Skocz do zawartości

heroex2

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    15
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

O heroex2

  • Tytuł
    Użytkownik
  1. Witam, mam problem z laptopem. Od pewnego czasu zaczął się sam wyłącząć w dowolnym losowym momencie, po prostu jakby odcina zasilanie. Nie ma znaczenia czy jest to np. ekran testów POST czy jakieś działanie już na Windowsie. Rozkręcałem go i nie zauważyłem niczego niepokojącego na płycie ani gdzieindziej. Chłodzenie było czyszczone i założona pasta termoprzewodząca jakieś 3 miesiące temu, także temperatury trzyma w normie i raczej nie są one przyczyną nagłego wyłączania się. Ostatnio laptop przestał już się wyłączać nagle, ale sypie BSODami. Są ich 2 typy: pierwszy "VIDEO DXKRNL FATAL ERROR" a drugi "DRIVER IRQL NOT LESS OR QUAL". Próbowałem czyszczenia sterowników przez DDU oraz instalowania starszych - bez zmian. Gdy już komputer się zawiesi, to następny restart odpala wszystkie wentylatory GPU na maximum, a karta Nvidii jest niewidoczna dla programów, nie ma jej w menedżerze urządzeń, a przy pozycji PCI Express Root Port #5 pojawia się czasem trójkąt z wykrzyknikiem. Po restarcie wszystko wraca do normy, Nvidia jest znowu widoczna i działa w programach i grach aż do pojawienia się BSOD/ ew. nagłego wyłączenia. Laptop to Asus R556LB, Windows 10 64-bit, i5-5200U, Geforce GT 940M, 8Gb RAM. Co mogę zrobić w takiej sytuacji, czy zostaje tylko serwis?
  2. Witam, mam od paru dni kłopot z moim laptopem Asus R556LB. Mianowicie komputer raz się uruchamia normalnie, a jak go zamknę i próbuje uruchomić jeszcze raz np. za chwilę to wyrzuca błąd zaraz po etapie BIOSu "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key" i tak cały czas, jak go odstawię na kilka godzin to znowu się uruchomi poprawnie później. Podejrzewam, że szwankuje coś dysk twardy, próbowalem reinstalacji Windowsa i zatrzymywała mi się na kopiowaniu plików 0%, dopiero za 3 razem chyba ruszyła poprawnie. Chciałem przeskanować dysk MHDD, ale mój laptop nie obsługuje IDE i Compatible mode tylko AHCI, więc MHDD nie widzi mojego dysku. Użyłem programu Vivard i użyłem testu Read, otrzymałem około 5000 kwadratów czerwonych z symbolem ERR (załącznik), ale nie wiem czy brać to na poważnie, bo wynika z tego, że jest ogromna liczba bad sectorów. A w sumie dysk ma dopiero 1 rok. Testy smart nie wskazują żadnych problemów. Jakieś sugestie? Czy może oddać laptop na gwarancję? EDIT: Uruchomiłem Ulitmate BootCD i odpaliłem parted magic, przeskanowałem dysk GSmartControl'em i nie wykrył problemów, ale pokazuje jakieś dziwne rzeczy w error logu. (załącznik) Nie wiem, może wyzerować jakoś dysk i to coś pomoże? Dane mogą przepaść mam kopię zapasową...
  3. Dziękuję za odpowiedź i pomoc. Wydaje mi się, że wyłączenie ISATAP pomogło, co prawda po wejściu do gry dalej skacze ping tylko niżej, do 600, ale szybciutko opada i już się nie podnosi, połączenie się nie zrywa. Ping jest znośny do grania, Póki co jest wszystko ok, zobaczymy jak będzie potem w czasie rozmowy na skype. W razie czego jeszcze się odezwę. Dzięki jeszcze raz. EDIT: Teraz jest różnie. Na Skype potrafi jeszcze zlagować, w grze przez pierwsze kilka minut laguje dosyć mocno: 300-600ms, potem przestało całkowicie zeszło na 68ms, cóż i tak jest lepiej niż było. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co można poprawić to chętnie posłucham. EDIT2: Sprawa wygląda teraz tak że po wejściu do gry ping jest wysoki i skacze 300-2500ms przez około 10min po czym stabilizuje się i spada do 60-100ms. Nie wiem o co w tym chodzi...
  4. Witam, od niedawna mam dziwny problem z moim internetem. Na nieszczęście jest to Neostrada 10mb/s z Liveboxem 2.0. Jeżeli nic nie robię na komputerze i sprawdzam ping przez polecenie np. ping wp.pl -t wszystko wydaje się być ok, pingi są w granicach 45-55ms, czasami skoczą do 120, ale sporadycznie i nie przeszkadza to w niczym. Jednak jeżeli uruchomię np. grę która wymaga dostępu do internetu nagle w grze mnie rozłącza, ping skacze do dużych wartości po czym spada i znowu skacze. Zauważyłem że na przykład gdy gram i ping jest w miarę znośny, gdy w danym momencie zminimalizuję grę i potem zmaksymalizuję to ping skacze do dużych wartości. Kiedy sama gra się ładuje to wbudowany w nią miernik pingu pokazuje zazwyczaj 65-70ms, gdy tylko rozpocznę grę po załadowaniu momentalnie skacze i często rozłącza połączenie w grze.To samo jest przy rozmowach na skypie, rozmawiam jakąś chwilę po czym zrywa połączenie albo ping rośnie tak bardzo że nie mogę zrozumieć swoich rozmówców. Nieraz nie działają wtedy strony internetowe - ładują się w nieskończoność albo wyrzucają błąd. System jest przeskanowany pod kątem wirusów, karta sieciowa nowo zakupiona: Planet WNL-9501 z najnowszymi sterownikami. Zasięg sieci w normie zazwyczaj 3-4/5 kresek. Zastanawiam się czy to wina mojego dostawcy czy mojego sprzętu... LOG z Netalyzr w stanie bez obciążenia łącza: http://n3.netalyzr.icsi.berkeley.edu/summary/id=36ea240d-4318-d5cbff0b-54ce-456b-900a LOG z NET-LOG w stanie bez obciążenia łącza: http://pastebin.com/Qy78YRg0 LOG z OTL: w załączniku speedtest.net: http://www.speedtest.net/result/3301625081.png - niby wszystko ok ale mam wrażenie, że internet wolno działa... pingtest.net: http://www.pingtest.net/result/93249079.png Extras.Txt OTL.Txt
