Skocz do zawartości
darek

Kingston Hyperx, komputer nie startuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dwa moduły ram 4 gigabajty, płytę Asrock G41C-SG i procesor DualCore Intel Pentium E6300.

 

Pierwszy to Kingston HyperX Blu:

 

https://www.kingston.com/datasheets/KHX1600C9D3B1_4G.pdf

 

z tym modułem nie ma problemu, działa stabilnie z częstotliwością 533 MHz(1066 MHz), wymusza to procesor.

 

Drugi moduł, Kingston HyperX Genesis jest prawie identyczny:

 

http://www.kingston.com/datasheets/KHX1600C9D3_4G.pdf

 

I z tym modułem płyta nie startuje w żadnej konfiguracji. Czy oba naraz, czy pojedynczo, pierwszy działa, drugi nie.

 

Ma ktoś jakiś pomysł? Ram jest na pewno sprawny.

 

Pozdrawiam.

 

 

OK, poddaję się, ta pamięć z tą płytą współpracować nie będzie. Przetestowałem wszelkie możliwe ustawienia timingów i doprowadziłem tylko do tego, że komputer mógł się uruchomić, ale i tak pamięć nie była wykrywana przez bios, mogłem za to w programie AIDA i CPU-Z odczytać z jakimi timingami przy jakiej częstotliwości pracuje i okazuje się, że na tej płycie niektórych z nich nie da się ustawić - są poza zakresem.

Edytowane przez darek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...