Skocz do zawartości

Komputer HP Compaq 6005 Pro Small Form Factory nie chce się uruchomić

kacper6768

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy podłączyłem komputer HP Compaq 6005 Pro Small Form Factory do gniazdka to usłyszałem jakby w gniazdku albo w komputerze coś strzeliło i jak wcisnąłem w komputerze przycisk włączania to komputer nie reaguje. Zanim się zepsuł ten komputer to gdy był podłączony do gniazdka ale wyłączony to w obudowie świeciła jakaś dioda ale teraz nie chce świecić. W tym komputerze jest zasilacz PS-42-41-9HA i ten zasilacz rozkręciłem i był w środku bardzo ukorzony ale trochę czuć było zapach jakby się coś usmażyło ale po wyczyszczeniu z kurzu wyglądał na sprawny i przyjrzałem się w tym zasilaczu wszystkim częściom i wszystko wygląda na sprawne i te beczki z zasilaczu nie są spuchnięte ani wylane ale chciały mi rękę urwać gdy je z dołu macałem nawet gdy były odłączone od prądu i tez zasilacz wyczyszczony z kurzu ponownie zamontowałem w komputerze i dalej jest to samo. Czy zepsuty jest zasilacz czy płyta główna czy zasilacz i płyta główna. W którym miejscu w tym zasilaczu jest bezpiecznik to wymienię bezpiecznik to może bezpiecznik się tylko zepsuł to jak wymiennie bezpiecznik to będzie działać. Przyglądałem się bardzo dokładnie temu zasilaczowi i nie widać z nim bezpiecznika takiej przezroczystej małej beczki z cienkim z bardzo cienkim drutem. Każdy zasilacz ATX ma to. Mimo wszystko napiszcie mi w którym miejscu w tym zasilaczu jest bezpiecznik. Jestem biedny i bezrobotny to jest poza moim zasięgiem zdobycie takiego zasilacza albo adaptera. Mam ze śmietnika zwykłe zasilacze ATX o mocach od 200 watów to 400 watów ale mają inne wtyczki. Jak bez adaptera podłączyć zwykły śmietnikowy zasilacz ATX. czy trzeba będzie lutować kable czy lepiej ten zepsuty zasilacz naprawić. Mam zerową wiedzę o beczkach i czarnych kwadratowych płytach na zielonych płytach. Napiszcie mi mimo wszystko gdzie jest ten bezpiecznik w tym zasilaczu PS-42-41-9HA. Wiem że ten komputer i zasilacz są stare ale inne komputery mam jeszcze starsze to chcę ten komputer uratować to on ma przynajmniej 2 rdzenie zamiast 1 rdzenia jak w pozostałych komputerach. Czy ten komputer popsuł się z mojej winy że go nie przykrywałem przed kurzem czy że za szybko wsadziłem wtyczkę do gniazdka czy że zamontowałem w tym komputerze znalezioną ze śmietnika kartę graficzną GF210 1024 M DDR3 64B (TC) CRT DVI HDMI - 1 GB VRAM żeby podnieść wydajność i zasilacz nie dał rady ale 2 lata ten komputer działał z tą kartą graficzną i dysk był tylko 1. Mieszkam w Opatowie obok Sandomierza i czy zgodziłby się ktoś dać mi za darmo pasujący i jednocześnie sprawny zasilacz do tego komputera albo ten zepsuty za darmo naprawić i żeby był na miejscu żeby uniknąć kosztu wysyłki. Czy da się ze zwykłego zasilacza ATXowego tak manewrować kablami żeby ten komputer działał nawet gdyby zasilacz był poza obudową dlatego że do tego komputera jest mała obudowa i chodzi mi o to żeby tak dolutować zwykły zasilacz ATX żeby ten komputer działał normalnie na nim długie lata zamiast tylko sprawdzić czy płyta główna jest sprawna czy spalona. Tak Windowsy XP i 7 i 10 są przestarzałe ale do internetu zawsze można na tym komputerze użyć linuksa ale teraz tego komputera używam do starych gier i że dysk jest wolny HDD to dla mnie drobnostka. Najważniejsze żeby się ten komputer w ogóle uruchamiał i tyle mi do szczęścia wystarczy. Oryginalnie w tym komputerze było 4 GB pamięci ram po 1 GB każda płytka ale 2 lata temu w 1 płytce 1 GBowej spalił się malutki kwadracik i pozostało 3 GB ramu.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.