  5. W takim razie dzięki, można zamknąć
  6. Siemka, mam małe pytanie. Mam dysk 500gb i był on podzielony na dwie partycje: systemową "C" (150gb) i na dane "D"(315gb). Sformatowałem partycję C i zainstalowałem tam Windowsa 7, jednak chciałem zmniejszyć rozmiar tej partycji. W instalatorze windows się nie dało. Posłużyłem się więc po zainstalowaniu windosowskim Zarządzaniem dyskami. Tam zaznaczyłem partycję systemową C i dałem zmniejsz rozmiar. Po tej czynności nie utworzyła się kolejna partycja podstawowa tylko Dysk logiczny. Mam teraz Partycję podstawową C(tam gdzie jest system), Dysk logiczny B(tam chciałem umieszczać zdjęcia), oraz partycję podstawową D (tam mam dane i inne rzeczy). Tutaj jest moje pytanie czy dysk logiczny zamiast partycji podstawowej będzie w czymś przeszkadzał? Na przykład jeśli kiedyś będę formatował partycję systemową C izmieniał system to razem z nią sformatuje mi się też Dysk logiczny czy to są osobne rzeczy? Ewentualnie jak przekształcić ten Dysk logiczny na partycję podstawową?
  7. Witam. Mój problem jest taki: przegrzał mi się laptop i komputer wyłączył się samoczynnie. Mam Windows Vista. Kiedy potem go włączyłem długo się uruchamiał i.... po włączeniu nie zobaczyłem swojego pulpitu tylko cały pusty pulpit z podstawowymi ikonami i informacją, że nie udało się załadować pulpitu. Włączył się profil tymczasowy. Znalazłem takie rozwiązanie problemu: Tak też zrobiłem i owszem gdy zalogowałem się po raz pierwszy na konto to wszystko było po staremu, mam na myśli ikony itd. ale było czarne tło, style okna były inne trochę i nie można było ich zmienić. nie dało się zmienić też tapety. Zrestartowałem komputer i.... teraz nie mogę się już wcale zalogować. Pokazuje się tylko informacja: "Logowanie usługi Klient zasad grupy nie powiodło się. Odmowa dostępu" W trybie awaryjnym zrobiłem drugie konto, nadałem mu prawa admina i przez nie mogę się dostać bez problemu do systemu i do plików starego konta, jednak jak wiadomo nie ma nic na pulpicie ani nie ma starych ustawień. Co mogę zrobić aby odblokować tamto konto?
  8. Logon i cpu usunięte. Skan z SystemLook:
  9. Wielkie dzięki za okazaną pomoc! Pomogła komenda do safeboota
  10. Log z bcdedit: Microsoft Windows [Wersja 6.1.7600] X:\windows\system32>bcdedit Menedżer rozruchu systemu Windows --------------------------------- Identyfikator {bootmgr} device partition=C: description Windows Boot Manager locale pl-PL inherit {globalsettings} default {default} resumeobject {94e46e9e-3446-11e0-ae9f-a0477a80bc3b} displayorder {default} toolsdisplayorder {memdiag} timeout 30 Moduł ładujący rozruchu systemu Windows --------------------------------------- Identyfikator {default} device partition=D: path \Windows\system32\winload.exe description Windows 7 locale pl-PL inherit {bootloadersettings} recoverysequence {current} recoveryenabled Yes osdevice partition=D: systemroot \Windows resumeobject {94e46e9e-3446-11e0-ae9f-a0477a80bc3b} nx OptIn increaseuserva 2500 safeboot Minimal
  11. Wyświetliło się, że narzędzie nie znalazło żadnych problemów.
  12. Automatyczne czyli: włączam komputer, i po komunikacie Loading Operating System... od razu załącza się tryb awaryjny i ładuje sterowniki.. Mogę dostać się do menu wyboru systemu i opcji włączania. Mogę wybrać jakikolwiek tryb awaryjny czy to normalny czy z obsługą sieci i on się włączy, ale gdy wybiorę, np. Uruchom normalnie, system i tak włączy się w trybie awaryjnym. W msconfig mam zaznaczone uruchamianie normalne, próbowałem pozostałych 2 trybów. Zakładka Rozruch jest u mnie nieaktywna, nie mogę tam nic zaznaczyć/odznaczyć. W okienku nie ma nazwy systemu tak jak w screenie wyżej.
  13. Usunąłem tym narzędziem ESETa, TNoda także odinstalowałem. Sprawdziłem też nazwę tego programu który spowodował awarię - ESET Purefix v2.03. Komputer dalej uruchamia się automatycznie w trybie awaryjnym.
  14. Witam. Mam problem, windows 7 uruchamia się od wczoraj automatycznie tylko w trybie awaryjnym. Próbowałem przywrócić system oraz ostatniej znanej konfiguracji i nie działa. Jak temu zaradzić? Stało się to jak kumpel instalował jakiś program do Eseta, który wymagał aktywacji w trybie awaryjnym. W załączniku logi. gm.txt OTL.Txt Extras.Txt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...