kammaz20 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Witam niedawno dostałem na własność nie do końca sprawny PC, problem polega na tym że komputer czasami sam się wyłącza badź resetuje po wcześniejszym bluescreen'ie (słychać wtedy jakby pulsującą pracę dysku twardego), po wyłączeniu i właczeniu zasilacza komputer startuje normalnie by po X czasie znów sie wyłączyć. Po prawidłowym wyłączeniu wieczorem, rano komputer nie odpala, brak reakcji na "power" (lekko ruszają się tylko wentylatory, trzeba dopiero wyłączyć zasilacz i odczekać jakiś czas), po prawidłowym wyłączeniu wieczorem+wyłączenie zasilacza, rano problem nie występuje( PC odpala normalnie). Podjęte działania: 1.Odkurzenie całego pc . 2.Wymiana/zamiana przewodów dysku twardego 3.Memtest (0 błędów) 4.HDTune (wszystko ok, 2 czerwone kwadraty) 5.Temperatury sprawdzane w Everescie i SpeedFan (wszystkie w normie) 6.Całkowity format. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu w miarę możliwości. Dołączam ostatnio złapany bluescreen. Pozdrawiam. PC: Grafika: GeForce GT240 512Mb DDR3 Płyta główna :ASUS M4A77T Procesor: AMD Athlon II X3 445 Dysk Twardy: WD Caviar BLUE 500GB 7200Rmp SATA3 WD5000AAKX Ram: 4Gb DDR3 Zasilacz: Logic 600W Bios:AMI 2202 System: WINDOWS 7 64-bity Odnośnik do komentarza
Ciacho228 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Przywróc BIOS do ustawien oryginalnych. Sprawdz w BIOSIE jakies sa temperatury poszczególnych jednostek. Sprawdz w jednostce czy napewno wszystko jest dobrze popodpinane Jesli problem bedzie sie powtażał daj znac bedziemy myslec Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Zrobiłem jak sugerujesz i narazie wszystko działa prawidłowo ale będe testował, podpięcia sprawdzone są OK, BIOS przywrócony do ustawień fabrycznych, temperatury w BIOSIE takie same jak w Everescie, moją uwagę zwróciły napięcia w Biosie- czy aby odchyłki nie są zbyt duże ? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 moją uwagę zwróciły napięcia w Biosie- czy aby odchyłki nie są zbyt duże ? Jaka jest wersja biosu? Napiecia nominalne możesz sprawdzić w specyfikacji procesora. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Everest to zabytek. Pobierz HWINFO64 i pokaż obrazek z zakładki Sensors. Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Bios : AMI 2202 , Everest najnowsza wersja..ale może i zabytek załączam obrazek. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Bios : AMI 2202 Znajdź mi ten bios na stronie producenta płyty. Data biosu jest potrzebna. Do twojego procka minimum to 0313 z dnia 2010.01.08 A z obrazka nic nie można wyczytać. Popraw Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Do sprawdzenia MIERNIKIEM napięcia +5V oraz +12V. Zaniżone. Poczytaj moją odpowiedź w temacie @dragolice w dziale Hardware. @Belfegor I znowu się spotykamy w podobnych tematach . Pozdrawiam BTW Szukam teraz pieska dla swojej Niuni. Edytowane 26 Listopada 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Dobra jutro będe miał multimetr to sprawdzę te napięcia, a obrazek z biosem załączam Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 a obrazek z biosem załączam najnowszy bios jest 2104 z dnia 2010.07.15, jakim cudem masz nowszy? Modyfikowany, robiony na zamówienie, czy jak? Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 CPU-Z to samo pokazuje .. w biosie to samo widnieje:) niby w przyszłość jeszcze nie latam ;p więc niewiem skoro piszesz że najnowszy bios jest 2104 z dnia 2010.07.15, jakim cudem mam taki jak na obrazku ? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 skoro piszesz że najnowszy bios jest 2104 z dnia 2010.07.15, jakim cudem mam taki jak na obrazku ? pisze to co widzę na stronie asusa. aktualizowałeś bios tej płyty kiedykolwiek? a co do Everesta to program nierozwijany. Nie warto po niego sięgać. Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 nigdy nie aktualizowałem i raczej nikt innny tego nie robił bo i po co..problemów nie było więc co to może oznaczać Twoim zdaniem ? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Ok, pomierz napiecia miernikiem, sprawdź w specyfikacji kości ram jakie powinny mieć napięcia dla stabilnej pracy. Nie podałeś jakie pamięci pracują? Konkretnie jakie kości? Marka model? Nie wiem też czy od zawsze pracujesz na W7 64bit? Na końcu w zależności od wyników zobaczymy, czy aktualizować bios płyty. Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Ja od początku na W7 64-bity i wczesniej od momentu zakupu też na takim systemie pracował. Dorzucam obrazek z informacją o pamięci. Odnośnik do komentarza
