Skocz do zawartości

Infekcja Win32:Sality

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Przebywam u kuzynki, która powiedziała mi, że komputer wolno chodzi i programy się nie uruchamiają. Zdiagnozowałem Win32:Sality (występują charakterystyczne usługi, np. amisnt32, autoryzacje ipsec, w rootach dysków występują pliki z rozszerzeniem *.pif i pliki autorun.inf). Dołączam podstawowe logi.

P.S. Czy jest jeszcze sens ratowania tego komputera? Nie mogę dostaczyć loga z programu GMER, ponieważ się zacina. Dostarczę go później.

OTL.TxtPobieranie informacji ...

Extras.TxtPobieranie informacji ...

UsbFix listing.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Wstępnie można spróbować z tym powalczyć ale to nie zawsze oznacza sukces. Najpierw zajmiemy się Sality, a potem innymi drobnymi śmieciami.

1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst:

:Files
autorun.inf /alldrives
autorun.pif /alldrives
hwgw.pif /alldrives
keir.pif /alldrives
RECYCLER /alldrives
netsh firewall reset /C
C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\fcmdSrch.xml

:Services
amsint32

:Reg
[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search]
"SearchAssistant"=-
[HKEY_USERS\S-1-5-21-73586283-606747145-839522115-1004\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"

:Commands
[emptytemp]

Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera.

2. Przeskanuj system przez SalityKiller. Skan do skutku, dopóki nie zostanie uzyskany czysty wynik (zero wykrytych).

3. Napraw skasowany Tryb awaryjny. Pobierz paczkę Sality_RegKeys, z niej uruchom plik pasujący do XP.

4. Pokazujesz nowe logi z OTL, USBFix oraz raport z Sality Killer o ile coś znajdzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...