chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witam, Próbowałem dzisiaj poprawić wydajność swojego laptopa, w tym celu zmieniłem ilość używanych procesorów z 1 na 4 i uruchomiłem ponownie komputer. Później ustawiłem, aby komputer korzystał z całej pamięci ram (4GB), ale komputera już nie resetowałem. Następnie skorzystałem z programu Asus Live update(chyba tak się nazywał), myślałem, że program pobierze najnowsze sterowniki, jak się poźniej okazało, program ten służy do aktualizacji BIOSA. Aktualizacja się nie udała, wystąpił jakiś błąd, komputer się wyłączył i od tamtego czasu nie jestem już w stanie zalogować się. Pojawia się błąd(niebieski ekran)- patrz zdjęcie. Początkowo myślałem, że problem leży po stronie BIOSA. Aktualizacja BIOSA nic nie dała. Podejrzewam, że problem jest z pamięcią ram. Wczytanie ostatniego zapisu systemu nic nie daje. Nie mam możliwości wejścia w tryb awaryjny. Można jedynie skorzystać z wiersza polecenia. Proszę o pomoc. Laptop Asus KJ72J Windows 7 64bit. 4gb RAM zdjęcie: Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Nie mam możliwości wejścia w tryb awaryjny. Można jedynie skorzystać z wiersza polecenia. Proszę o pomoc. Ale do biosu możesz wejść? Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Ale do biosu możesz wejść? tak, mogę Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 W takim razie wejdź na strone asusa, pobierz plik biosu. Przygotuj pendraka w formacie Fat32, wypakuj na niego plik biosu. Podepnij pendraka. Restart. Przy starcie lapka naciskaj F4 otworzy sie program flashujący bios. Strzałkami kursora na klawiaturze przejdź do okna środkowego na liście bedzie plik biosu. Zaznacz go i kliknij Enter. Program zapyta czy chcesz zaaktywować bios. Potwierdź i czekaj. Jeśli to nie przyniesie rezultatu, wyciągaj dysk z lapka i podłaczaj do innego kompa. Przynajmniej skopiujesz sobie dane. Jak coś jest niejasne, pisz. Podaj dokładny model tego asusa Laptop Asus KJ72J Takiego nie ma. Musi być coś jeszcze Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 OK, zaraz się za to zabieram. Mogę jeszcze zapytać, co jeśli będę potrzebował przeinstalowania systemu i nie mogę znaleźć zgranych płyt z systemem? Takiego nie ma. Musi być coś jeszcze K72J* Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 K72J* Powtarzam nie ma takiego symbolu lapka asusa. Wiem co mówie. Sprawdź od spodu powinien być podany symbol. Musi coś być po K72J Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 K72JK - sprawdziłem w papierach Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 To śmigaj na strone asusa i pobierz starszy bios. Trudno powiedzieć jaką masz teraz wersje. Mozna to sprawdzić w biosie. Okno Main > Bios Vendor > podany jest symbol lapka i numer wersji biosu. Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Zrobiłem wszystko tak jak kazałeś, wersja biosa 205, bez efektów Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 bez efektów To teraz wyłacz lapka. Odepnij zasilacz i wyjmij baterię. Zostaw go na powiedzmy 30 minut bez zasilania. Jak to nie przyniesie efektow, możesz spróbować odpalic go na jednej kości. Zakładając że to o pamięć chodzi (nie jestem przekonany do tej koncepcji). Jak nie da rady wyciągnij dysk i kopiuj dane. Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 ok, dzięki, tak też zrobię. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Spróbuj z jedną kością Ramu go odpalic. Na zmiane. Pobierz memtest wypal obraz ISO na płycie , ustaw w biosie bootowanie z CD i zrób testy ramu. Test ma trwać kilka godzin lub do pierwszych błedów. Przynajmniej bedziesz wiedział czy to wina kości http://www.memtest86.com/ Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Wyjmowanie kości nic nie dało, w bios pokazuje obie. Chyba szkoda czasu na ten memtest. Możesz mi powiedzieć co mam zrobić po przekopiowaniu danych? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Chyba szkoda czasu na ten memtest. Jakie szkoda czasu? Zrób test i bedziesz wiedział czy kości są wadliwe. Dysk się wyciaga i podpina do drugiego kompa. Możesz też pobrać Ubuntu live CD i z poziomu Linuksa skopiować co chcesz. Zakładając że Ram nie jest padniety Linux powinien odpalić. Rób ten test Ramu. Zobaczymy co dalej. Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Miałem problem z podłączeniem dysku z laptopa do komputera stacjonarnego, bo nie posiadam dodatkowej ilości kabli, a zamieniając dysk z komputera na ten z laptopa, komputer nie chce się załadować tak samo jak w Asusie, pewnie kości są czyste... Zabieram się do Memtest. P.S. Znalazłem płyty ze zgranym systemem z laptopa. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 a zamieniając dysk z komputera na ten z laptopa, komputer nie chce się załadować tak samo jak w Asusie, pewnie kości są czyste... Zabieram się do Memtest. taki myk nie przejdzie. Konfiguracja lapka jest inna niz drugiego kompa, inny chipset inne sterowniki. zrób Memtest i bedziemy wiedzieć jaki jest stan kości na lapku. Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Może to głupio zabrzmi, ale mam problem z ustawieniem priorytetu bootowania na CD. Mam do wyboru trzy opcje: 1. MATASHITADVD-RAM UJ890AS 2. ST9500325AS 3. ANTHEROS BOOT AGENT Szukałem na ten temat informacji u wujka google, ale w poradnikach ludzie mają do wyboru: FLOPPY DRIVE, HARD DRIVE, CD ROM Odnośnik do komentarza
Soofka Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Czy ty aby napewno przeglądasz boot managera ?? Jeśli tak to wybierz opcje pierwszą czyli: 1. MATASHITADVD-RAM UJ890AS bo oto Twój DVD-ROM Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Wchodzisz do biosu. Sekcja Boot > tam zaznaczasz jako pierwszy naped CD MATASHITADVD-RAM UJ890AS jako drugi ma byc dysk twardy czyli ST9500325AS Zatwierdzasz zmainy F10 i lecisz dalej z testem Ramu Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Tak właśnie mam ustawione, ale test się nie wczytuje. Program nagrałem na dwie płyty w formacie ISO i dalej nic Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Tak właśnie mam ustawione, ale test się nie wczytuje. Program nagrałem na dwie płyty w formacie ISO i dalej nic Sprawdź na innym kompie czy płyta bootuje. Jęśli zakreci powinieneś zobaczyć okno memetest. Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 tak, bootuje Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 W końcu się udało, kości są czyste. Jestem na etapie instalacji ubuntu, odezwę się rano, dobranoc Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 W końcu się udało, kości są czyste. Ile trwał test? Powinieneś zostawić go na noc. Odnośnik do komentarza
chrystian Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Ile trwał test? Powinieneś zostawić go na noc. 20-30 min Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi