Skocz do zawartości

MHDD nie widzi dysku SATA w żadnym trybie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym się wkońcu dowiedzieć co mogę zrobić żeby MHDD widział mój dysk. Chciałbym sobie zrobić skan kontrolny.

Dysk jest ustawiony na tryb SATA, ale próbowałem też na RAID oraz AHCI.

Dysk to ST3250410AS (250 GB) na płycie Asus M2A-MX.

Pozdrawiam, P.D.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano
"Onboard SATA type"

OnChip SATA Type -> SATA/RAID/AHCI

Tylko to mam do wyboru.

Czy to może mieć znaczenie że mam dysk podpięty pod port SATA3? Gdy w biosie wybiorę dysk, w nagłówku pisze "Third IDE Slave"

Opublikowano

Rozkład jazdy: menu "advanced" -> "soutch OnChip pci device" -> "onboard sata type -> tu ustawiasz -> "ide controller" przy okazji napisz ile masz napędów/dysków i z jakim interfejsem. Na czas testu MHDD odłącz inne dyski, zostaw tylko optyczny i dysk do sprawdzenia.

Opublikowano

Cóż muszę się przyznać, że trochę namieszałem, po prostu czytałem bios z płyty M2A - VM, istotnie nie masz tych opcji. Spróbuj przełożyć dysk do portu SATA oznaczonego jedynką. Tak czy siak sorry za zamieszanie.

Opublikowano

Spoko-zdarza się :)

Przepiąłem dysk do gniazda SATA1 i wszystko śmiga jak należy.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie samego skanu. Czy należy się martwić dużą ilością sektorów <50ms?

Opublikowano

Wszystko w jak najlepszym porządku - zarówno wyniki skanowania i smart.

Są tam oczywiście te charakterystyczne wpisy dla dysków Seagate, ale tym nie ma się co sugerować.

BTW.

Czy należy się martwić dużą ilością sektorów <50ms?

To jest normalne i jak najbardziej zrozumiałe. Wszystkie sektory powyżej tej wartości są już niepożądane.

Oczywiście głównie zależy to od ilości i 'kalibru'

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...