Skocz do zawartości

Nie wykrywa dysku Fujitsu z innego laptopa

Kant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Bratowej padła płyta główna, a że zależało jej na danych z dysków, to go wyjąłem i podłączyłem do swojego laptopa. Windows 7 zainstalował sterowniki, ale na tym zakończył jakiekolwiek rozpoznawanie. W moim komputerze nic się nie wyświetla, ale jak włączę menedżer dysków, to wyświetla mi monit:

dysks.jpg

Nie wiem co wybrać. Dane z dysku są zdecydowanie ważne, więc bardzo mi zależy na ich odzyskaniu.

Dzięki za pomoc.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Podobne problemy rozwiązywałem także na laptopie ale używałem do kopiowania danych bootowalne Live CD

Ściągnąłem ubuntu 10.10, wystartowałem live cd i linuks widzi ten dysk ale tylko w "narzędziu do obsługi dysków". Tak jak na screenie widać:

dyskw.jpg

Nie wiem czy w końcu na Win 7 zaznaczyć styl MBR dla tego dysku. Nie nadpiszę wtedy mojego MBR i nie będzie chciał startować z tego dysku?

@Fix00ser a Ty używałeś specjalnego programu pod linuksa czy od razu dysk był "widoczny"?

Opublikowano

Zazwyczaj korzystam z

Parted Magic

RIP

System RescueCD

w tym konkretnym przypadku z tego co pamiętam to montowałem w System Rescue CD wklepując ręcznie wg wzorca

mkdir /mnt/windows
mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/windows

przypisaną literę napędu do tego twardziela wylistuje fdisk

fdisk -l
sfdisk -l
ls -al /dev/hdX  lub ;dev/sdX
mount

X -przypisana litera montowanego nośnika danych

ale spróbuj to automatycznie wyklikać z Parted Magic wg bdb tutka kolegi @Traxtera

http://traxter-online.tk/opis-dystrybucji-parted-magic-livecd-t-388.html

po zamontowaniu użyj Midnight Commandera lub przepal bezpośrednio dane na płyty w simple Burn

reszta nieopisanych narzędzi <konsolowych> na PM (skrótu proszę nie mylić z leciwym już Partition Magic )

http://partedmagic.com/doku.php?id=programs

z Ubuntu Live CD powinno zadziałać

sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdaX /media/sdaX -o force

pozdro

Opublikowano

z Ubuntu Live CD powinno zadziałać

sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdaX /media/sdaX -o force

pozdro

Czyli jak rozumiem nie muszę korzystać z Rescue CD i Parted Magic, bo samo Ubuntu mi wystarczy? Teraz jestem u koleżanki, która ma Ubuntu zainstalowane. niestety, zdaje mi się, że po użyciu fdisk -l i sfdisk -l pokazuje mi tylko to, co widzę w Komputer.

Dysk /dev/sda: 1000.2 GB, bajtów: 1000204886016
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 121601
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0xb7597798

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sda1               1         125      999424   82  Linux swap / Solaris
Partycja 1 nie kończy się na granicy cylindra.
/dev/sda2             125       21884   174781441    5  Rozszerzona
/dev/sda3   *       21885       41475   157364707+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda4           41476      121601   643612095    7  HPFS/NTFS
/dev/sda5             125       21884   174781440   83  Linux

jak rozumiem w Twoim poleceniach tam gdzie pisałeś sdaX czy sdX to miałem wpisać sdb? W narzędzi do obsługi dysków, gdy zaznaczam ten dysk przy "Urządzenie" widnieje /dev/sdb, więc tak to sobie wydedukowałem, ale sam nie wiem czy dobrze. Jestem zdecydowanie nowy jeśli chodzi o linuksa.

Po wpisaniu

mount -t ntfs-3g /dev/sdb /media/sdb -o force

wyskakuje

Failed to read bootsector (size=0)
Failed to mount '/dev/sdb': Zły argument
The device '/dev/sdb' doesn't seem to have a valid NTFS.
Maybe the wrong device is used? Or the whole disk instead of a
partition (e.g. /dev/sda, not /dev/sda1)? Or the other way around?

Sam nie wiem czy to ja robię wszystko źle, czy to jednak nie sama płyta główna padła, ale wraz z dyskiem.

Jeszcze sprawdzę zasilacz od Adaptera, bo świeci się tylko dioda przy Power i USB ale już nie przy SATA.

Opublikowano

Komunikaty typu

Failed to read bootsector (size=0)
The device '/dev/sdb' doesn't seem to have a valid NTFS

mogą wskazywać na to że

sdb nie zawiera partycji z systemem plików NTFS, można przypuszczać że powodem jest uszkodzenie (failed to read bootsector)

lub mniej prawdopodobna wersja że kolega podał złą literę napędu, obawiam się że czekają kolegę <schody> ponieważ standardowe polecenia

nie mogą wykryć tego twardziela, dlatego też proszę

jeszcze np z Parted Magic użyć TestDisk celem dodatkowej <diagnostyki> tego dysku.

http://www.bezpieczenstwosystemow.pl/index.php?topic=2948.0

Istnieje jeszcze mała szansa (jeśli nie padła elektronika) że TestDisk odczyta i zapisze ponownie układ tabeli partycji,

w wyszukiwaniu może także pomóc

gpart

scrounge-ntfs

jeśli padła jednak <nawet tylko częsciowo> elektronika dysku nie będę w stania koledze pomóc, zawsze można jeszcze skorzystać z

http://dmde.pl/forum/viewforum.php?f=14&sid=958a89c25f9d0b4c573cfc469b003138

zbieżny temat był poruszany już

https://www.fixitpc.pl/topic/3465-wymiana-elektroniki-w-dysku-lub-wgranie-innego-firmware/

Opublikowano

Uch... chyba nic nie da się zrobić z tym dyskiem. TestDisk, go nawet nie wykrywa. Rozumiem, że w takiej sytuacji mogę darować podłączanie go pod taśmę do stacjonarnego, bo to i tak nic nie da...? Nawet ostatnio Ubuntu przestał go widzieć, co jest trochę dziwne, bo tak naglę, ale jeszcze spróbuję...

gpart, scrounge-ntfs, inne programy na innych linuksach live cd, nic nie wykrywa tego dysku. sucks.

Opublikowano

Możesz go spróbować przejechać MHDD jeżeli dysk zrobiłby się znowu widoczny. Możliwe że ten komputer z którego pochodzi dysk padł przez zasilacz który również źle wpłynął na kondycję dysku. Myślę że można go podpiąć go stacjonarki, a nuż go zobaczy jeżeli przez zewnętrzny kontroler nie idzie (co prawda tu będzie taka przejściówka potrzebna)

Opublikowano

Temat można zamknąć. Dysk padł całkowicie. po podłączeniu do PC-ta albo pod USB nawet nie pracuje a o wykrywaniu go przez Windowsa albo linuksa wraz z programami bootowalnymi nie wspominając. Dzięki wszystkim za pomoc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...