Marek89 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Przedwczoraj pojawił się u mnie problem z ukash. Wyświetla się komunikat "Komputer został zablokowany!" przez Polska Policja Cyberprzestępczość Departament. Komputer działa normalnie, do momentu aż połączy się go z Internetem poprzez modem USB, wówczas pojawia się komunikat i nie da się go zamknąć. Ponadto po włączeniu komputera wyświetla się komunikat zamknięciu procesu hosta systemu Windows (Rundll32) z powodu błędu. Problem dotyczy Windowsa Visty SP2 32-bit. Oto logi z OTL i gmer: OTL.TxtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... 2-gru-2012.log.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Users\Powstańców 45A\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\runctf.lnk C:\Users\Powstańców 45A\wgsdgsdgdsgsd.exe C:\ProgramData\dsgsdgdsgdsgw.pad :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Blokada zniknie. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). . Odnośnik do komentarza
Marek89 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Wklejam 2 logi, pierwszy wykonany automatycznie przez OTL po restarcie, drugi log ze skanowania uruchomionego przeze mnie. Czy po operacji będzie można usunąć zawartość folderu C:\_OTL\MovedFiles ? Edit: Podczas uruchamiania komputera wyświetlił się błąd RunDLL, po wirusie chyba pozostała luka w rejestrze. 12052012_170117.log.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Błąd stąd, że skrypt wbrew pozorom nie wykonał wszystkiego, ostał się skrót po infekcji. Poprawka: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Users\Powstańców 45A\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\runctf.lnk :Commands [reboot] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. 2. Do oceny wystarczy tylko log z wynikami usuwania + potwierdzenie, że błąd RunDLL zniknął. Nowy skan OTL nie jest potrzebny. Cytat Czy po operacji będzie można usunąć zawartość folderu C:\_OTL\MovedFiles ? Do tego to przejdziemy na końcu. Załatwia to opcja Sprzątanie w OTL. Na razie nie może zostać zastosowana. . Odnośnik do komentarza
Marek89 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Wczoraj ponownie pojawił się u mnie problem z Ukash. Po załadowaniu systemu wyświetla się białe tło i komputer przestaje reagować. Podczas przeglądania Internetu (ie9) wyświetlił się komunikat o tym, że Microsoft Security Essentials nie rozpoznaje dwóch plików zapisanych na dysku. Zezwoliłem programowi przesłać podejrzane pliki do analizy, parę chwil po tym wyświetlił się ten nieszczęsny komunikat z policją (inny niż poprzednio), nie wiem czy na skutek wejścia na jakąś stronę internetową, czy z powodu analizy tych podejrzanych plików. Dodam, że poprzednim razem nie posprzątałem po OTL, być może stąd taki skutek… Problem dotyczy Windowsa Visty SP2 32-bit. GMER nie zauważył modyfikacji w systemie. Załączam pliki OTL i Extras, ponadto zrobiłem dodatkowy skan SecurityCheck: Results of screen317's Security Check version 0.99.57 Windows Vista Service Pack 2 x86 (UAC is enabled) Internet Explorer 9 ``````````````Antivirus/Firewall Check:`````````````` Windows Security Center service is not running! This report may not be accurate! Microsoft Security Essentials Antivirus up to date! `````````Anti-malware/Other Utilities Check:````````` Malwarebytes Anti-Malware wersja 1.61.0.1400 Java 7 Update 7 Java version out of Date! Adobe Reader 10.1.4 Adobe Reader out of Date! ````````Process Check: objlist.exe by Laurent```````` Microsoft Security Essentials MSMpEng.exe `````````````````System Health check````````````````` Total Fragmentation on Drive C: % ````````````````````End of Log`````````````````````` OTL.TxtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Temat doklejam do poprzedniego. Tamten nie skończony (nie zadane kroki końcowe), system ten sam i jesteś tu zbyt szybko ponownie z problemem. Inny wariant infekcji, ale jej źródło pewnie podobne, jak i droga złapania (Java). 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"=- :Files C:\Users\Powstańców 45A\AppData\Roaming\skype.dat C:\Users\Powstańców 45A\AppData\Roaming\skype.ini :OTL O15 - HKU\S-1-5-21-3379276292-1483760212-174044166-1001\..Trusted Domains: mks.com.pl ([www] https in Trusted sites) O16 - DPF: {233C1507-6A77-46A4-9443-F871F945D258} "http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/director/sw.cab" (Shockwave ActiveX Control) O16 - DPF: {68282C51-9459-467B-95BF-3C0E89627E55} "http://www.mks.com.pl/skaner/SkanerOnline.cab" (MksSkanerOnline Class) O16 - DPF: {8FFBE65D-2C9C-4669-84BD-5829DC0B603C} "http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/polarbear/ultrashim.cab" (Reg Error: Key error.) :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. Opuść Tryb awaryjny, blokada powinna ustąpić. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (bez Extras). . Odnośnik do komentarza
Marek89 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Blokada ustąpiła. Załączam 2 raporty ze skanowania, pierwszy utworzony automatycznie po ponownym uruchomieniu, drugi uruchomiony przeze mnie. 01312013_163908.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Zadania wykonane. Przejdź do wykończeń: 1. Mini szczątek po skanerze ESET ominęłam. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - HKEY_LOCAL_MACHINE\software\mozilla\Thunderbird\Extensions\\eplgTb@eset.com: C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\Mozilla Thunderbird Klik w Wykonaj skrypt. 2. W OTL uruchom Sprzątanie, które usuwanie z dysku OTL i jego kwarantannę. 3. W Dzienniku zdarzeń masz błąd WMI numer 10. Instrukcje naprawy: KLIK. 4. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 5. Odinstaluj starsze wersje Adobe i Java, czyli na Twojej liście zainstalowanych: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217007FF}" = Java 7 Update 7"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.4)"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6 . Odnośnik do komentarza
Marek89 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Skrypt wykonany, jednak musiałem przypadkowo usunąć loga... Po Sprzątaniu w OTL i zalecanym po nim restarcie komputer nie chciał ponownie załadować systemu, udało się to dopiero po zresetowaniu komputera. Wrzucam zrzuty komunikatów z naprawy dziennika zdarzeń. Foldery przywracania systemu załatwione. Starsze wersje programów usunięte. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Cytat Skrypt wykonany, jednak musiałem przypadkowo usunąć loga... Nie prosiłam o niego, bo modyfikacja bardzo mizerna. Cytat Po Sprzątaniu w OTL i zalecanym po nim restarcie komputer nie chciał ponownie załadować systemu, udało się to dopiero po zresetowaniu komputera. Być może jakieś drobne zwichrowania i operacje PendingFileRenameOperations wrażane przez OTL (używane do usuwania samego siebie) jednorazowo zablokowały start. Cytat Wrzucam zrzuty komunikatów z naprawy dziennika zdarzeń. "Odmowa dostępu" = Skrypt wykonywany na za niskich uprawnieniach. Plik Test.vbs przenieś wprost na C:\. Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator i dopiero tu uruchamiasz skrypt VBS wpisując C:\Test.vbs i ENTER. . Odnośnik do komentarza
Marek89 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Po uruchomieniu CMD skrypt VBS został pomyślnie wykonany. Komputer działa normalnie, nie dostrzegam żadnych różnic w porównaniu do stanu przed zainfekowaniem. Dziękuje za profesjonalną pomoc przy naprawie mojego PC. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi