Skocz do zawartości

Zanik połączenia sieciowego przy otwieraniu plików

gnomiuszka

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Witam. Sprawa okazała się ciekawa, a mianowicie zaktualizowałem sterownik za pomocą programu Snappy driver installer i było to samo, sygnał wi-fi ograniczony. Odinstalowałem całkowicie urządzenie wraz ze sterownikiem. Po podłączeniu urządzenia pobrał się starszy sterownik z października 2024 i wszystko wróciło do normy. :)

Sprawa coraz bardziej wydaje mi się dziwna, bo niby mam sterownik stabilny z października 2024, antena wpięta z przodu w USB 3.0, ustawione na IEEE 801 11a/n, a prędkość ledwo 10 Mb/s. Po przejściu na tryb auto i połączeniu przez 2,4 GHz, mam prędkość 60 Mb/s. Dziwne, bo wcześniej na trybie a/n przy 5GHz potrafił wyciągać do 110 Mb/s. Mam tą prędkość przez pewien czas od chwili uruchomienia komputera, a później muszę przełączyć się na pasmo 2,4 GHz, bo wszystko zwalnia. 

Dzięki, czyli ewidentnie po aktualizacji Windows coś podziało się ze sterownikiem. Nie mam możliwości instalowania najnowszego sterownika na czysto, bo wtedy nie będę miał dostępu do internetu. Może jedynym wyjściem będzie wymiana karty sieciowej na wewnętrzną w porcie PCI, bo z innymi sprzętami problemu nie ma. 

Nie wiem, czy karta PCI to dobry pomysł, ja mam z tym złe doświadczenia. Zależy jaka, bo te karty często mają anteny z tyłu. Teraz wyobraź sobie sytuację, komp dociśnięty w rogu do ściany, gdzie sygnał WiFi jest słaby i do tego zakłócany przez bliskość ścian, pole elektrostatyczne zasilacza komputerowego itp. Chyba  że wybierzesz taką, która ma anteny takie, że po podłączeniu da się je dać gdzieś wyżej w inny punkt. 

Podjąłem ostateczny krok :) Pobrałem sterownik ze strony TP-Link. Instalator wykrył konflikt sterowników i zainstalował się sterownik w wersji z 2018 roku. Zamiast Mediatech pokazuje teraz TP-link. Wi-fi działa stabilnie w trybie 5GHz w trybie AC. Co ciekawe, w ustawieniach karty sieciowej pojawiło się coś, czego wcześniej nie widziałem, a mianowicie Roaming agressiveness i to ustawiłem na Disabled. Dodatkowo HLDifForAdapticity ustawiłem na 9. 

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie. Po kilku dniach akcji doszło u mnie do czegoś, przed czym chciałbym wszystkich ostrzec. Mianowicie w Windows 11 gdy kombinowałem ze sterownikami, nie naprawiło to stabilności 5GHz. Postanowiłem w pewnym momencie cofnąć system do punktu przywracania, no i wtedy stało się najgorsze, uszkodzenie systemu Windows i konieczność instalacji Windows od nowa. W serwisie zainstalowali dedykowany program do płyty głównej i chyba też coś musieli poprawić w ustawieniach BIOS, bo wszystko teraz pracuje stabilnie. Podczas rozmowy głosowej mogę otwierać eksplorator WIndows i nic nie rwie mimo ,że korzystam z sieci 2,4 GHz, bo jak okazało się, nawet na nowym systemie 5GHz nie ruszy, co może świadczyć o tym, że moduł 5GHz w karcie padł na dobre. 

Postanowiłem również zasięgnąć opinii na temat posiadanej przeze mnie karty TP-Link Archer T2U plus i niektórzy opisywali dokładnie te same problemy po kilku latach użytkowania. :)  
Chciałbym również serdecznie podziękować Jesi za pomoc przy próbie rozwiązania problemu, bo też wielu rzeczy się nauczyłem przy próbie wyeliminowania problemu. Z czasem zdałem sobie sprawę z typowej fizyki fal i tu można posłużyć się pewną analogią. 
Wi-fi 2,4 GHz to jak radio na długich falach. Trochę szumi, działa w mono, ale ma duży zasięg. Z radiem na długich falach można jechać rowerem i słuchać wybranej stacji cały czas. 
Natomiast WI-fi 5 GHz jest jak UKF. Gra zdecydowanie czyściej, jest stereo, mniej podatne na zakłócenia, ale wystarczy ruszyć anteną i jechać z takim radiem w las, a wtedy wszystko zaczyna szaleć. :) Myślę więc, że sprawa ostatecznie zamknięta. Na koniec jeszcze dodam dowcipną piosenkę, którą  stworzyłem przy pomocy sztucznej inteligencji o całej akcji :)  

Ok...

Cytat

Chciałbym również serdecznie podziękować Jesi za pomoc

Pomagał Ci ktoś gdzies jeszcze, gdzie?

Raczej system po reinstalacji zaczął działac prawidłowo, coś musiało byc uszkodzone. stąd wczesniejszsze problemy lub jakiś program powodował takie klocki  w systemie, teraz może go nie ma już w świerzej istalacji Windows/ W BIOS wątpie by było cos przestawiane, jak już to wgranie najwyżej nowej wersji, ale w to watpię.  Co do WiFi, to cóż, racja, tak jest, tu ameryki nie odkryłeś.

Piosenka spoko. 😉