Skocz do zawartości

Przycinanie sie systemu, dziwny kursor

flatron

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

od jakiegoś czasu system zaczął się wieszać przy otwartej mozilli a także przy otwartym gimpie, nie tnie się w wymagających grach

przycina się na około 1-3 sekund chociaż czasami nie chce się odciąć więc muszę resetować komputer, przy przycinaniu występuje także powiększenie i rozpikselowanie kursora myszy [robi się większy jakby w paski koloru fioletowego i zielonego]

Intel i5 3,2 ghz

ram ddr3 3gb kingston i 4 goodram [chyba]

nvidia gtx 460

win 7 64 bit home premium

próbowałem przeinstalowywać mozillę i sterowniki karty graficznej, niezaobserwowałem poprawy , dodatkowo zepsuło mi się aero po przeinstalowaniu sterowników

• 2 tygodnie później...
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

u mnie też nie było a się zaczęły same z siebie 

w5tl.pnglnbl.png

obrazy wykonane przy niemiłosiernym cięciu się

cięcie ustaje czasami gdy odpalę menadżera zadań -> ctrl al t del -> menadżer zadań -> klik ekran gaśnie zostaje punkt mniej więcej 2x2 cm który najczęściej jest różowy następnie ekran wraca do normalności, pokazuje się komunikat sterownik kermen modern drive 320.49 odzyskał sprawność [czy coś takiego, numer się zgadza]

Pokaż ukrytą zawartość

nic mi niewiadomo o zmianie taktowania z komputera korzystam tylko ja a niczego nie podkręcałem

czy mogło to się samo zrobić przy reinstallu win7 32 na 64 bit? bo bios wygląda teraz inaczej niż w 32

ostatnio wymieniano mi także zasilacz bo się spalił a przy okazji dokupiłem 4gb ram

w jaki sposób mogę to obniżyć? i co z tym sterownikiem nvidia kernel mode driver ?

Problem z nvidia może być wtórny związany z OC. Od dawna nie korzystam z platformy Intel ale wydaje mi się, że domyślne taktowanie to 100 MHz.

Jak obniżyć - wejdź do BIOS i zobacz coś w stylu Adwanced. Ewentualnie Load Bios defaults.

Nie mam czasu poczytać manuala do Twojej płyty.

BIOS nie mógł się zmienić po zmianie systemu - absolutnie.

Problemem jest konieczność wymiany baterii na płycie. Kończy się i to raczej jest jedyny powód.

Edytowane przez wieslaw531

zaktualizowałem biosa bo za chiny niemogłem wejśść w ustawienia [otwierało mi się tylko 1 okno w którym była tylko diagnostyka systemu, co bym nie klikał to tylko to] przy okazji pisało że ustawienia się zresetują

czyli mam po prostu wymienić baterię i będzie ok? dziwne to trochę bo mój stary trup chodził chyba z rok na padniętej [zerowało datę itd.] no ale ok nie ja tu jestem specem ;]

• 1 miesiąc temu...

trochę długo ta wymiana baterii trwała no ale wkońcu wymieniłem

i tak przez 2-3 dni niby wszystko działa aż tu zaczęło się to samo co wcześniej [kursor już nie zmienia się w fioletowo-zielone coś] natomiast zacinanie się tekstury kursora [czasami, nie w ciągle] [najadę na tekst zmienia się w taką pałkę; czy jak to tam nazwać; tak jak powinno, jak zjeżdżam z tekstu pozostaje w takiej postaci]

zwiechy myszki lub ewentualnie całego systemu lub ewetualnie samych sterowników grafiki [kernel mode driver] czasami monitor wyłącza się i włącza pokazuje się wtedy komunikat że sterownik nvidia kernel mode driver przetał działać ale odzyskał sprawność

natomiast dzisiaj przydarzyła się ciekawa rzecz, gdyż ów sterownik wykrzaczył się z 10 razy pod rząd w odstępach mniej więcej 2 sekund, następnie wywaliło mi bluescreena z którego raportu nie mam ale jakby gdzieś był zapisany to niezwłocznie go udostępnie

• 2 tygodnie później...

Wszystkie pliki mają czas utworzenia (wystąpienia błędu) w końcu sierpnia 2013.

Problem raczej dotyczy grafiki. Potestuj z odinstalowaniem driverów i instalacją starszych lub nowszych jeśli masz nieaktualne.

Było ostatnio kilka tematów z tym związanych.

https://www.fixitpc.pl/topic/21033-problem-z-grafiką-nvidii-w-dell-xps-l502x/#entry137464