenia. Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Dzieki za tutorial. Poprobuje i napisze co mi z tego wyszlo:) Troche wałek jest bo ta strona z instrukcja jest po angielsku i nie wiem czy wszystko dobrze zrobie no ale proba nie strzelba Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Spokojnie, już tłumaczę: Pobierasz GParted z mojego linka, potem pobierasz LinuxLive USB Creator http://www.linuxliveusb.com/ , następnie uruchamiasz LinuxLive USB Creator i robisz wszystko zgodnie z poleceniami w programie. Potem bootujesz z pendrive i robisz dalej polecenia od punktu 3. Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 USB Creator juz mam teraz czekam az mi sie sciagnie GParted i zabieram sie do roboty Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Zastanawiam sie po co takie kombinacje skoro mozna wymontować dysk z lapka i podpiąć do peceta. W biosie nie widać napędu CD. Wyłacz funkcję PXE Boot to Lan (drugie zdjęcie) usuaw na Disabled F10 i enter Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Zastanawiam sie po co takie kombinacje skoro mozna wymontować dysk z lapka i podpiąć do peceta. Nie każdy może chce rozkręcać lapka i odłączać dysk twardy,a tu z resztą chodzi o uruchomienie partycji Recovery. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Nie każdy może chce rozkręcać lapka i odłączać dysk twardy,a tu z resztą chodzi o uruchomienie partycji Recovery. Dysk jest prawdopodobnie uszkodzony. Podpięcie go do drugiego komputera umozliwi diagnostykę. Jak nie potrafi to niech odda do serwisu. Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Zrobilem tylko mam teraz takie cos i w ktore mam wejsc? Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Masz wybrać GParted Live (Default settings). Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Właczylem i wyswietlily mi sei dyski na tym dysku co jest recovery jest zaznaczone " flags- boot" tylko ze nie swieci mi apply dlaczego? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Jest ustawione przy Recovery flaga /boot? Jeśli tak to wyłącz GParted i spróbuj uruchomić laptopa. Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 jako tako to nie pisze recovery tylko sa jako /dev/sda1 , /dev/sda2 itd tylko ze ja poznalem go bo ma 200 MB chyba ze to nie ten? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 To nie to,Recovery ma około 15-20 GB. Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 mam taki podpisany jes LENOVO_PART i ma 14,75 Gb ale dalem mu boot i odznaczylem diag ale dalej nie ma apply tez jest wygasniete Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Zrób zdjęcie z GParted z widocznymi partycjami. Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Wyjdź z GParted i spróbuj uruchomić laptopa z dysku. Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 A co mam zaznaczyc? reboot shutdown czy logout? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Reboot,potem wyjmij pendriva i spróbuj bootować z dysku twardego. Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 wyswietla sie pasek i napis windows is loading files.. i resetuje sie i tak w kolko Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 A ta partycja LENOVO jest twoja? Odnośnik do komentarza
Corny30 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Ta Lenovo to jest partycja "D" ona jest od samego poczatku tylko ze mala i zrobilem wieksza. Ja ostatnio dzielilem dysk wzialem troche z dysku C i utworzylem nowa partycje a tu jest jakies zabezpieczenie ze moga byc tylko 4 partycje 2 w moim komputerze a dwie ukryte tylko ja to zrobilem jakims programem nie pamietam juz jakim to moze byc spowodowane przez to? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi