Skocz do zawartości
goddy

Częste całkowite zwiechy po wymianie SSD i postawieniu nowego systemu (win7 -> win10)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Przed chwilą zrobiłem upgrade starego SSDka na nowy. Zrobiłem też upgrade systemu po paru latach na windows 10. I od tej pory miałem już trzykrotnie całkowitą zwiechę systemu.

Raz od razu po zresetowaniu instalera windowsa z USB, jeszcze przy ekranie logowania, gdzie się pojawia logo mojej płyty głównej i dwukrotnie już po włączeniu, w obu przypadkach było w trakcie klikania czegoś (ściągania, czy instalowania).

 

Komp ma już swoje lata (złożony w 2015), nigdy nie ściągałem procesora ani nie ruszałem żadnych innych podzespołów.

Ze 2 tygodnie temu dołożyłem drugie tyle ramu (dwie intentyczne kostki jak już miałem).

 

Kwestia raczej na pewno hardwarowa, bo wszystko się działo po instalce świeżego systemu. Doradźcie proszę, jak to można spróbować zdiagnozować (jeśli w ogóle).

 

Nie wiem czy istotne, ale obecne specyfikacje to:

płyta GA-B85M-D3H
procek Core i5-4590 3.3GHz
grafika Radeon R9 270, 2GB GDDR5
RAM Ballistix 4x4GB DDR3 1600MHz
zasilacz Smart SE Modular 530W
dysk Samsung SSD 860 EVO 1TB

Dzięki serdeczne za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Temat do zamknięcia - sprawcą okazał się stary bios. Aktualizacja biosu załatwiła sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...