Skocz do zawartości

Problem z Avastem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj zauważyłem, że w Avaście wyłączona jest osłona WWW i ni jak nie da się jej włączyć.

Nie wiem czy może wdarł się jakiś wirus, albo inny syf przy instalacji jakiegoś programu.

Mam Windows 7 Ultimate 64-bitowy.

Załączam logi z OTL-a + Combofixa, którego użyłem ale już nie pamiętam co się działo (wiem, że wg zasad forum nie powinienem).

// Edit: Z tego co sobie przypomniałem to użyłem Combofixa, bo dosyć często (ok. raz na tydzień) wyskakuje mi błąd Kernel Power i myślałem, że pomoże ;)

// Edit #2: Logi usunięte

ComboFix2.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Logi z OTL nieprawidłowo zrobione, zbyt dużo bezużytecznych danych, ustawiłeś skan na 360 dni, a ma być 30 dni. Proszę zrobić log w prawidłowy sposób i podmienić. Póki co, nie widzę tu żadnych oznak infekcji, są tylko odpadki adware, a zajmę się nimi jak podstawisz prawidłowy log w pierwszym poście.

Dzisiaj zauważyłem, że w Avaście wyłączona jest osłona WWW i ni jak nie da się jej włączyć.

Czy próbowałeś po prostu przeinstalować program?

// Edit: Z tego co sobie przypomniałem to użyłem Combofixa, bo dosyć często (ok. raz na tydzień) wyskakuje mi błąd Kernel Power i myślałem, że pomoże

ComboFix nie służy do rozwiązywania wszystkich problemów jak leci. ComboFix dedykuje tylko usuwanie określonych infekcji. Kernel Power to w ogóle nie ta skala zagadnienia. Użyłeś go niepotrzebnie, żadnego pożytku, a nawet szkody. ComboFix usuną ten plik deinstalacyjny:

(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((   Usunięto   )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

.

.

c:\windows\IsUn0415.exe

- - - - USUNIĘTO PUSTE WPISY - - - -

.

AddRemove-SuperMemo UX - Angielski. No problem!+ 2 - c:\windows\IsUn0415.exe

.

Opublikowano
Avasta oczywiście mogę przeinstalowac - zastanawia mnie po prostu dlaczego nagle się wyłączyły te zapory

Wszystko jasne, jest to błąd aktualizacji Avast: KLIK. Stosowna poprawka już została wydana.

Kończąc nasze sprawy czyszczenia:

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Files
C:\Users\Soob\AppData\Roaming\SendSpace
C:\ProgramData\Premium
C:\ProgramData\InstallMate
C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\searchplugins\v9.xml
C:\Windows\tasks\OptimizerPro1UpdaterTask{AE29BFE2-1241-4086-A447-4C28B29CE804}.job
C:\found.*

:OTL
IE - HKLM\..\SearchScopes\{BB74DE59-BC4C-4172-9AC4-73315F71CFFE}: "URL" = "http://search.appsarefun.info/?l=1&q={searchTerms}"
IE - HKU\S-1-5-21-682461631-3795882564-1583022148-1000\..\SearchScopes\{33BB0A4E-99AF-4226-BDF6-49120163DE86}: "URL" = "http://search.v9.com/web/?q={searchTerms}"
IE - HKU\S-1-5-21-682461631-3795882564-1583022148-1000\..\SearchScopes\{BB74DE59-BC4C-4172-9AC4-73315F71CFFE}: "URL" = "http://search.appsarefun.info/?l=1&q={searchTerms}"

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Default_Page_URL"=-
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany.

2. Wyczyść Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox.

3. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix. Jeśli ComboFix usunąłeś już z Pulpitu, pobierz go ponownie i zapisz tam. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę:

C:\Users\Soob\Desktop\ComboFix.exe /uninstall

Następnie przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\Windows\erdnt oraz w OTL uruchom Sprzątanie.

4. Starsze wersje Adobe i Java do zastąpienia najnowszymi: KLIK. Aktualnie masz:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217007FF}" = Java 7 Update 7

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.4) - Polish

.

Opublikowano

Dziękuje bardzo za pomoc :)

Mam jeszcze jedno pytanie i nie wiem czy opłaca się zakładać nowy temat. Otóż na Pendrive mam ukryty plik "Autorun.inf", który nie da się usunąć (Avast nie może go nawet przeskanować). Próbowalem to usunąć z CMD ale pokazuje, że nie odnaleziono ścieżki. Czy to jakiś wirus czy błąd?

Opublikowano

Czy przypadkiem nie stosowałeś Panda USB Vaccine lub podobnego programu do zabezpieczania urządzenia? Ten rodzaj programów wytwarza na urządzeniu fałszywy i zupełnie zablokowany autorun.inf. Plik produkowany Pandą może usunąć tylko format urządzenia (lub hex edycja dysku).

.

Opublikowano

Nie przypominam sobie, żebym stosował tego typu program -- sformatuję Pendrive i zobaczę co się stanie

// Edit: Nie ma tego pliku po formacie :) dzięki jeszcze raz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...