nowicjusz31 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Witam. Proszę o poradę. Wczoraj padłem ofiarą ataku nieszczesnego wirusa Weesof. Przeskanowałem komputer w trybie awaryjnym Kasperski rescue disk - usunął jakieś wirusy ale nadal pojawia się okno blokujące komputer w trybie normalnym. Pytanie - czy stawiając od nowa system (posiadam Viste Home Edition -zainstalowana bezpośrednio na dysku twardym przy zakupie) - pomoże to w usuięciu problemu czy lepiej tak jak czytałem na forum załączyc raporty z plikami OTL (i prosic WAS o pomoc w ich przegladnieciu i zdiagnozowaniu) - bo brak mi kompetencji w tej kwesti. Z gory dzieki za odpowiedz i w razie potrzeby pomoc .
picasso Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Pytanie - czy stawiając od nowa system (posiadam Viste Home Edition -zainstalowana bezpośrednio na dysku twardym przy zakupie) - pomoże to w usuięciu problemu czy lepiej tak jak czytałem na forum załączyc raporty z plikami OTL (i prosic WAS o pomoc w ich przegladnieciu i zdiagnozowaniu) - bo brak mi kompetencji w tej kwesti. Pytania by nie było, gdyby zasady działu zostały przeczytane: KLIK. Założenie tematu jest równoznaczne z dostarczeniem od razu obowiązkowych logów, niezależnie od tego czy się duma nad formatem. A format? Litości. To prymitywna infekcja, jeden wpis startowy ...
nowicjusz31 Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2012 Witam, Jakis czas temu zablokowalo mi komputer grasujacym ostatnio zlosliwym oprogramowaniem(niby strona policyjna i kaza placic za odblokowanie kompa). Przeskanowalem komputer na trybie awaryjnym Kasperskim - usunal jakies trojany ale w trybie normalnym po uruchomieniu wyskakuje strona policyjna i nic sie nie da zrobic dalej. Poczytalem troche i sciagnalem oprogramowanie z waszej strony.Zalaczam raporty z OLT. Prosze o przeanalizowanie i pomoc. Pozdrawiam OTL.Txt Extras.Txt
Landuss Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\SymIM.sys -- (SymIMMP) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- C:\Windows\system32\drivers\blbdrive.sys -- (blbdrive) O4 - HKLM..\Run: [] File not found O4 - HKU\S-1-5-21-3364726913-4271984413-2103720328-1000..\Run: [WPDShServiceObj] C:\Users\Monika\AppData\Local\Microsoft\Windows\4915\WPDShServiceObj.exe () O4 - HKU\.DEFAULT..\RunOnce: [] File not found O4 - HKU\S-1-5-18..\RunOnce: [] File not found O4 - HKU\S-1-5-19..\RunOnce: [] File not found O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: [] File not found :Files C:\Users\Monika\AppData\Roaming\hellomoto C:\Users\Monika\AppData\Local\Microsoft\Windows\4915 :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowy log z OTL (bez extras)
nowicjusz31 Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 Witam, Wykonalem wszystko zgodnie z instrukcja - dzieki. Zalaczam nowy raport z OLT. Mam nadzieje ze to pomoglo Pozdrawiam OTL.Txt
Landuss Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 Przejdź do finalizacji tematu: 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Opróżnij przywracanie systemu: KLIK 3. Zaktualizuj wymienione programy do najnowszych wersji: Internet Explorer (Version = 7.0.6002.18005) "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216032FF}" = Java 6 Update 32 "{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A81200000003}" = Adobe Reader 8 - Polish "Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl) Szczegóły aktualizacyjne: KLIK 4. Dla bezpieczeństwa zmień hasła logowania do serwisów w sieci.
nowicjusz31 Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 WItam, Przeszedlem przez pkt.1 ale niestety mam klopot (tak mysle) z wykonaniem pkt.2 - niestety ale po pojawieniu sie dostepnych dyskow w Ochronie systemu nie moge ich ani odznaczyc ani zaznaczyc! Czy mozna ten pkt pominac(z tego co czytalem niebardzo chyba!!!) czy moze byc to inna kwestia - jakis blad podczas wykonywania poszczegolnych punktow czyszcenia. Pozdrawiam i czekam na info
Landuss Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Na razie nie mam na to pomysłu ani czasu by myśleć bo w dziale się pali. Odpuść to i leć dalej. To nie jest najważniejsze.
picasso Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 niestety ale po pojawieniu sie dostepnych dyskow w Ochronie systemu nie moge ich ani odznaczyc ani zaznaczyc! Log OTL Extras pokazuje przyczynę: ========== System Restore Settings ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore]"DisableSR" = 0"DisableConfig" = 0 Obecność tego klucza, mimo polis ustawionych na zero, blokuje dostęp do konfiguracji. 1. Start > w polu szukania wpisz regedit > z prawokliku Uruchom jako Administrator > skasuj klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore 2. Zresetuj system. Konfiguracja powinna być odblokowana. Temat zamykam. .
Rekomendowane odpowiedzi