Skocz do zawartości

Problem z instalacja oprogramowania tunera TV jak i wolny system

Seweryn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Dostałem komputer po spaleniu zasilacza (ibox) do sprawdzenia czy da się zreanimować , po wymianie na sprawny komputer dział a ja przystąpiłem do drugiej części zadania usprawnienie systemu bo był mól straszliwy .

Wywaliłem sporo programów defragmentacja dysku (stary seagat 7 - 80 GB sprawny, testowany MHDD jak i hD tune brak błędów) , po tym system w miarę sprawnie działa choć odnoszę wrażenie że powinno być lepiej.

Ale podstawowe problem mam z instalacja i działaniem wewnętrznego tunera tv compro , tzn instalacja oprogramowania czy to z płyty czy z nowszej wersji ze stron supportu przebiega prawidłowo, jednakże po restarcie mam po kolej takie komunikaty i zupełnie nie wiem co z tym zrobić . Sam program po próbie uruchomienia zgłasza takie błędy jak na dalszych obrazkach i jest tylko czarny ekran .

Jeszcze dopisze konfiguracje : procesor celeron 2.53 ghc ,ram 1 GB , grafika Nvidia 8500 GT , logi i dziennik zdarzeń Mój link

post-140-0-26099200-1310392501_thumb.png

post-140-0-55966200-1310392589_thumb.png

post-140-0-09332500-1310392601_thumb.png

post-140-0-19058000-1310392819_thumb.png

post-140-0-89088600-1310392857_thumb.png

OTL.Txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

No to tak:

1.Co do szybkości systemu to można parę programów wyłączyć.Start > Uruchom... > wklepujesz msconfig > zakładka "Uruchamianie" i odznaczasz pozycje: NeroCheck, RivaTunerStartupDaemon, UVS10 Preload oraz (jeśli nie potrzebne) to DriverMax, NvMediaCenter (usługa nVidii) i Advanced SystemCare 3 .A skoro jesteśmy przy Advanced SystemCare, to jest już nowa wersja 4 [KLIK].Na razie tylko po angielsku.

2.Co do tunera TV.Na screenie nr.3 widać pytanie o sterownik vmxvid.sys, ale czy klikasz OK?W logu jest linijka:

[2011-07-10 11:14:55 | 000,272,256 | ---- | C] (Compro Tech., Inc.) -- C:\WINDOWS\System32\drivers\vmxvid.sys

Co oznacza że sterownik jest na dysku.Jeśli instalator ciągle się o to pyta, to wskaż mu ścieżkę z w/w linijki.

3.Masz parę starych programów.Możesz zaktualizować.

-Przeglądarki: Opera 11.50 , Firefox 5 oraz Internet Explorer 8.IE dlatego, że to główny silnik internetowy Windows i z niego korzysta wiele aplikacji,częściowo zależy też od niego bezpieczeństwo.

-Programy: Wspomniany wcześniej ASC oraz K-Lite i OpenOfiice opcjonalnie możesz zaktualizować.Do wywalenia też "Super Sterownik", to nie potrzebny śmieć nic nie dający.

4.W dzienniku zdarzeń jedno zwraca uwagę:

Error - 2011-07-10 00:03:59 | Computer Name = BASIA | Source = Ntfs | ID = 262199
Description = Struktura systemu plików na dysku jest uszkodzona i nie do użytku.
Uruchom
narzędzie chkdsk na woluminie C:.

To pewnie skutek uboczny starego zasilacza.

Start > Uruchom... > cmd > chkdsk /r > Padnie pytanie o sprawdzenie dysku po restarcie , wciskasz T i ENTER i po restarcie CHKDSK sprawdzi dysk.

Opublikowano

Niestety każda opcja kończy się niepowodzeniem płyta włożona dochodzi do trzeciego screen wiec wskazuję mu ścieżkę czy to do katalogu compro na płycie czy do [2011-07-10 11:14:55 | 000,272,256 | ---- | C] (Compro Tech., Inc.) -- C:\WINDOWS\System32\drivers\vmxvid.sys nie wiem czy tak o to chodzi ale kończy się zawieszaniem

Opublikowano

No to inna, banalna metoda: Puść wyszukiwanie tego pliku na płytce.Jeśli znajdzie, podaj instalatorowi dokładną ścieżkę do folderu (nie pliku) w którym to znajdzie.

PS.A reszta punktów?

Opublikowano

Dokładnie to jest tak jeżeli podaje ścieżkę do sterowników w katalogu Windowsa to mam komunikat taki jak na obrazku, a jak z płytki to zawiecha na amen - już chyba wszystkie sposoby przetrenowałem i niestety nic to nie daje a ja nic nie rozumiem .

Co do reszty punktów narzazie zostawiłem na później, bo chyba nie ma to znaczenia co do instalacji lub nie compro bo pomału mnie juz to irytuje i chyba się poddam .

post-140-0-61466700-1310404283_thumb.png

Opublikowano (edytowane)

W błędzie jak na obrazku usuń frazę "\drivers" - plik jest w folderze system32.Powinno pójść.

Jeśli nie pójdzie to pobierz Autoruns i w karcie Drivers zaznacz CXEAGLE.

Edytowane przez peter2012
Opublikowano

W Autoruns niby OK.

Jak mam rozumieć "nic nie dał"? Tzn. że nie poszło i ciągle jest błąd? W takim razie chwila prawdy.Podaj mi link do sterownika tunera TV z supportu lub model tunera TV.Spróbuje wyodrębnić sterowniki i coś skombinować.

PS.Nie poddawaj się.Teraz kombinuję ze stanem sterownika tak, aby startował razem z systemem a nie na żądanie.To może pomóc.

Opublikowano

Więc tak.Analiza potrwa, a dzisiaj nie mam już czasu.Ale wpadło mi do głowy jedno.Uruchom Autoruns i przejdź do karty Drivers.PPM na CXEAGLE i wybierz Jump to.. Otworzy się edytor rejestru.Z listy po lewej PPM na CXEAGLE i wybierz Eksportuj.Zapisz gdzieś, ale zapamiętaj gdzie.To będzie kopia zapasowa. Teraz ważna rzecz.PPM na wartość Start i wybierz Modyfikuj....W pole Dane wartości: wpisz 1.Zrestartuj komputer.Zobacz,czy ten odtwarzacz ze screena nr.4 w poście #1 będzie działać.Jeśli nie, powtórz wcześniejsze kroki ale w pole Dane Wartości: zamiast 1 wpisz 0 i zrestartuj komputer.

Więcej jutro.

*PPM - Prawy Przycisk Myszy

Opublikowano

Wartość była 3 po zmianach na 1 , 0 to samo . Nic dzięki za czas poświęcony, ja na dziś mam dość , walczę z tym od wczoraj i nic z tego nie rozumiem a właśnie na Tv w tym komputerze z pewnych względów mi zależało

Opublikowano (edytowane)

Czyli co, temat zakończony? Bo ja osobiście z instalatorów ręcznie nic nie wydarłem.Można jeszcze popróbować,ale to już od Ciebie zależy.

Edytowane przez picasso
12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...