Skocz do zawartości

Jak podzielić dysk na partycje po instalacji

Kondzios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prosiłbym o pomoc w podzieleniu dysku na partycje. Jakiś tutorial najlepiej po polsku. Niestety nie mam płyty CD XP więc spartycjonowanie z poziomu płyty jest niemożliwe. Chce podzielić na dwie partycje. C już jest, chce dorobić partycje D, dysk ma 105 gb, wolne jest 40 gb. Proszę o pomoc.

System Windows Xp Media Center.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Kondzios

Z tego co widzę to mowa o laptopie? Jeśli tak i jeśli skorzystasz kiedyś z Recovery w celu odtworzenia systemu to najprawdopodobniej stracisz ten nowo utworzony podział. IMHO będzie Ci trudno wykroić jakąś sensowną partycję D przy takiej zajętości partycji C. Najlepiej byłoby zabrać z niej "niepotrzebne" rzeczy (filmy, zdjęcia, dokumenty itp.). Pytanie, jakiej wielkości potrzebujesz tą nową partycję? Przed zabawą z partycjami zrób sobie backup ważniejszych danych i zdefragmentuj dysk/partycję.

A wedlug Ciebie co to za partycje przed i za partycją C? Chcesz się ich pozbyć?

Masz coś istotnego na tej partycji C? Możesz sformatować dysk ponownie i postawić system? Chociaż raczej nie z uwagi na Twoje "Niestety nie mam płyty CD XP" i fakt, że najprawdopodobniej wcześniej musiałbyś zintegrować sterowniki SATA trybu tekstowego z posiadaną instalką XP. IMHO 20 do 25 GB na system byłoby OK i to ze sporym zapasem na dodatkowe oprogramowanie. Tylko nie jestem pewien czy da się to zrobić bez utraty danych.

W dniu 13.06.2010 o 09:54, 3oo napisał(a):

Tylko nie jestem pewien czy da się to zrobić bez utraty danych.

Easeus PM tworzy nowe partycje i zmienia rozmiar istniejących bez utraty danych. Najlepiej wcześniej wywalić pliki-śmieci za pomocą jakiego cleanera, a potem zdefragmentować wszystko. Potem uruchomić EPM i dzielić dysk twardy wg uznania i potrzeby. Używałem tego programu na wszystkicj swoich domowych kompach - 2 laptoki i stacjonarny.

Witam

@Kondzios - Możesz zrobić tak jak kolega wyżej radzi lecz mam obawy ze przez dodanie dodatkowej partycji system RECOVERY nie zadziała i nie będziesz mail możliwości postawienia systemu od nowa (brak CD). Chyba ze sie mylę. :blink:

Cytat

A wedlug Ciebie co to za partycje przed i za partycją C? Chcesz się ich pozbyć?

To jest partycja RECOVERY kolega 3oo dobrze ci podpowiada .

A to dopiero odkrycie :blink: nawet nie wiedziałem o Recovery. Kiedy mi padł system to oddałem go do informatyka który mi go naprawił i dał dwie płytki chyba z obrazem lecz za bardzo nie ufam tym płytką. Dziś albo jutro spróbuje z Easusem. Póki co dzięki odezwę się z moimi pytaniami po partycjonowaniu.

EDIT: Mógłby mnie ktos pokierować w tym programie? Naciskam Resize/Move i dalej nie wiem co robić.

Dobra EDIT nieaktualny. Udało mi się spartycjonować na C:\ i E:\ (D:\ to mój napęd DVD). Jak napisałem na górze W razie jakichkolwiek problemów będę się zwracał do Was w tym temacie. Jesteście świetną ekipą.!

Możesz zmienić przypisane literki partycjom D i E.

W menedżerze zarządzania dyskami klikasz wybraną partycję lub urządzenie CD/DVD, PPM na niej > Zmień literkę partycji i ścieżki... > w nowym okienku klikasz przycisk Zmień... i z listy rozwijalnej wybierasz wolną/interesującą Cię literkę partycji > zatwierdzasz OK. Ponieważ niejako zamieniasz przypisane literki partycji miejscami musisz zmienić jedną z nich na tymczasową (tj. pierwszą wolną), którą potem zamienisz na docelową. :)

W EPM na samym dole po lewej stronie pola z zadaniami jest lista akcji do wykonania...choć w programie w oknie dysków są już zmiany, to bez zatwierdzenia listy zmian...co wiąże się z restartem...nic w rzeczywistości się nie zmieni. Dopiero zatwierdzenie i restart spowodują wywołanie okna EPM przed załadowaniem systemu i postęp wykonywanych zadań-zmian na partycjach. Potesm start systemu już z nowymi dyskami.

Odnośnie partycji "recovery"...na laptoku HP u mojej żony też jest taka partycja, i działanie jej chyba po zmianach dokonanych za pomocą EPM się nie zmieniło...mówię chyba, bo nie miałem okazji z tego korzystać. Gdybym miał cos takiego, jak kopia zdrowego systemu, nie miałbym teraz problemu o jakim piszę w innym wątku tutaj :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...