Skocz do zawartości

Polska policja ponownie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś pojawiłą mi się blokada komputera przez polską policję - chyba ten sam ekran co inny wątek dziś

Po szybkim googlu przejechałem ComboFixem zanim poczytałem żeby tego nie robić. Combofix działał wraz z DaemonToolem, któgo odinstalowałem dopiero później, przed wygenerowaniem raportów z OLT i GMERa. Załączam wymagane logi oraz loga z ComboFixa

Proszę o pomoc bo nie wiem czy problem został rozwiązany czy mam podejmować jakieś inne próby.

OTL.Txt

combofixlog.txt

Extras.Txt

GMER.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Na przyszłość na temat używania ComboFix: KLIK. ComboFix usunął infekcję. Zostały tylko minimalne interwencje na adware w Firefox (hijack przez mail.ru) oraz wpisy puste.

1. Wyczyść Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox.

2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O2 - BHO: (no name) - {8984B388-A5BB-4DF7-B274-77B879E179DB} - No CLSID value found.
O16 - DPF: {E2883E8F-472F-4FB0-9522-AC9BF37916A7} "http://platformdl.adobe.com/NOS/getPlusPlus/1.6/gp.cab" (Reg Error: Key error.)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- C:\ComboFix\mbr.sys -- (mbr)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- C:\DOCUME~1\SWISTAKI\USTAWI~1\Temp\catchme.sys -- (catchme)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\btkrnl.sys -- (btkrnl)
[2012-02-21 20:11:31 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Tarma Installer
[2012-02-21 20:02:32 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\SWISTAKI\Dane aplikacji\WeatherBug

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera.

3. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras).

.

Opublikowano

Dzięki - załączam OLT loga

Zostały tylko minimalne interwencje na adware w Firefox (hijack przez mail.ru) oraz wpisy puste.

to przez to mail.ru poszła infekcja? nie jestem w stanie wyczaić jak się zaraziłem bo ostatnio żadnych stron z serii podejrzanych nie odwiedzałem, ale pozostałości tego mail.ru których mi sie nie udało usunąć siedziały - to przez nie?

OTL.Txt

Opublikowano

Wszystko wykonane, Firefox odświeżony. Przejdź do zakończenia:

1. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. Start > Uruchom > wklej komendę:

"C:\Documents and Settings\SWISTAKI\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall

Następnie w OTL uruchom Sprzątanie. Przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\WINDOWS\erdnt. "Stare dane programu Firefox" na Pulpicie do śmieci.

2. Zaktualizuj wyliczone poniżej oprogramowanie: KLIK. Wg raportu masz aktualnie zainstalowane wersje:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216022FF}" = Java™ 6 Update 22

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217004FF}" = Java™ 7 Update 4

"{32A3A4F4-B792-11D6-A78A-00B0D0160220}" = Java™ SE Development Kit 6 Update 22

"{58B785A2-D2CA-40AA-AE89-FCC49326CDC4}" = OpenOffice.org 3.2

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A95000000001}" = Adobe Reader 9.5.1 - Polish

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX (wtyczka dla IE)

"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Firefox)

"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.5

"Mozilla Thunderbird (3.1.10)" = Mozilla Thunderbird (3.1.10)

Czyli: odinstaluj wszystkie zakreślone starsze wersje Adobe i Java, zastąp najnowszymi wersjami (o ile potrzebne), plus zaktualizuj Thunderbird i OpenOffice.org.

to przez to mail.ru poszła infekcja? nie jestem w stanie wyczaić jak się zaraziłem bo ostatnio żadnych stron z serii podejrzanych nie odwiedzałem, ale pozostałości tego mail.ru których mi sie nie udało usunąć siedziały - to przez nie?

Nie sądzę, że bezpośrednio. Infekcję można złapać nawet z pożytecznych stron (mogły zostać shackowane lub np. reklama na ich umieszczona przekierowuje). Tu dyskusja o tej infekcji z przykładami jak nabyli to inni: KLIK.

PS. Na liście zainstalowanych widzę zasobożernego potwora Gadu-Gadu 10. Polecane alternatywy z obsługą sieci Gadu: WTW, Kadu, Miranda, AQQ. Opisy w moim artykule: KLIK.

.

Opublikowano (edytowane)

bardzo dziękuję za profesjonalną pomoc!

dotacja już poszła :)

Edytowane przez picasso
Dzięki za dotację. Temat rozwiązany, zamykam. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...