artus72 Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Dzień dobry, zdarza mi się korzystać z laptopa pożyczonego od kolegi - informatyka. Prędkość działania tego sprzętu potrafi wywołać u mnie stan bez mała przedzawałowy i jak mniemam, jest wypadkową kosmicznej ilości poinstalowanych różnego kalibru aplikacji wspomagających tworzenie softu (których nie wolno mi usunąć, niestety), wieku lapka i być może jakichś "dżobów", których nie odpalałem ani ja ani rzeczony kumpel. O ile na dwa pierwsze czynniki nie mam wpływu, to złośliwe oprogramowanie (jeśli jest i działa) chciałbym usunąć przy Waszej pomocy Ponieważ właściciel sprzętu uruchamiał ComboFixa (dawno temu, co prawda), dołączam również log z działania tego programu. pozdrawiam i proszę przejrzenie zamieszczonych logów. GMER.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... ComboFix.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Logi nie wykazują infekcji i temat zostanie przeniesiony do innego działu. Na początek sprawdź zachowanie laptopa w trybie awaryjnym oraz na czystym rozruchu Odnośnik do komentarza
artus72 Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Po wyłączeniu usług związanych z relacyjnymi bazami danych i Acronisem w trybie czystego rozruchu lapek nabrał obrotów . W jaki sposób można na stałe zdeaktywować zasobożerne procesy nie deinstalując powyższego oprogramowania? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Jeśli chodzi o programy bazodanowe, to sprawdź czy mają one swojego menedżera usług. Np. MS SQL 2005 ma narzędzie SQL Server Configuration Manager = http://www.mytechmantra.com/LearnSQLServer/Overview_of_SQL_Server_Configuration_Manager.html#axzz1Nec1H9c9 = usługi te znajdziesz też w systemowej przystawce services, ale generalnie chyba nie powinno się ich wyłączać z ominięciem wspomnianego menedżera (nie wnikam w to czy wogóle możesz je wyłączyć). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi