Michausz32 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Witam potrzebuje pomocy ponieważ mój antywirus ESET Smart Security co kilka minut wykrywa atak z adresu IP: 184.184.112.167 ale adres często się zmienia a początek to 184 dodaje screen (przepraszam,że taki duży ale coś sie zepsuło ;c) i wie ktoś co mam zrobić żeby się tego pozbyć? w sensie tego komunikatu? gdzieś wyczytałem,że to wtyczka facebooka do wyświetlania reklam ale nie mam pojęcia. Prosze o pomoc Dołączam log z OTL : OTL: http://wklej.org/id/811650/ Extras: http://wklej.org/id/811651/ Dodam,że zablokowałem cały adres "api.yontoo.com" na routerze ale komunikat nadal sie pojawia! mam go już dość - dzieje się tak przy otwarciu jakiejkolwiek strony a gdy nie korzystam z przegladarki jest ok. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Brak oznak infekcji czy adware. Adres URL api.yontoo.com sugeruje adware Yontoo, ale nie ma śladów w systemie, by to było w formie zainstalowanej. dzieje się tak przy otwarciu jakiejkolwiek strony a gdy nie korzystam z przegladarki jest ok. Uruchom Firefox w tzw. Trybie bezpiecznym i sprawdź czy i w takich kondycjach komunikat się zgłasza. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej: "C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe" -safe-mode PS. Obrazek wykadrowałam. . Odnośnik do komentarza
Michausz32 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 dziękuje pani bardzo za odpowiedź. Tylko jeszcze jest mały problem bo to Yontoo codziennie zmienia adres IP ja je dodaje do wyjątków w Esecie ale jutro inny IP i tak w kółko ehh. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Czyli mam rozumieć, że Firefox w Trybie bezpiecznym nie zmienia sytuacji i komunikaty nadal mają miejsce? Odnośnik do komentarza
Michausz32 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Tak dokładnie Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Sprawdź czy to jest zależne od konkretnej przeglądarki. Uruchom przenośną wersję Opera@USB. Odnośnik do komentarza
Michausz32 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 To zależy od konkretnej przeglądarki bo sprawdzałem na Internet Explorer i tam nic sie nie dzieje + Narazie infekcja ucichła - usunąłem adresy IP z wyjątków eseta i narazie spokój ale jutro to wróci na milion % już nie wiem co mam zrobić ;< Edit! Yontoo wróciło już teraz ;< Co dziwne pojawia się przy przeglądaniu youtuba tzn odświeżaniu co z tym jest? Na IE nie ma tego problemu Odnośnik do komentarza
karmazynio Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam. Chcąc, nie chcąc zostałem od kilku dni ten sam problem ... W mój przypadek jest identyczny jak kolegi wyżej, z jedną różnica iż mam równiez antywirusa ze stajni ESET lecz wersje NOD 32 ; ) Ogólne objawy to własnie ten sam komunikat bardzo uprzykrzający życie występujący na stronie YouTube przy właczaniu, odświerzaniu jak i również przy otwartej karcie z YouTube. Komunikat przy otwartej karcie pojawia się mniej wiecej co 30-60s. Dodam jeszczę tylko, że kożystam z Mozilli Firefox oraz to, że na przeglądarce Google Chrome ten problem nie występuje. Chciałbym dalej móc korzystać z Mozilli gdyż jest to moja ulubiona pzeglądarka. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś uraczył pomocą lub rozwiązaniem tego problemu Pozdrawiam. Edit: Problem został roziązany zaraz po napisaniu tego postu więc go edytuję ;D Problemem okazała się wtyczka Easy YouTube Video Downloader. Po wyłaczeniu lub usunięciu wtyczki problem ustał. Mam nadzięję, że u kolega wyżej również ma zainstalowaną tą wtyczkę i mój post mu pomoże Pozdrawiam Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez karmazynio Odnośnik do komentarza
Michausz32 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Dokładnie mam tą wtyczkę ,bardzo ci dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Michausz32, na koniec skomentuję. Skoro problemem okazało się rozszerzenie Easy YouTube Video Downloader, to: w logu z OTL nie ma tego widocznego + dziwi mnie, że komenda "C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe" -safe-mode nie miała skutku, a przecież wyłącza niestandardowe dodatki. EDIT: Zgłosiłam problem błędnego skanu Firefox w OTL. Zostało to naprawione. To rozszerzenie Easy YouTube Video Downloader byłoby widoczne w nowszych wersjach OTL. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi