Skocz do zawartości

Wirus Policyjny dopadł i mnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Wczoraj wieczorem moim oczom ukazał się ten pieprzony policyjny wirus,

użyłem programu combofix, jednak gry włączam peceta to pojawia mi się ten komunikat

rundll

niemożliwe było uruchomienie c:/...../wgsdgsdgdsgsd.exe

co robić?

załącznik log z OTL

pozdro!

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Na temat używania ComboFix: KLIK. Zasady działu wyraźnie też mówią, że skoro uruchomiony, to i należy przedstawić utworzony przez niego log. Po drugie: log z OTL niepełny, brakuje pliku Extras (opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania").

A błąd masz, bo ComboFix wcale nie usunął infekcji do końca. Został skrót w starcie.

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Files
C:\Users\Krzysio\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\runctf.lnk
C:\Users\Krzysio\AppData\Roaming\mozilla\Firefox\extensions\{687578b9-7132-4a7a-80e4-30ee31099e03}
C:\Windows\tasks\ISM-UpdateService-4e00205a-2ab1-4423-8f77-cc25b82cde1d-Logon.job
C:\Windows\tasks\ISM-UpdateService-4e00205a-2ab1-4423-8f77-cc25b82cde1d.job
C:\Windows\SysWow64\searchplugins
C:\Windows\SysWow64\Extensions
C:\scu.dat

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"bProtector Start Page"=-
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"bProtectorDefaultScope"=-

:OTL
IE - HKCU\..\SearchScopes\{F8E61B35-8CC8-407C-B75C-C0AF249241A8}: "URL" = "https://isearch.avg.com/search?cid={9690A8A8-0A80-427F-B93E-1C47583EDFAC}&mid=b5703269fe6147d09f566d16b2dc2700-ad1491be2ce6c122f6b66faa90e70c2decf7d34c&lang=pl&ds=gm011&pr=sa&d=2012-07-07 20:34:44&v=11.1.1.7&sap=dsp&q={searchTerms}"
IE - HKCU\..\URLSearchHook: {687578b9-7132-4a7a-80e4-30ee31099e03} - No CLSID value found
IE - HKCU\..\URLSearchHook: {adca5064-9e30-43fe-9856-58b07a3149fe} - No CLSID value found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@esn/esnlaunch,version=1.138.0: C:\Program Files (x86)\Battlelog Web Plugins\1.138.0\npesnlaunch.dll File not found
FF - HKEY_LOCAL_MACHINE\software\mozilla\Firefox\extensions\\support@Senseless.TV: C:\Users\Krzysio\AppData\Roaming\SenselessTV\ffextension [2012-11-10 00:33:29 | 000,000,000 | ---D | M]
FF - HKEY_CURRENT_USER\software\mozilla\Firefox\Extensions\\support@Senseless.TV: C:\Users\Krzysio\AppData\Roaming\SenselessTV\ffextension [2012-11-10 00:33:29 | 000,000,000 | ---D | M]
O2 - BHO: (SenselessTV Video Plugin) - {991D97B8-F0D8-4EA1-9100-7A65EA2D3A63} - C:\Users\Krzysio\AppData\Roaming\SenselessTV\bho.dll ()
O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {687578B9-7132-4A7A-80E4-30EE31099E03} - No CLSID value found.
O4 - Startup: C:\Users\Krzysio\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\2YourFace_Updater.lnk =  File not found

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Błąd powinien ustąpić.

2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware Claro LTD Toolbar + SenselessTV.

3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Na dysku C powstanie log z usuwania.

4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (przypominam o Extras). Dołącz log utworzony przez AdwCleaner oraz utworzony przez ComboFix (C:\ComboFix.txt)

.

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie!

Błąd ustąpił, usunąłem te 2 adware z panelu sterowania.

Programu ADWCLEANER używałem już przed napisaniem tematu na Waszym forum, więc dołączam dwa logi. Numer 1 to ten przed, a numer 2 to ten zrobiony przed chwilą.

Dodatkowo w załączniku skan z combofixa i OTL'a sprzed minutki.

Dzięki wielkie za szybkość i profesjonalizm w odpowiedzi !

AdwCleanerS2.txt

AdwCleanerS1.txt

ComboFix.txt

Edytowane przez picasso
Usuwam wadliwy załącznik OTL. //picasso
Opublikowano

Log z OTL błędnie skonfigurowany, ustawiona opcja Rejestr na Wszystko, a ma być Użyj filtrowania.

Programu ADWCLEANER używałem już przed napisaniem tematu na Waszym forum, więc dołączam dwa logi. Numer 1 to ten przed, a numer 2 to ten zrobiony przed chwilą.

Posługujesz się kompletnymi starociami (i ciekawe skąd aż dwie różne stare wersje...)!

