Maniak23 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Witam Mam problem z komputerem, a dokładnie z jego wydajnością. Miałem problem z Bluescreenami kilka tygodni temu. Wysłałem komputer do naprawy. Okazało się ,że RAM było niezgodne z innymi podzespołami Zostało wymienione i wszystko działało. Ale od razu miałem już inne problemy. Gry online bardzo słabo chodziły ( przed reinstalem ,,Pruły''- a ilości ram nie zmniejszono ani innych podzespołów nie wymieniono) Miałem też problem z World of Tanks. W ogóle się nie uruchamiał. Odezwałem się do pomocy technicznej. Poproszono mnie o zrobienie dxdiag i pokazanie. Dowiedziałem się, że nam niby 248 MB ram na grafice( a jest 1 GB) Zdziwiłem się. Po reinstalu systemu uruchamiał się w dwóch wariantach: 1.(częstszy)System działa normalnie, tylko strasznie muli) 2.(Rzadszy, ale zawsze po uśpieniu)System śmiga, ale po 10 Minutach Obraz się zacina, myszka nie działa, brak reakcji Chciałbym ,żeby system szybko chodził i się nie zacinał Parametry i dane o podzespołach: Zasilanie -http://imageshack.us.../dsc0280fe.jpg/ Płyta główna- Gigabyte GA-880GMA-UD2H Procesor- AMD Athlon II X4 640 Procesor - 3 Ghz Dyski twarde- wiekowy - ma 78 GB drugi 250GB Napędy-LITE-ON-COMBO Monitor- BENQ T201W Inne podzespoły- Mysz - Logitech M305, Klawiatura - tak stara że nawet opakowania nie ma - jakiś model K7000 Drukarka- HP deskjet F 2280 All in One Karta sieciowa- Realtek PCIe GBE Family Controller System operacyjny- Windows 7 Home Premium 64 Bit SP1 Karta graficzna- NVIDIA GeForce GT 240 Ram 1 GB Ram- jedna kość Ram 8 GB (na wolnym systemie) + DxDiag dany do supportu WoT (na szybkim, zawieszającym się systemie) + DxDiag + Log z PC Wizard Video + Release z PC Wizard + Log z PC Wizard System Summary + Hwinfo- http://http://hostuj...f29b1b655f2a73f Edit: Gdy zbierałem dane o podzespołach, zauważyłem, że indeks wydajności wymaga odświeżenia. Zrobiłem to i takie dostałem wyniki: Procesor- 3,7 Ram- 5,2 Grafika- 6,6 Grafika w grach- 6,6 Dysk twardy- 5,9 Skala 1,0-7,9 Robiłem test na takim samym sprzęcie i wynik procesora był równy powyżej sześć. Może to procesor zawodzi? DxDiag.txt DxDiag- system chodzi szybko.txt MASTER-KOMPUTER - System Summary.txt MASTER-KOMPUTER - Video.txt release.txt Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Wyłącz w BIOS-ie testowo opcje oszczędzania energii Cool 'N Quiet. Zasilacz masz taki sobie, masz możliwość pożyczenia np.od kolegi zasilacza markowego? Ustaw testowo opcje zasilania w Windowsie na Wysoka wydajność. Zrób także logi z OTL : http://www.fixitpc.p...p__324#entry324 ,aby wykluczyć infekcję. Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 1. Nie mogę ustawić opcji wysoka wydajność bo mam peceta nie laptopa. 2. Zasilacz nie jest chyba zły, był dobierany to tej jednostki ze wszystkimi aktualnymi podzespołami, opcji pożyczenia nie mam. 3.Jak wyłączyć tą opcję? Znajdę ją w miarę łatwo? (wolny system) +Logi z OTL EDIT: Wyłączyłem Cool& Quiet. Dać jakieś logi? EDIT2: System po wyłączeniu cool i quiet nadal się zawiesza OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Pobierałeś stąd sterowniki do płyty głównej? Szczególnie sterownik Chipset'u. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Możesz ustawić opcję Wysoka wydajność,Start> Panel sterowania > Opcje zasilania. Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Nie pobierałem żadnych sterowników Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Trzymaj: http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/motherboard_driver_amd_chipset_win7.exe . Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 A co nie mam sterownika? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Czy instalowałeś sterowniki do płyty głównej z płytki ? Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Z indeksu wydajności stwierdzić można, że procesor nie pracuje w pełnej wydajności. Objawy takie mogą być spowodowane złym lub brakującym sterownikiem Chipset'u. Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Dziękuje. Trochę czasu minie (512 KB/s) zanim pobiorę no ale zobaczymy. EDIT: Pobrałem. Gdy instalowałem, wyświetlił się jakiś błąd. Kliknąłem Ok i instalowało się dalej. Gdy się skończyło, wyświetlił się raport w HTML`u. Skopiowałem do notatnika- załącznik nr 1 Włączyłem po raz drugi i instalacja przebiegała bezproblemowo(Załącznik nr 2) Błędy.txt Druga próba- bez błędów.txt Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Wygląda na to że ponowna (druga) instalacja przebiegła z powodzeniem. Zrestartuj komputer i odśwież index wydajności, sprawdź czy wyniki procesora się poprawiły. Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Test indeksu ponownie wykonany. Bez różnicy. Czekam na inne propozycje Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Pojawiają się w menadżerze urządzeń jakieś podejrzane wykrzykniki? Ewentualnie zrób zrzut ekranu MU. Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Screen z ekranu procesów, wydajności czy czegoś innego? Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 MU czyli menadżer urządzeń... Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Wiem, tylko jest kilka okien MU Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Kilka? Nie chodzi o Menedżer zadań tylko o Menedżer urządzeń (wciskasz kombinację Windows + R i wpisujesz devmgmt.msc). Potem szukasz tam wykrzykników przy urządzeniach. Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Sory za bałagan. Już wklejam. Właśnie ostatnio nie chce mi czytać pendrive, nie wiem o co chodzi, raz napisało, żeby zrestartować komputer i wtedy ,,Unknown Device" się zainstaluje, ale nic się nie zmieniło Czy istnieje jakiś darmowy bezpieczny program, który sprawdzilby sterowniki? A na marginesie to pena czasem nawet nie wykrywało. Czy jesteście chociaż pewni , że to wina karty graficznej? Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Pisał w tym wątku ktoś, że to sterowniki karty graficznej? Może jestem ślepy albo niedowidzę ale nic podobnego się nie doczytałem. Może jeszcze ktoś się znajdzie kto logi OTL przeanalizuje, ja nie mam uprawnień do tegoż. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 2. Zasilacz nie jest chyba zły, był dobierany to tej jednostki ze wszystkimi aktualnymi podzespołami, opcji pożyczenia nie mam. O czym my tu mówimy jak zasilacz to Feel 3? Bez brawury panowie. Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Czyli zasilacz ok? Stery są na pewno ok, były aktualizowane ok. 2 tyg temu. Poza tym oprogramowanie na pewno by krzyczało o nowej wersji(Kernel 310.90) Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Czyli zasilacz ok? Przeciwnie. Zasilacz to szrot. Poza tym określ, co rozumiesz pod pojeciem wydajności? Czy Tobie nie chodzi przypadkiem o indeks wydajności systemu? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Zasilacz to szrot Z tym się zgodzę. U dwóch kolegów który mieli Feela 3 zasilacz spalił płytę główną i procesor. Do autora: radzę wymienić ten wyrób zasilaczo-podobny na coś markowego, czy masz taką możliwość? aux, sprawdzałem logi, nie ma nic, co przykułoby moją uwagę. Odnośnik do komentarza
Maniak23 Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Cóż, zasilacz był dobierany przez specjalistów( nie wiem jakiej klasy).Czy zasilacz może aż tak zmniejszyć moc obliczeniową? A co z szybkim wariantem uruchamiania? Ile musiałbym wydać, jaki zasilacz polecacie? Na początku zauważyłem spadek wydajności, a indeks to dopiero później. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi