tam68 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 Witam.Od paru dni mam problem jak w temacie. Podczas uruchamiania systemu bardzo długo wyświetla się logo Windows XP, to na czarnym tle z ruchomym paskiem postępu. Później następuje czarny obraz, tu też trzeba odczekać aż pojawi się ekran powitalny i dopiero można się zalogować. Odnoszę wrażenie, że przez cały czas coś pracuje w tle.Moje podejrzenia:1. Złapałem coś brzydkiego:-)2. Posypało się coś w systemie. Ostatnio często używałem funkcji hibernacji... i któregoś dnia moje dziecko podczas zamykania/hibernowania użyło przycisku "Power"3. A może to problem leży w sprzęcie... płyta? zasilacz?Od czegoś trzeba zacząć więc załączam logi.Dodam jeszcze, że skany Comodo, MAM i Kaspersky z płyty startowej nic niepokojącego nie wykryły. Defragmentacja też nic nie pomogła.Dziś Comodo wyświetlił takie ostrzeżenie: hpgs2wnf.exe (to chyba z Hewlett-Packard) żąda pełnego dostępu do komputera. OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt
Landuss Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 W logach nie ma się do czego przyczepić. Temat zmienia dział. Niewykluczone, że Comodo może tutaj mieszać. Spróbuj odpalić system an czystym rozruchu i zobacz czy to coś dało: KLIK
tam68 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 Zastosowałem się do Metody 2. (Ręczne uruchomienie systemu Windows XP przy użyciu czystego rozruchu) poradnika http://support.microsoft.com/kb/310353/pl Niestety nic nie pomogło, system tak samo długo się uruchamiał, a że był goły tj. bez zapory to powróciłem do normalnego uruchamiania. I tu niespodzianka system uruchomił się z wszystkimi zablokowanymi wcześniej procesami, ale przy pomocy ccleanera poradziłem sobie z tym. Macie jeszcze jakieś propozycje?
Anonim8 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 [ System Events ]Error - 2013-03-23 09:43:04 | Computer Name = MS | Source = atapi | ID = 262153Description = Urządzenie \Device\Ide\IdePort2 nie odpowiedziało w ramach ustalonegolimitu czasu. szukaj przyczyny w dysku
tam68 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Przeskanowałem dysk MHDD 4.6, wynik chyba wyszedł nie najgorszy:<3ms 3815536<10ms 14674<50 ms 272<150ms 2Sprawdziłem też SMART dysku, ale nie potrafię zapisać loga na dysk, chyba niezbędna jest dyskietka...Zrobiłem zdjęcia... SMART Dysk
Anonim8 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 sprawdź w jakim trybie pracuje dysk post#23 z tego wątku https://www.fixitpc.pl/topic/46-optymalizacja-i-odchudzanie-windows-xp/page-2
tam68 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Mam jeden dysk SATA i CD-R oraz DVD-R podłączone na taśmach IDE. Niestety nie wiem do jakich kanałów są podłączone. Drzewko Kontrolerów IDE ATA dalej się nie rozwija. Jak to sprawdzić? Poniżej ustawienia zaawansowane kanałów. Wszystkie mają :DMA jeśli dostępne" nie które nieaktywne, bez możliwości zmiany. Ale które z nich wyłączyć, a może odinstalować wszystkie...? Kanały podstawowe Kanały pomocnicze
diox Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Do autora: odinstaluj Podstawowy kanał IDE i zrestartuj system, kanał powinien przestawić się na UDMA. Ten tryb PIO to wina GMER-a. .
tam68 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Płyta to ASUS P5KPL-AM SE Pentium Dual-Core 3Ghz, 2GB RAM
Anonim8 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Odinstalowałeś kanały IDE i zrobiłeś restart?
tam68 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Jestem po deinstalacji i ponownej instalacji kanału... komputer odzyskał wigor:-))) Odinstalowywałem tylko jeden kanał, ten z PIO. Czy powinienem wszystkie odinstalować?
diox Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Czy powinienem wszystkie odinstalować? Nie trzeba, wystarczy odinstalować tylko ten z PIO. .
tam68 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2013 Jeśli tak, to dziękuję Koledzy za zainteresowanie i pomoc. Wasza wiedza i zaangażowanie utrzymują to forum na wysokim poziomie.
Rekomendowane odpowiedzi