# AdwCleaner v2.003 - Logfile created 12/04/2012 at 13:31:53

# Running from : C:\Users\Krzysio\AppData\Local\Opera\Opera\temporary_downloads\adwcleaner-25.IX.exe

# AdwCleaner v2.006 - Logfile created 12/05/2012 at 13:42:21

# Running from : C:\Users\Krzysio\AppData\Local\Opera\Opera\temporary_downloads\AdwCleaner.exe

Najnowszy AdwCleaner to daleko w przodzie = wersja 2.011. Ma to znaczenie, nowe definicje adware i nowe poprawki. Kierowałam wyraźnie do przyklejonego tematu, gdzie są jedyne linki autoryzowane i gwarantujące najnowszą wersję.

1. Pobierz najnowszy AdwCleaner, uruchom i podaj z tego log.

2. Zrób nowy skan OTL na prawidłowych ustawieniach.

.

Opublikowano

Przepraszam, niechcący plik Extras usunęłam. Mógłbyś go ponownie dołączyć w poprzednim poście? Natomiast co do reszty:

Prosiłam by pobierać z autoryzowanych linków, ba, w przyklejonym jest ostrzeżenie, by nie pobierać z Instalek (to serwis pokątny a nie strona domowa) i innych. Nie sądzę, że nawet spojrzałeś do mojego tematu, bo byś nie uruchamiał tego:

# Ścieżka : C:\Users\Krzysio\AppData\Local\Opera\Opera\temporary_downloads\AdwCleaner_www.INSTALKI.pl.exe

Na przyszłość: pobieranie tylko ze strony domowej. Instalki to nie jest strona domowa, to nie jest nawet dostatecznie rzetelna strona jako "mirror" nieoficjalny, rehostują pliki i nie nadążają z aktualizacjami. To dopiero niedawno raczyli aktualizować download (i łutem szczęścia uruchomiłeś 2.011), a udostępniali złą starą wersję długi czas i ja się tu szamotałam z użytkownikami, by pobierali z oficjalnych linków nowszą. Podkreślam: OTL, AdwCleaner i tego typu mają swoje strony domowe i są to jedyne linki autoryzowane, które gwarantują najnowszą wersję i na czas.

Druga sprawa, moja kolejność jest ścisła, ma określone konsekwencje, nie wolno jej przestawiać. A Ty przestawiłeś, najpierw zrobiłeś log z OTL, a po tym uruchomiłeś AdwCleaner. Skutki = w logu OTL widoczny folder, który usuwał AdwCleaner:

[2012-11-10 00:33:46 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\Krzysio\AppData\Roaming\Claro

Tu się nasuwa, że zasad działu też nie przeczytałeś, bo ja tam wyłożyłam sprawy w sposób nie budzący wątpliwości. Dobra, zostawmy już to. Na przyszłość: współpraca ze mną opiera się na instrukcjach 1:1, pobieranie tylko z linków które podaję, robienie instrukcji tylko w kolejności jaką zadaję.

Zadania wykonane, wymagane tylko drobne poprawki:

1. Korekta domyślnych wyszukiwarek IE po użyciu AdwCleaner. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG

Kliknij prawym na plik i z menu wybierz opcję Scal. Potwierdź import do rejestru.

2. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix. Niestety poprzednio uruchamiałeś ComboFix z Temporary Internet Files i zaginął podczas czyszczenia plików tymczasowych. Pobierz ComboFix ponownie (KLIK), zapisując na Pulpicie. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę:

C:\Users\Krzysio\Desktop\ComboFix.exe /uninstall

Gdy komenda ukończy, wyczyść po pozostałych: odinstaluj USBFix, w AdwCleaner uruchom Uninstall, w OTL uruchom Sprzątanie, przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\Windows\erdnt.

.

Opublikowano

heh, no to ładnie się pochwaliłem lenistwem, no nic ;p

teraz zrobiłem wszystko (opierając się na instrukcjach 1:1) i dołączam extras jeszcze raz. :)

p.s.

nie mam na kompie żadnego anty vira, polecasz coś?

Extras.Txt

Opublikowano

Jeśli na pewno wykonałeś podane wyżej zalecenia, to możemy kończyć:

1. Aktualizacje oprogramowania. Masz już najnowszą 32-bitową Java, ale 64-bitowa Java™ 7 Update 5 (64-bit) jest stara i ją odinstaluj. Upewnij się, że Foxit Reader masz najnowszy.

2. Instalacja osłony zabezpieczającej. Z darmowych możesz dobrać coś z tego: Avast, AVG, COMODO Internet Security, Kingsoft Antivirus, Panda Cloud Antivirus, Microsoft Security Essentials. Kingsoft i Panda działają w innej technice niż reszta, czyli w chmurze.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...