Ciacho228 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Podejrzewam za duze różnice na napieciach ale jak masz dostep do testerka to sprawdz to Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Zasilacz do wymiany natychmiast; pierwszy z brzegu przyklad http://www.forum.twe...sty-t45510.html Najnowszy Bios to 2401 http://www.asus.com/...4A77T/#download Mozna upnac, ale nie na tym zasilaczu. 4.HDTune (wszystko ok, 2 czerwone kwadraty) Moze by tak sprawdzic dysk na dokladke? Zasilacz masz jaki masz, padnie za miesiac lub za rok. Cos zabierze ze soba lub nie - loteryjka. @edit poza konkursem - jak zasilacz 600Wat moze kosztowac 124 zlote? Naprawde warto kupowac smieci i narazac sprzet na awarie? Pytanie retoryczne - naprawde warto. Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 No nie da się ukryć made in china problem poszedł o krok dalej - dzisiaj nie udało mi się PC uruchomić. Więc zasilacz do wymiany lecz nie chciałbym kupować nowego jeśli okaże się że np. płyta główna jest padnięta...a czy nowy zasilacz może myć słabszy, tzn. zamiast 600W mniej? Jaki ewentualnie polecacie do tego sprzętu (w miarę tani a dobry ;p )? Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Do sprawdzenia MIERNIKIEM napięcia +5V oraz +12V. Zaniżone. Poczytaj moją odpowiedź w temacie @dragolice w dziale Hardware. @Belfegor I znowu się spotykamy w podobnych tematach . Pozdrawiam BTW Szukam teraz pieska dla swojej Niuni. Sprawdziłem Twoim sposobem ten zasilacz i wiatrak ani drgnie, nawet jak podpiąłem napęd DVD (wyczytałem że nieraz zasilacz potrzebuje małego obciążenia żeby wystartować) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Zobacz czy na zielonym kablu wzgledem GND jest + 5V (to +5 V Sb). Musisz to zrobić miernikiem. Również do sprawdzenia pozostałe napięcia +5, +3,3, +12 V. Jeżeli nie posiadasz miernika - kup. W domu zawsze się przyda. To nie są duże pieniądze. Ja kupiłem za 30 PLN - ale go sprawdziłem z profesjonalnym i wskazuje z rozsądnymi błędami. Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 mam miernik napisz jak sprawdzić te napięcia jeśli możesz (5v ma być na zielonym a 3,3v i 12v ?) i gdzie jest masa w PC ? jakiś przewód czy poprostu obudowa ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Czy masz instrukcję do płyty? Sprawdzasz na dużym złączu + dodatkowe 4 lub 8 PIN. Pomiar wykonujesz zawsze względem GND na każdym złączu. Zielony kabel dotyczy dodatkowej przetwornicy +5 V Standby. Jej poprawna praca warunkuje start zasilacza. To inne + 5 V. Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Instrukcji niestety nie bo tak jak wspomniałem dostałem ten PC, tak duże złącze to to z zielonym kablem jeśli dobrze rozumuję więc przykładam czerwony miernika do zielonego na złączu a czarny miernika gdzie ? bo GND to masa i nie wiem który przewód w dużym złączu to właśnie GND. Czy aby nie tak to wygląda:? 1.pomarańczowy /lub/brązowy (+3,3V) 2.pomarańczowy /lub/brązowy (+3,3V) 3.czarny /masa / (GND) 4.czerwony (+5V) 5.czarny /masa / (GND) 6.czerwony (+5V) 7.czarny /masa / (GND) 8.szary /pomarańczowy (POW-OK) 9.fioletowy (+5V standby) 10.żółty (+12V) 11.pomarańczowy /lub/brązowy (+3,3V) 12.niebieski (-12V) 13.czarny /masa / (GND) 14.zielony /szary/ (PS_ON) 15.czarny /masa / (GND) 16.czarny /masa / (GND) 17.czarny /masa / (GND) 18.biały (-5V) 19.czerwony (+5V) 20.czerwony (+5V) Edytowane 27 Listopada 2012 przez kammaz20 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Masz otwarte pudło. Czytasz nazwę modelu płyty głównej. Szukasz manuala na stronie producenta i pobierasz go na przyszłość. Przyda się. Tam masz wszystko opisane włącznie z rysunkami wszystkich gniazd i opisami pinów. Generalnie GND to czarny. To samo dotyczy dodatkowego złącza na płycie. Do postu wyżej Rozumiem, że wyszukałeś standard ATX. Brak 4 - ech dodatkowych. Chyba, że masz złącze 20-pinowe. Nie wiem jak numerujesz piny bo wg mojego manuala jest trochę inaczej. Edytowane 27 Listopada 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
kammaz20 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Więc tak: Zielony = 4,75V Pomarańczowe = 0 Niebieski = 0 Żółty = 0 Pomiary robione przy wypiętych wszystkich złączach zasilacza. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi