kronopio Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Vitam Chciałbym zasięgnąć rady gdyż znalazłem się w dość tragikomicznej sytuacji Postanowiłem zrobić update sterowników do chipseta nForce i wszytko byłoby ok gdybym nie zasugerował się iż strona nVidii ma automatyczne wyszukiwanie sterowników. Jako że z lenistwa nie chcialo mi się klikac mojego rodzaju chipseta, wrzuciłem automat Efekt: Po zainstalowaniu update sterowników i restarcie kompa nie działa mi myszka PS/2 oraz klawiatura PS/2 (czyli nie pozostało tylko na update sterownikow chipseta, ale poszło głębiej). Nie działa nawet w trybie awaryjnym. Tragikomizm tej sytuacji polega na tym, że w momencie pojawienia się ekranu logowania windows... nie mogę wybrać użytkownika, ani wpisać hasła Przyczyna Zauważylem, że zainstalowane zostały sterowniki z wyższego modelu chipsetu. I jak tu wierzyć automatom? Czy jest jakieś rozwiązanie, które pomoże mi przywrócić normalną prace systemu? PS zastanawiam się czy spod Linuxa da się pogrzebać tak w Windows XP aby zaczął działać jak należy Odnośnik do komentarza
czynmydobro4fun Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 W trybie awaryjnym tez nie możesz wpisać hasła? W biosie klawiatura działa? Jeżeli tak to może spróbuj wyzerować hasło za pomocą nt offline password recovery. Wejdź w tryb awaryjny. Tam klawiatura i myszko powinny działać. Usuń drivery i przeczyść pozostałości Driver Sweeperem. Odnośnik do komentarza
kronopio Opublikowano 13 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 W dniu 13.09.2010 o 14:34, czynmydobro4fun napisał(a): spróbuj wyzerować hasło za pomocą nt offline password recovery. Wejdź w tryb awaryjny. Tam klawiatura i myszko powinny działać. pól biedy z wpisaniem hasła, ale cała bieda z tym, że nie jestem w stanie w trybie awaryjnym wybrać konta administratora, bo nie działa klawiatura ani mysz(nawet w tym trybie, jedynie w BIOSie działa), a co za tym idzie nie mam jak zatwierdzić wyboru użytkownika. Tu jest główny problem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Cytat Po zainstalowaniu update sterowników i restarcie kompa nie działa mi myszka PS/2 oraz klawiatura PS/2 (czyli nie pozostało tylko na update sterownikow chipseta, ale poszło głębiej). Nie działa nawet w trybie awaryjnym. (...) jedynie w BIOSie działa Może weszły jakieś filtry sprzętowe na urządzenia klawiatury i myszy. By to sprawdzić, a ewentualnie wykryte usunąć, jest wymagana płyta LiveCD i montowanie w niej ręcznie hive rejestru SYSTEM. Są do wyboru dwie gotowe płyty, chodzące jednak na innych silnikach: WinRE lub OTLPE. 1. Zastartuj z wybranego LiveCD. Uruchom edytor rejestru przez polecenie regedit. Jeśli WinRE: na ekranie opcji wybierz Command Prompt i wpisz komendę. Jeśli OTLPE: Start > Run > wklep polecenie. 2. Podświetl gałąź HKEY_LOCAL_MACHINE, z menu File > Load hive > wskaż plik C:\WINDOWS\system32\config\SYSTEM, wyasygnuj tymczasową dowolną nazwę, załóżmy że TEST. Pojawi się nowa gałąź TEST w spisie. W tej gałęzi wejdź do klucza definiującego, która konfiguracja jest bieżąca: HKEY_LOCAL_MACHINE\TEST\Select Jeśli wartość Current ma przypisane 1, to znaczy że obrabiać będziesz ControlSet001. Jeśli inny numer, to wiadomo jak to dopasować. 3. Wejdź do kluczy klasy klawiatur i myszy i po kolei: HKEY_LOCAL_MACHINE\TEST\ControlSet001\Control\Class\{4D36E96B-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} (klawiatury) Wartość UpperFilters ma mieć tylko zapis kbdclass. Jeśli jest coś dodatkowego, zedytuj tę wartość usuwając dodatek. Nie usuwaj wartości UpperFilters! HKEY_LOCAL_MACHINE\TEST\ControlSet001\Control\Class\{4D36E96F-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} (myszy) Wartość UpperFilters ma mieć tylko zapis mouclass. I tu podobnie jak wyżej. 4. Po edycji podświetl gałązkę TEST i z menu File > Unload hive. . Odnośnik do komentarza
kronopio Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 W dniu 13.09.2010 o 22:42, picasso napisał(a): Może weszły jakieś filtry sprzętowe na urządzenia klawiatury i myszy. By to sprawdzić, a ewentualnie wykryte usunąć, jest wymagana płyta LiveCD i montowanie w niej ręcznie hive rejestru SYSTEM. Niestety nic to nie dało. Wartości UpperFilters nie posiadają żadnych zapisów oprócz tych właściwych. Po całej procedurze nadal brak rekacji myszy i klawiatury, równiez w trybie awaryjnym Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Jeśli możesz pożyczyć mysz i klawiaturę na USB - spróbuj. Może rodzaj złącza będzie miał znaczenie. Odnośnik do komentarza
kronopio Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Udało się odzyskać kontrolę nad myszą i kalwiaturą sposób: podmiana sterowników na defaultowe z płyty Windows XP (troszkę mi zajęło czasu, ale orłem to ja w windows nie jestem) efekt: udane logowanie do systemu co zastałem: totalny BAJZEL! Brak widocznych połączeń sieciowych+niemożność dodania nowych , kilkunastosekundowe opóźnienie ładowania sterowników kart sieciowych, ogólne spowolnienie systemu i dziwne "odpały"... wniosek dla mnie Nigdy nie dawać "automatowi" wyszukiwania i instalowania sterowników. Tym bardziej nie dawać tych ważnych czyli od płyty głównej oraz chipseta, bo "małe" niedopatrzenie typu źle rozpoznany chipset=strata czasu na odzyskiwanie stabilności systemu dziękuję wszystkim za pomoc, znów nauczyłem się czegoś nowego Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi