Jedrucha Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2012 witam, od jakiegoś czasu zauważyłam wyjątkowe spowolnione działanie mojego kompa (ma już z 6 lat). AVG nie wykrył mi wirusów, ale nie mogłam już otwierać google. Zamieniłam AVG na Avast, zmieniłam przeglądarkę oraz oczyściłam komputer za pomocą CCleaner. Niestety w dalszym ciągu pojawia się komunilat o zablokowanym adresie url google. Dodatkowo nie ładują mi się strony na peb.pl. O dziwo (jak dla mnie) problem czasami znika kiedy wchodzę na połączenie wi-fi -> napraw. Czasami odinstalowanie i zainstalowanie karty sieciowej likwiduje problem i wtedy mogę połączyć się z google. Czytałam o OTL, także ściągnęłam program i załączam logi. z góry dziękuję za pomoc Agnieszka Extras.Txt OTL.Txt
picasso Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2012 Zasady działu: KLIK. Obowiązkowym logiem jest także GMER. Proszę dostarcz go.
Jedrucha Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2012 witam, załączam obowiązkowe GMER dziękuję za wskazówki i pozdrawiam agnieszka GMER.txt
picasso Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2012 Skan z GMER był potrzebny. Otóż GMER notuje rootkita Rloader: ---- Kernel code sections - GMER 1.0.15 ---- .text atapi.sys F84CE852 1 Byte [CC] {INT 3 } ---- Threads - GMER 1.0.15 ---- Thread System [4:120] 822A939FThread System [4:500] FF9DF0F4 To ten rootkit jest odpowiedzialny za dysfunkcje Google. Ponadto, w GMER widać dużą aktywność adware Browser Manager. Wszystkim się zajmiemy po kolei: 1. Uruchom Kaspersky TDSSKiller i dla wyniku Virus.Win32.Rloader.a przyznaj akcję Cure. Zresetuj system. Na dysku C powstanie log z usuwania. 2. Przez Dodaj / Usuń programy odinstaluj adware Browser Manager. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Na dysku C powstanie log z usuwania. 4. Zrób nowe logi OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) + GMER. Dołącz też logi utworzone przez TDSSKiller oraz AdwCleaner. .
Jedrucha Opublikowano 17 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 witam, starałam się wykonać wszystko zgodnie z Twoimi instrukcjami, pomimo że co drugi wyraz na tych stronach nie występuje w moim słownictwie i ich nawet nie rozumiem Załączam wymagane logi. Google faktycznie zaczęło mi działać. Niestety cały czas mam problem z peb.pl, wyskakuje mi komunikat: "Program internet explorer nie może otworzyć miejsca internetowego hxxp:/peb.pl. Operacja przerwana". Jak próbuję się dostać na stronę przez google, to ładuje mi stronę tylko np. w 1/3. Dla innych www nie zauwazyłam tego problemu. Dodatkowo, punktu 2 nie udało mi się wykonać. Nie ma tam tego programu. Próbowałam odnaleźć go poprzez "wyszukaj" i jedyne co mi znalazło to skrót do odinstalowania tego programu. Źródła docelowego już nie wykrył. Czy po przesłanych przeze mnie załącznikach można ocenić, że jeszcze coś mi infekuje kompa ? dziękuję za wszelką pomoc pozdrawiam Agnieszka AdwCleanerS1.txt GMER.txt OTL.Txt TDSSKiller.2.8.13.0_17.10.2012_19.30.14_log.txt
picasso Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 Infekcja pomyślnie usunięta, adware również. Zostały do korekty szczątki adware oraz czyszczenie lokalizacji tymczasowych: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ROC_roc_ssl_v12"=- [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] @="Live Search" "DisplayName"="@ieframe.dll,-12512" "URL"="http://search.live.com/results.aspx?q={searchTerms}&src={referrer:source?}" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "bProtectorDefaultScope"=- "BrowserMngrDefaultScope"=- "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] "SuggestionsURLFallback"="http://api.bing.com/qsml.aspx?query={searchTerms}&maxwidth={ie:maxWidth}&rowheight={ie:rowHeight}§ionHeight={ie:sectionHeight}&FORM=IE8SSC&market={language}" "FaviconURLFallback"="http://www.bing.com/favicon.ico" "URL"="http://www.bing.com/search?q={searchTerms}&src=IE-SearchBox&FORM=IE8SRC" "FaviconPath"="C:\\Documents and Settings\\Administrator\\Ustawienia lokalne\\Dane aplikacji\\Microsoft\\Internet Explorer\\Services\\search_{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}.ico" "DisplayName"="Bing" [-HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik 2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\WINDOWS\System32\Extensions C:\WINDOWS\System32\searchplugins C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\MFAData :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Otworzy się log z wynikami usuwania. Wystarczy, że tylko ten pokażesz. Będzie krótki = wklej wprost do posta. Dodatkowo, punktu 2 nie udało mi się wykonać. Nie ma tam tego programu. Próbowałam odnaleźć go poprzez "wyszukaj" i jedyne co mi znalazło to skrót do odinstalowania tego programu. Źródła docelowego już nie wykrył. W Twoim pierwszym OTL Extras taka pozycja była w rejestrze, czyli powinna być widzialna na liście Dodaj / Usuń programy. W jakiś sposób musiałaś już to odinstalować, gdyż AdwCleaner wykańczał już resztki tego. Niestety cały czas mam problem z peb.pl, wyskakuje mi komunikat: "Program internet explorer nie może otworzyć miejsca internetowego hxxp:/peb.pl. Operacja przerwana". Jak próbuję się dostać na stronę przez google, to ładuje mi stronę tylko np. w 1/3. Dla innych www nie zauwazyłam tego problemu. Ten efekt nie wygląda jak pochodna infekcji. 1. Powyżej w punkcie 2 czyszczę lokalizacje tymczasowe (co obejmuje i Tymczasowe pliki internetowe przeglądarki IE). Jeżeli po tym działaniu nadal będzie problem z ładowaniem tej strony w IE, to jeszcze wypróbuj resetu przeglądarki: Opcje internetowe > Zaawansowane > Resetuj. 2. Sprawdź czy stronę otwierają inne przeglądarki. Problem może być niezależny od ustawień komputera, możliwością jest tu usterka po stronie dostawcy Chello (takie adresy DNS widzę w Twoim raporcie). .
