mielczar Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Witam wszystkich użytkowników forum. Sprawa jest tego typu: komputer pracuje normalnie. W pewnym momencie pasek startu zmienia się z xp-kowego na taki z poprzednich wersji Windows i następuje restart. Problem pojawia się tylko przy podłączonym do USB modemie neostrady. Faktem jest, że w menedżerze urządzeń przy USB są znaki zapytania. I teraz: czy kontroler USB na płycie się skończył, czy to wina modemu? Za wszelkie sugestie z góry dziękuję. Specyfikacja komputera: zasilacz CODEGEN 300X 300W płyta główna MSI K7T Turbo ver. 3 grafika GeForce MX4000 RAM 256MB Procesor muszę sprawdzić (proszę się nie naśmiewać z konfiguracji kompa ) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń - normalny + Widok wg. połączeń. Dodaj obrazek z HWMonitor z www.cpuid.com . Odnośnik do komentarza
mielczar Opublikowano 13 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 W dniu 13.09.2010 o 19:57, wieslaw531 napisał(a): Pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń - normalny + Widok wg. połączeń. Ok, ale to dopiero jutro, dzisiaj nie mam dostępu do tego kompa. Już mam: Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Zaktualizuj sterowniki chipsetu dla swojej płyty + stosowny system (www.msi-polska.pl. - VIA Chipset 4in1 Drivers). Pobierz plik VIA4in1_MB.zip - rozpakuj go i uruchom. Podaj obrazek z Hwinfo32 - www.hwinfo.com - chodzi głównie o napięcia jakie daje zasilacz. Ten program daje bardziej wiarygodne wartości. Odnośnik do komentarza
mielczar Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 W dniu 14.09.2010 o 19:58, wieslaw531 napisał(a): Zaktualizuj sterowniki chipsetu dla swojej płyty + stosowny system (www.msi-polska.pl. - VIA Chipset 4in1 Drivers). Pobierz plik VIA4in1_MB.zip - rozpakuj go i uruchom. Podaj obrazek z Hwinfo32 - www.hwinfo.com - chodzi głównie o napięcia jakie daje zasilacz. Ten program daje bardziej wiarygodne wartości. Na dzień dzisiejszy mogę Ci powiedzieć że napięcia zostały zmierzone miernikiem - wszystkie są poprawne. Podczas restartu napięcia nie spadają więc zasilacz z góry wykluczyłem. Do reszty porad się zastosuję. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Skoro napięcia są OK to jeden powód masz z głowy. Pomyśl o aktualizacji Bios (jest również dostępny dla tej płyty) ale tu może nie być tak prosto jak dla sterowników chipsetu. Zacznij od sterowników chipsetu (wg. mnie płyta Turbo Standard a nie Turbo-R). Odnośnik do komentarza
mielczar Opublikowano 15 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 W dniu 14.09.2010 o 20:15, wieslaw531 napisał(a): Skoro napięcia są OK to jeden powód masz z głowy. Pomyśl o aktualizacji Bios (jest również dostępny dla tej płyty) ale tu może nie być tak prosto jak dla sterowników chipsetu. Zacznij od sterowników chipsetu (wg. mnie płyta Turbo Standard a nie Turbo-R). Zainstalowałem te sterowniki, ale nic się nie zmieniło. Faktem jest że o USB nic nie było w nazwach plików. Jak podłączam dysk wymienny to pojawia się w menedżerze urządzeń wolumin uniwersalny. Sterownika nie da się przywrócić. Wczoraj podłączyłem pendrive i kopiowałem pliki z dysku. Nie nastąpił żaden restart. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Nie kopiuj poprzedniego posta. 1. Czy nadal masz te same wykrzykniki w MU? 2. Czy do modemu neostrady masz płytkę, sterowniki lub podobne (nie znam tego tematu - zawsze miałem modem-router i tu jest prosto)? 3. Jeżeli tak to jak podłączałeś modem - zgodnie z manualem? I co tam jest napisane? Dalsze pytania w zależności od odpowiedzi na powyższe. Tu wyraźnie system ma problem z modemem - co widać w MU. Odnośnik do komentarza
mielczar Opublikowano 16 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 1. Tak 2. Komputer należy do kolegi - ale płytka powinna być dołączona 3. O ile się nie mylę, modem instalowali panowie z tp Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Nie instalowałem modemu USB Neostrady. Ale spróbuj taki myk: 1. Podłączony modem. 2. Wchodzisz w MU i PPM na dwa urządzenia z pytajnikiem-wykrzyknikiem kolejno i wybierasz odinstaluj (nie zgadzaj się na Uruchm ponownie teraz). 3. Wybierz - Wyłącz komputer. 4. Jak zgaśnie - odłączasz modem USB. 5. Odpalasz kompa. 6. Po uruchomieniu wkładasz płytkę od modemu i uruchamiasz instalację. 7. Po instalacji Restart. 8. Po uruchomieniu wpinasz modem USB i piszesz co się stało. 9. Pewnie będzie wymagana jakaś konfiguracja. Odnośnik do komentarza
mielczar Opublikowano 16 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Dobra, będę próbował. O wynikach poinformuję później. Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - "Poinformuję później", mija pół roku, zamykam. //picasso Odnośnik do komentarza
patt2 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Mimo wszystko w tej sytuacji skupiłbym się na zasilaczu. Produktu codegen, colorsit, maxpower i inne niewiadomego pochodzenia, zachowują się właśnie w taki sposób. Tester pokazuje napięcia w normie a komputer nadal się restartuje - sprawdzone w kilkunastu przypadkach. Zawiechy występuja często po wpięciu pendrivea lub chwilowym obciążeniu sprzętu. Jeżeli masz możliwość to zamień zasilacze na jakiś czas, uzyskasz odpowiedź. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi