Skocz do zawartości

Wirus "policyjny" zablokował komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, padłam kolejną ofiarą wirusa "policyjnego" - przy przeglądaniu Internetu pojawiło się okno na cały ekran o blokadzie komputera, opłacie + przechwycenie kamerki internetowej.

Po ponownym uruchomieniu system wstał w normalnym trybie, więc próbowałam od razu wykonać logi z OTL - udało się, a kolejno log z GMERA - gmer przeskanował i znalazł rootkita o czym poinformował na czerwono, niestety nie mogłam otworzyć żadnego programu, w którym mogłabym zapisać log i komputer ostatecznie wyłączył się.

Potem nie można juz było uruchomić normalnie systemu. Wszystko powyższe działo się na koncie uzytkownika "OLA", które w normalym trybie ma również uprawnienia administratora.

Niestety od tego momentu system uruchamia się tylko w trybie awaryjnym i tylko na koncie "ADMINISTRATOR" (na koncie "OLA" w trybie awaryjnym system nie chce wstać - zamyka się i uruchamia ponownie).

W związku z czym w trybie awaryjnym na koncie "ADMINISTRATOR" wykonałam ponownie logi z OTL, które załączam. GMERA na wszelki wypadek na razie nie próbuję, chyba, że mi powiecie, że mam to zrobić.

Bardzo proszę o pomoc, gdyż na tym nieszczęsnym koncie "OLA", do którego teraz nie mogę nijak się dostać, mam bardzo potrzebne pliki do pracy:(

Extras.Txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano
Niestety od tego momentu system uruchamia się tylko w trybie awaryjnym i tylko na koncie "ADMINISTRATOR" (na koncie "OLA" w trybie awaryjnym system nie chce wstać - zamyka się i uruchamia ponownie).

W związku z czym w trybie awaryjnym na koncie "ADMINISTRATOR" wykonałam ponownie logi z OTL, które załączam.

Niestety, ale logi z konta Administrator są bezużyteczne, muszą pochodzić z konta Ola, bo na nim działa infekcja. Konta mają inne rejestry i foldery, infekcja nie jest widzialna między kontami.

Przenieś OTL.exe z Pulpitu wprost na dysk C:\. Wyloguj się z konta Administrator. Wejdź w Tryb awaryjny z obsługą Wiersza polecenia logując się na konto zasadnicze Ola, w linii komend wpisz C:\OTL.exe i ENTER, opcję "Rejestr - skan dodatkowy" przestaw z Brak na Użyj filtrowania, klik w Skanuj. Dostarcz logi.

.

Opublikowano

1. W Trybie awaryjnym z obsługą Wiersza polecenia na koncie Ola uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"Shell"=-
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore]

:Files
C:\Documents and Settings\Aleksandra\Dane aplikacji\skype.dat
C:\Documents and Settings\Aleksandra\Dane aplikacji\skype.ini

:OTL
O4 - HKLM..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k File not found
O15 - HKCU\..Trusted Domains: com.pl ([mks] http in Trusted sites)
O16 - DPF: {68282C51-9459-467B-95BF-3C0E89627E55} "http://www.mks.com.pl/skaner/SkanerOnline.cab" (MksSkanerOnline Class)
O16 - DPF: {8FFBE65D-2C9C-4669-84BD-5829DC0B603C} "http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/polarbear/ultrashim.cab" (Reg Error: Key error.)
O16 - DPF: {E2883E8F-472F-4FB0-9522-AC9BF37916A7} "http://platformdl.adobe.com/NOS/getPlusPlus/1.6/gp.cab" (Reg Error: Key error.)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\DDMI2.sys -- (SDDMI2)

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. Opuść Tryb awaryjny, system powinien zostać odblokowany.

2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras).

.

Opublikowano

ok, tylko jak mam to zrobić technicznie, kiedy w trybie awaryjnym z wierszem poleceniem nie widzę menu start ani mojego komputera, gdzie mogłabym sobie zapisać ten skrypt w jakimś .txt i potem wkleić?:/

przepraszam za zapewne głupie pytanie:/

już wiem!

wszystko odbyło się zgodnie z opisem,

w załączeniu log z OTL już z normalnego trybu konta Ola.

OTL.Txt

Opublikowano

Do uzupełniania wypowiedzi, gdy nikt jeszcze nie odpisał, służy opcja Edytuj, a nie post pod postem. Skleiłam te trzy posty w jedno.

Sprawa rozwiązana, wykonaj czynności końcowe:

1. W OTL uruchom Sprzątanie, które skasuje z dysku OTL wraz z kwarantanną.

2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK.

3. Odinstaluj stare wersje Adobe i Java, zaktualizuj resztę wyliczonych poniżej programów: KLIK. Wg raportu obecnie masz zainstalowane wersje:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216023FF}" = Java™ 6 Update 23

"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.5)

"{EE7257A2-39A2-4D2F-9DAC-F9F25B8AE1D8}" = Skype™ 5.10

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX (wtyczka dla IE)

"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Firefox)

"ENTERPRISE" = Microsoft Office Enterprise 2007

"FileZilla Client" = FileZilla Client 3.5.3

FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\NPSWF32_11_3_300_262.dll ()

PS. Widzę jeszcze u Ciebie stare Nowe Gadu-Gadu. Zainteresuj się alternatywnymi komunikatorami: WTW, Kadu, Miranda, AQQ: KLIK.

.

Opublikowano

Dziękuję za fachową i bardzo szybką pomoc!

Punkt 1 i 2 już wykonałam rano.

W pkt. 3 na razie utknęłam na WIndows Update - wersja XP nie jest legalna (niestety legalna Vista zakupiona z komputerem była nie do przeżycia i zastąpiona została tym XP) - czy można jakoś pobrać aktualizacje na Service Pack 3 mimo wszystko? Windows Update w pierwszym kroku chce sprawdzić legalność oprogramowania, a wiem, że tego nie przejdę.

Opublikowano

Nie mogę tu podać żadnych metod obchodzących walidację legalności na Windows Update. Aktualizacje są owszem możliwe okrężnymi drogami, ale to nie jest aż tak precyzyjne i nie gwarantuje wierności Windows Update, trochę trzeba się też napracować, by ręcznie pościągać łaty, a niektóre ręcznie pobierane też mają walidację. Ale lepsze to niż pozostawienie Windows w stanie z SP3 bez żadnych łat późniejszych. Ściąganie łat można wykonać np. za pomocą Autopatcher.

.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w zasadzie wszystko przeszłam ze wskazówek - poza windows updatami (za to tym razem spóbuję WTW)

dziękuję za pomoc w opanowaniu wirusa:)

w zasadzie dla porządku chyba można zamknąć wątek...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...