Jedrucha Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 witam i bardzo dziękuję ! komputerek śmiga mi jak z przed wielu laty. Strona peb.pl nie działała w dalszym ciągu po wykonaniu czyszczenia i resetu IE (i to tylko na moim kompie), ale wystarczył powrót do poprzedniej przeglądarki i ładuje mi się ekspresowo. Jeżeli poniższe logi się zgadzają to ja kłaniam się nisko i dziękuję za pomoc pozdrawiam Agnieszka załączam OTL: All processes killed ========== FILES ========== C:\WINDOWS\System32\Extensions folder moved successfully. C:\WINDOWS\System32\searchplugins folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\TuningIndex folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\StartUp Manager folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\Dashboard folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\Backups folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012 folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG folder moved successfully. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\StartUp Manager\Wyłącz obiekty dla wszystkich użytkowników folder moved successfully. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\StartUp Manager folder moved successfully. Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012 scheduled to be moved on reboot. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL\Program Statistics folder moved successfully. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL folder moved successfully. Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG scheduled to be moved on reboot. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\MFAData\logs folder moved successfully. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\MFAData folder moved successfully. ========== COMMANDS ========== [EMPTYTEMP] User: Administrator ->Temp folder emptied: 115650090 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 49516920 bytes ->Java cache emptied: 593109 bytes ->Flash cache emptied: 8121318 bytes User: All Users User: Default User ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes User: LocalService ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes User: NetworkService ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes %systemdrive% .tmp files removed: 0 bytes %systemroot% .tmp files removed: 2352022 bytes %systemroot%\System32 .tmp files removed: 2596 bytes %systemroot%\System32\dllcache .tmp files removed: 0 bytes %systemroot%\System32\drivers .tmp files removed: 0 bytes Windows Temp folder emptied: 613626 bytes RecycleBin emptied: 9924079 bytes Total Files Cleaned = 178,00 mb OTL by OldTimer - Version 3.2.69.0 log created on 10182012_162836 Files\Folders moved on Reboot... Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012 scheduled to be moved on reboot. Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012 scheduled to be moved on reboot. Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG scheduled to be moved on reboot. C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\Content.IE5\3KNGJYUR\fastbutton[4].htm moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\Content.IE5\3KNGJYUR\page__gopid__91379[1].htm moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\AntiPhishing\2CEDBFBC-DBA8-43AA-B1FD-CC8E6316E3E2.dat moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\SuggestedSites.dat moved successfully. File move failed. C:\WINDOWS\temp\_avast_\Webshlock.txt scheduled to be moved on reboot. PendingFileRenameOperations files... Registry entries deleted on Reboot...
picasso Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 Przejdź do wykończeń tematu: 1. Porządki po narzędziach: przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\TDSSKiller_Quarantine, w AdwCleaner użyj Uninstall, w OTL uruchom Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Zaktualizuj Adobe Reader, Javę i Skype: KLIK. W logu widać wersje: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217007FF}" = Java 7 Update 7"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A80000000000}" = Adobe Reader 8 - Polish"Skype_is1" = Skype 2.5 4. Prewencyjnie zmień hasła logowania w serwisach. Strona peb.pl nie działała w dalszym ciągu po wykonaniu czyszczenia i resetu IE (i to tylko na moim kompie), ale wystarczył powrót do poprzedniej przeglądarki i ładuje mi się ekspresowo. O jakiej przeglądarce mowa? .
Jedrucha Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 faktycznie, trzeba jeszcze po sobie posprzątać. wszystko wykonane. a co do przeglądarki, to wróciłam do firefoxa z czego się cieszę, bo nigdy explorera nie lubiłam pozdrawiam Agnieszka
Rekomendowane odpowiedzi