kacper6768 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Używałem facebooka na przeglądarce internetowej Slimjet Portable i ta przeglądarka się zacinała i skasowałem folder z przeglądarką Slimjet Portable i pobrałem najnowszą wersję tej samej przeglądarki Slimjet Portable i wypakowałem tą przeglądarkę Slimjet Portable i gdy z tej przeglądarki zalogowałem się na swoje konto na facebooku to wszystkie historie czatów zniknęły i nie wiadomo z kim o czym pisałem. Od pół roku pokazywały się jakieś reklamy w czacie facebooka żeby ustawić jakiś PIN do historii czatów i ten PIN pomijałem. Wystarczy mi sam email i hasło do facebooka. Po co mi jakieś PINy. Ale w końcu gdy zniknęła mi historia czatów na facebooku to ustawiłem wreszcie ten PIN i historia czatów nie chce się przywrócić. Kiedyś normalnie działał facebook bez PINów i historia czatów była przechowywana na serwerach facebooka to dlaczego to zepsuli jakimiś PINami? Czy da się odzyskać wiadomości z WhatsAppa? Używam windowsowego WhatsAppa z Microsoft Store i logarytmy WhatsAppowe wykryły spamowanie i ka kilka godzin przywróciły konto ale wiadomości zniknęły i pisze że trzeba chwilę poczekać i ta chwila trwa ponad 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu To, co opisujesz, to niestety efekt dwóch różnych, ale powiązanych zmian: Facebook (Messenger) wprowadził domyślne szyfrowanie end‑to‑end, a WhatsApp od dawna działa wyłącznie na szyfrowanych kopiach. W obu przypadkach oznacza to, że część danych nie jest już przechowywana „po staremu” na serwerach, tylko wymaga lokalnych kluczy, PIN‑ów lub kopii zapasowych. Poniżej rozbijam to na dwie części, żebyś dokładnie wiedział, co się stało i jakie masz realne opcje. 🟦 1. Facebook / Messenger – dlaczego zniknęły wiadomości? ✔ Messenger przeszedł na domyślne szyfrowanie end‑to‑end Od końca 2023 / początku 2024 Facebook stopniowo wprowadzał Secure Storage – czyli szyfrowanie historii czatów. To oznacza: Twoje wiadomości nie są już przechowywane w formie czytelnej na serwerach Facebooka. Dostęp do nich wymaga lokalnego klucza szyfrującego, który jest powiązany z urządzeniem i PIN‑em. Jeśli usuniesz przeglądarkę / profil / dane lokalne, to tracisz klucz, a Facebook nie może odszyfrować Twojej historii. Dlatego po reinstalacji Slimjeta: zalogowałeś się na konto, ale nie miałeś już klucza szyfrującego, więc Messenger widzi Twoje czaty jako „puste”. ✔ Dlaczego PIN nic nie przywrócił? PIN nie służy do odzyskiwania starych danych. PIN służy do zabezpieczenia nowych kluczy, które dopiero teraz zostały utworzone. Jeśli klucz z poprzedniej instalacji przeglądarki został skasowany – historia jest nie do odzyskania. ✔ Czy da się to jakoś obejść? Niestety: Facebook nie przechowuje kopii odszyfrowanych wiadomości, nie ma opcji „przywróć historię”, nie ma wsparcia technicznego, które może to odblokować. Jeśli nie masz starego folderu Slimjet Portable → historia jest utracona. 🟩 2. WhatsApp – dlaczego wiadomości zniknęły? Tutaj sytuacja jest inna, ale efekt podobny. ✔ WhatsApp przechowuje historię tylko w dwóch miejscach: Na telefonie (główne urządzenie) W kopii zapasowej (Google Drive / iCloud) Aplikacja WhatsApp na Windows: nie przechowuje pełnej historii, tylko synchronizuje się z telefonem. Jeśli algorytmy wykryły spam i konto zostało zablokowane, to: mogła zostać przerwana synchronizacja, mogła zostać uszkodzona lokalna baza danych, mogło dojść do resetu sesji. ✔ Komunikat „chwilę poczekać” przez 2 tygodnie oznacza: WhatsApp nie ma żadnych danych do pobrania, albo nie może ich odszyfrować, albo kopia zapasowa nie istnieje. ✔ Czy da się odzyskać wiadomości? Możliwe tylko w dwóch przypadkach: 🔹 1. Masz kopię zapasową WhatsApp na telefonie Wtedy: usuń WhatsApp z telefonu, zainstaluj ponownie, podczas konfiguracji wybierz Przywróć z kopii zapasowej. 🔹 2. Masz stary folder WhatsApp z telefonu (np. z Androida) Można ręcznie przywrócić plik msgstore.db.crypt14. ❌ Jeśli nie masz kopii zapasowej → wiadomości są utracone WhatsApp nie przechowuje historii na serwerach. Serwery przechowują tylko: metadane, informacje o kontaktach, klucze szyfrujące. Nie przechowują treści czatów. 🟥 Podsumowanie Messenger: Historia zniknęła, bo usunąłeś przeglądarkę z kluczem szyfrującym. Facebook nie ma możliwości jej odszyfrować. Nie da się tego odzyskać. WhatsApp: Historia zniknęła, bo nie ma kopii zapasowej lub nie da się jej odszyfrować. Aplikacja na Windows nie przechowuje pełnych danych. Jeśli nie masz backupu → nie da się odzyskać. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi