gacek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Witam. Postanowiłem zrobić wielosystemową DVD i dołączyć do niej Parted Magic. W poradniku forumowiczki picasso jest wzmianka o dodawaniu tej dystrybucji Linuksa, jednak nie działa ona w przypadku nowszych wersji. Czy da się dołączyć nowsze wersje Parted Magic lub GParted do takiej płyty? Pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza
Corwinus Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Spróbuj projektu SARDU http://www.sarducd.it/downloads.html. Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Wypróbuję. A nie obędzie się bez tego programu? Chodziło mi o to, czy można do głównego menu ISOLINUX dodać Parted Magic. W starszych wersjach edytowało się plik isolinux.cfg w obrazie ISO. Czy da się zrobić tak samo w nowszych wersjach? Bardzo zależałoby mi na odpowiedzi Picasso na ten temat. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Da się - bez problemu, jeżeli chcesz użyć niestandardowej struktury katalogów to można użyć wersji PXE. Ja osobiście rozdzielam konfigi i z głównego menu wywołuję już właściwe podmenu dla konkretnej dystrybucji czyli w tym przypadku dla parted magic. Typowe wywołanie dla menu graficznego: label PMagic kernel /Syslinux/vesamenu.c32 append /pmagic/syslinux.cfg syslinux.cfg praktycznie bez zmian przerzucony z katalogu boot, minimalistycznie możemy sobie wstawić domyślny wpis jeżeli używamy zawsze jednej pozycji, np.: LINUX /pmagic/bzImage INITRD /pmagic/initramfs APPEND edd=off noapic load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw vga=788 loglevel=0 max_loop=256 vmalloc=256MiB keymap=pl pl_PL W przypadku płyty multiboot zwłaszcza jeżeli budujemy ją już jakiś czas musimy pamiętać, że syslinux troszeczkę zmienił strukturę konfigu, nie wszystkie wpisy dla wersji czwartej są zgodne z trójką, np. wywołania kernel <> linux nie są już tak elastycznie zamienne (w trójce można było praktycznie używać tylko komendy kernel). pzdr Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Właśnie o to chodzi. Instrukcja picasso mówiła o wersji 2.2 a obecna to chyba 6.6. Czyli wywołanie wrzucić do pliku isolinux.cfg w katalogu X:\DVD\BOOT\isolinux. Co trzeba zrobić z tym drugim wywołaniem? Całe menu piszę w Syslinuxie 4.04 Próbuję właśnie dodać Parted Magic do menu. Instrukcjha ta jest trochę niejasna. W obrazie ISO nie ma pliku vesamenu.c32. Czy tu chodzi o plik główny Syslinuxa czy z obrazu? W poradniku picasso część plików Syslinuxa jest skopiowana do folderu \BOOT\isolinux. Czy da się tak przekierować ścieżki, żeby wszystko kierowało się do folderu \BOOT? Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Obecna wersja stabilna to 4.04, są również wersje beta 4.05 oraz 4.10 rozwijane równolegle. Próbuję właśnie dodać Parted Magic do menu. Instrukcjha ta jest trochę niejasna. W obrazie ISO nie ma pliku vesamenu.c32. Czy tu chodzi o plik główny Syslinuxa czy z obrazu? W poradniku picasso część plików Syslinuxa jest skopiowana do folderu \BOOT\isolinux. Czy da się tak przekierować ścieżki, żeby wszystko kierowało się do folderu \BOOT? vesamenu.c32 jest graficznym menu syslinuxa obsługującym troszkę wyższe rozdzielczości oraz dającym możliwość używania podkładu graficznego, dlatego jest w tej chwili raczej domyślnym, oczywiście można też użyć uproszczonego menu.c32 które interpretuje ten sam konfig pomijając odwołania do "upiększaczy". Syslinux w zasadzie nie narzuca sztywno ścieżek, można je ustawić poprzez edycję loadera (lub wręcz podczas instalacji jeżeli działamy z napędem USB) mamy tylko do czynienia ze ścieżkami domyślnymi przy czym w wersji obecnej memy większą elastyczność ich wyboru, kiedyś dla płyt używaliśmy isolinux a dla dysków (i usb) syslinux, w tej chwili możemy je stosować wymiennie a zaleceniem jest (ze względu na przenośność) używanie nazwy syslinux (oraz takiej ścieżki). syslinux.cfg domyślnie powinien znajdować się w ścieżce /boot/syslinux, /syslinux lub w katalogu root płyty, konfigi wywoływane wewnętrznie mogą znajdować się w dowolnej ścieżce (ogranicza nas tu standard iso co do nazewnictwa i zagęszczenia ścieżek), ponieważ same dystrybucje live nakładają pewne ograniczenia (a i ich obchodzenie bywa kłopotliwe) więc jesteśmy troszkę ograniczeni w tej dowolności i np. partition magic szuka ścieżki /pmagic toteż i ten katalog (ze względu na zachowanie porządku) dobrze wybrać na plik konfiguracji i ewentualne pliki pomocnicze (np helpy itp.). Należy pamiętać o prawidłowych ścieżkach zarówno do konfigów i wywoływanych plików jak i plików samego syslinuxa takich jak przytaczany vesamenu.c32 (często dodatkowo występują reboot.c32, chain.c32), syslinux interpretuje zarówno ścieżki względne jak i bezwzględne czyli następna rzecz o której trzeba pamiętać. I ostatnia rzecz związana z samym leaderem isolinux który w wersji czwartej wymaga prawidłowego "Boot Information Table" co stanowi nie lada wyzwanie dla programów windowsowych, chyba tylko imgburn potrafi sobie z tym poradzić (i to przej jakieś sztuczki bodajże). Płyta przygotowana bez prawidłowej powyższej tablicy nie będzie się botować wywalając błąd. pzdr Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Typowe wywołanie edytowałem na LABEL pmagic MENU LABEL ^Parted Magic 6.6 KERNEL /BOOT/SYSLINUX/VESAMENU.C32 - no i tu nie jestem pewien (w pliku SYSLINUX.CFG jest wymieniony plik menu.c32) APPEND /BOOT/SYSLINUX/SYSLINUX.CFG Nic nie zmieniałem w plikach Parted Magic. Całą dystrybucję wypakowałem do folderu BOOT. Oto moja struktura folderu BOOT: Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 I z tego pewnie będzie pętla: APPEND /BOOT/SYSLINUX/SYSLINUX.CFG Jeżeli chcesz (tak jak poleciłem) trzymać podmenu PM-a w osobnym pliku to albo należy mu nadać inną nazwę albo trzymać w innej ścieżce. pzdr Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Jednak nie zadziała? O co chodzi z tą pętlą? A czy plik vesamenu.c32 nie będzie się gryzł z menu.c32? // Jeśli chcesz coś zmienić, a nikt jeszcze nie odpisał, używaj opcji "Edytuj". // Nie pisz posta pod postem. Łączę. // -- DawidS28 Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Ponieważ /boot/syslinux/syslinux.cfg jest głównym konfigiem ładowanym przez loader więc ponowne odwołanie się do niego z niego jest klasyczną pętlą. Generalnie struktura dla aktualnych wersji syslinuxa w przypadku dołączania kolejnych dystrybucji live może wyglądać następująco: Na czerwono katalogi na niebiesko pliki: /boot/syslinux/ -- syslinux.cfg -- vesamenu.c32 -- tlo.jpg /livenr1 -- live1.cfg -- kernel -- initrd /livenr2 -- live2.cfg -- kernel -- initrd /livenr3 -- live3.cfg -- kernel -- initrd /livenrx -- livex.cfg -- kernel -- linitrd dla takiego układu przykładowe menu główne miało by postać: default /BOOT/SYSLINUX/VESAMENU.C32 MENU BACKGROUND /BOOT/SYSLINUX/tlo.jpg LABEL Live1 KERNEL /BOOT/SYSLINUX/VESAMENU.C32 APPEND /livenr1/live1.cfg LABEL Live2 KERNEL /BOOT/SYSLINUX/VESAMENU.C32 APPEND /livenr2/live2.cfg LABEL Live3 KERNEL /BOOT/SYSLINUX/VESAMENU.C32 APPEND /livenr3/live3.cfg LABEL Livex KERNEL /BOOT/SYSLINUX/VESAMENU.C32 APPEND /livenrx/livex.cfg I tak live1.cfg do livex.cfg mogą mieć dowolne inne nazwy zgodne z systemem plików, mogą to być domyślne syslinux.cfg które w tym przypadku nie kolidują z plikiem w katalogu boot. Katalog boot dla syslinuxa nie wymaga innych "zawartości", mogą one być potrzebne jeżeli nasza płyta zawiera inne środowiska botujące (np dla instalatrorów windowsów, gruba itp). nazwy kernela i initrd są zależne od konkretnego środowiska live i np dla PM są to: bzImage dla kernela i initramfs dla initrd. przykładowy livex.cfg mógłby mieć zawartość: LABEL pmagic KERNEL /livenrx/kernel APPEND /livenrx/initrd Oczywiście można poszczególne konfigi live linuxów trzymać na upartego wewnątrz katalogu boot czy nawet w samym głównym menu syslinux.cfg (choćby z użyciem zmiennej submenu) ale z doświadczenia wiem, że to się nie sprawdza. Bardzo utrudnia to wprowadzenie zmian związanych np z pojawieniem się nowej wersji danego środowiska. Myślę, że w tym momencie jest to już dostatecznie przejrzyste. pzdr Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 No i dalej dla mnie dodawanie najnowszego Parted Magic jest czarną magią . Planuję dodać tylko tego Parted Magic'a, który już mnie powoli zaczyna wkurzać. Te katalogi Live... to części tej dystrybucji? Chyba go wywalę z obrazu i spróbuję dodać GParted. Czy jego też się tak trudno dodaje? Możesz mi opisać, jak krok po kroku dodaje się Parted Magica, bo już nic z tego nie rozumiem. Pomieszało mi się to wszystko. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Hm - jeżeli nie jesteś w stanie przeskoczyć podstaw tak prostego środowiska jakim jest Syslinux to zastanawiam się do czego Ci potrzebna multipłyta a już w szczególności środowiska naprawczo diagnostyczne typu Parted Magic czy GParted Live. W ich przypadku brak wiedzy połączony z pewnego rodzaju ignorancją może mieć destrukcyjne następstwa dla systemu użytkownika. Zastanów się czy są to zestawy dla Ciebie. pzdr Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Wczytałęm się dokładnie i nareszcie coś mi świta. Już wiem, jak to trzeba zrobić. Dzięki, maggreg za instrukcję. Później napiszę, czy płytka działa. Przekopiuję pliki w odpowiednie miejsca. Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 1 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Chcę serdecznie podziękować maggregowi i innym forumowiczom za porady. Obraz płyty działa, Parted Magic poprawnie bootuje. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi