Skocz do zawartości

Wirus w yahoo mailu, wysylanie spamu, logi z Japan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc.

Jestem mieszkancem nowego jorku. Jade na windows 7 x64.Sprawa ma troszke dluga historie ale w skrocie powiem:

Jakies 2-3 tygodnie temu dostalem telefon z karty kredytowej, ze jest jakas transakcja zatrzymana. Wskoczylem na konto netowe i na jednym koncie malem 300 a nastepne 500 dolcow. Transakcja zatrzymana czekala na moja interwencje. Jako, ze z maszyna rozmawialem to sie nie dogadalismy. Zadzwonilem do banku ( nie do karty kredytowej ) i mowili, ze w swoim systemie nie ma zadnych prob. Nie czulem sie z tym spokojny, wiec kazalem zniszczyc karte i wydac nowa. Od rau to uczynila.

Od okolo 2 tygodni mialem jakies dziwne update i podczas pracy przy zegarze ciagle informacja i po kazdym wylaczeniu komputera update. Historia update pokazywala w zalaczniku. Dziwnie mi to wyglada.

Tej nocy formatowalem wszystkie partycje i zainstalowalem od nowa system. Dzis wszedlem na yahoo maila i widze multum wiadomosci " failure notice". Wysylane do wszystkich kontaktow i tych zapisanych i tych nie zapisanych od ktorych ja dostaje maile jak sklepy, strony, restauracje - wszystko. W login activity widze logi z Japan. Od razu pozmienialem wszystkie hasla dalem temat na inna strone gdzie jestem zarejestrowany od dawna i mnie tu przekierowano. Zrobilem log, powiedzieli zebym go wrzucil tu bo moga mi pomoc.

Podczas robienia logu sciagala mi gra gw2 i uzywam ad adware jesli mialoby to jakeis znaczenie.

post-8007-0-08819200-1349559534_thumb.jpg

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Dzis moja narzeczona mowi, ze w nocy znow dostala kilka maili ode mnie. Czy wirus siedzi w mailu? Wyrzucajac wszystkie maile moge sie go pozbyc? Jak z tym sobie poradzic? Pierwszy raz widze taki przypadek i jestem blady

Opublikowano

To nie jest pełny log z OTL, brakuje pliku Extras (opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania"). W logu tu podanym brak oznak infekcji. Dla świętego spokoju jeszcze sprawdź czy Kaspersky TDSSKiller coś widzi. Jeśli nic, zarzucam koncepcję infekcji w Windows. Ogólnie wątpię, by infekcja była po stronie systemu (format wszystkich partycji + czysta instalacja Windows).

Dzis wszedlem na yahoo maila i widze multum wiadomosci " failure notice". Wysylane do wszystkich kontaktow i tych zapisanych i tych nie zapisanych od ktorych ja dostaje maile jak sklepy, strony, restauracje - wszystko. W login activity widze logi z Japan. Od razu pozmienialem wszystkie hasla

+

Dzis moja narzeczona mowi, ze w nocy znow dostala kilka maili ode mnie. Czy wirus siedzi w mailu? Wyrzucajac wszystkie maile moge sie go pozbyc?

Ale jaka była treść tych e-mail? Czy dobrze rozumiem: po zmianie haseł znów zanotowana aktywność (biorąc poprawkę na opóźnienie w dostarczeniu wiadomości)? Nie wydaje mi się, by tu był "wirus w mailu". Dla świętego spokoju skasuj całą zawartość skrzynki. Przykro mi, ale ja tu nie widzę innego wyjścia niż zmienić całkowicie e-mail, jeśli nadal będą notowane dziwne zachowania.

Od okolo 2 tygodni mialem jakies dziwne update i podczas pracy przy zegarze ciagle informacja i po kazdym wylaczeniu komputera update. Historia update pokazywala w zalaczniku. Dziwnie mi to wyglada.

To się da wyjaśnić. Mógł być problem z instalacją aktualizacji, pozorowane sukcesy. Tu na forum znajdzie się z kilka przykladów tego. Problem już nieaktualny (reinstalacja Windows).

.

Opublikowano

Tak. Po zmianie hasel maile nadal byly wysylane. Wpakowalem wszystkie wysylane maile i raporty z failure notice do "spam". Dzis juz nie widze wysylanych maili

Wszystkie wyslane ode mnie maile wygladaja tak:

1 mail: Work from home hxxp://henek65.webd.pl/work.at.home.php?SID=375

2 mail: wow this is awesome hxxp://www.lanews15.net/jobs/?read=8095910

Nie klikalem na linka i nie wiem czy to robic. Chyba i tak nic by nie dalo a mogloby zaszkodzic. Byl inny txt i inny link. W kazdym mailu roznica byla taka jak miedzy 1 i 2.

Jesli zmiana maila by pomogla to nie robi problemu. Chociaz mam go okolo 10 lat jest to akurat mail " spamowy " dla reklam, sklepow w ktorych robie zakupy i wysylaja mi rozne oferty itp. ludzi malo mi znanych dla ktorych musze dac maila, itp. Kiedys byl to moj glowny mail i dla tego mam tam wszytskie kontakty. Boje sie tylko, ze mimo zmiany nadal beda wysylane spamy do znajomych czego nie chce.

Przeskanowalem poleconym Kasperskym i nic nie widzi.

Opublikowano

Boje sie tylko, ze mimo zmiany nadal beda wysylane spamy do znajomych czego nie chce.

Zazwyczaj zmiana hasła z niezainfekowanego komputera pomaga...

Ja tylko dodam:

- można wejść w "Account Info" (rozwijalna lista u góry po lewej) --> View your recent sign-in activity - sprawdzić czy nadal są jakieś podejrzane logowania notowane...

- sprawdzić również w "Account Info" czy inne informacje nie zostały zmienione, jak np. mail używany do resetu hasła...

- widzę także, że dodali jako opcję w fazie Beta: "Set up your second sign-in verification" - można poczytać i ew. zastosować...

Opublikowano

Chcialbym wam podziekwoac za pomoc.

W sign in activity mam ostatnie : Oct 06, 2012 12:38 PM Yahoo! Mobile Logged In

Japan

i jego IP 119.172.22.213

Beta cos im nie dziala. Nie mam smsa od nich ale zaczelem uzywac innych jak sign in seal, itp. Zobaczymy co dalej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...