Skocz do zawartości
11 kwietnia 2017 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Vista ×

Zawieszanie sie Visty, bardzo powolna praca systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zwykle masz , Wieslaw, racje! spojrzalam na te posty i faktycznie, mialam ten problem zwiazany z podwyzszona temperatura... tyle nowych rzeczy tutaj z Wami robilam i tyle nowych informacji dostalam, ze sie juz troche gubie  :) i pamietam tylko wybiorczo... ok, ta zamowiona podkladka chlodzaca pod moja Toshibe juz dotarla... jest to taka podkladka:

podkladka

chlodzi w sumie caly spod lapka i jest w cichutki :)

pozostale rzeczy - pasta i spirytus w/g porady Belfegora dostarcza chyba jutro wiec w weekend - rozkrecam lapka i czyszcze ten uklad chlodzacy

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

dzisiaj zrobilam czyszczenie laptopa... nawet nie bylo zbyt brudno, uzywanie odkurzacza jednak daje rezultaty, wymienilam tylko paste, stara nawt nie byla jeszcze zbytnio twarda, ale wyczyscilam i zmienilam na nowa... to takie drugie jak niebieska guma do zucia bylo calkiem w dobrym stanie wiec toto zostawilam, wyczyscilam wszystko co sie dalo,poskrecalam z powrotem i dziala :) zostala mi tylko jedna srubeczka  :( i jedno wybrzuszenie  na obudowie - efekt wkreconej za dlugiej srubki :)) i tyle...wciaz jeszcze nie potrafie do konca zalozyc takiej listwy u gory klawiatury, jakis nieudany pomysl Toshiby... ale jestem w sumie z siebie dumna

wlasnie sprawdzilam te raporty - to nie widac zbyt duzej roznicy w temperaturach... jakies dwa-trzy stopnie nizej niz przed ( po dwoch godzinach pracy laptopa i na tej podstawce chlodzacej)

Cytat

niestety nadal zawiesza sie

To nie jest kwestia temperatur > tylko połaczenia z netem. Mówiłem abyś zrobiła raport z Netlog i załaożyła temat w dziale Sieci.

Podaj identyfikatory kart sieciowych z Menedzera Urządzeń

PPM na karte > Właściwości zakładka szcegóły > z listy wybierasz Identyfikator sprzetu > zaznaczasz kopiuj > wklej do notatnika

podaj do posta

zobaczymy czy nie ma nowszych sterowników

To prawda - mwiles, calkiem o tym zapomnialam! raport z Net-loga zrobiony i zalaczony , zakladam temat w dziale sieci, wg sugesti:)

pozostale polecenia zrobilam, troche to inaczej na moim kompie bylo i w koncu nie jestem pewna, czy to te dane o ktore Ci chodzilo, bo wybralam opce - hardware Ids ( nie wiem czy to jest identyfikator sprzetu...)

post-8128-0-14460100-1364650835_thumb.jpg

post-8128-0-67834300-1364650850_thumb.jpg

Witam serdecznie.

Zgodnie z sugestia Belfegora wklejam raport z programu Net-Log.

Po wielu dzialaniach zwiazanych z problemem z laptopen Toshiba P300z Vista udalo mi sie przy pomocy Belfegora i Wieslawa:

wymienic twardy dysk na nowy

wyczyscic uklad chlodzacy laptopa

przeczyscic Viste z wielu niepotrzebnych zasmieczaczy i utrudniaczy.

przypadek mojego laptopa :)

dzialanie systemu znacznie poprawilo sie, programy dzialaja (prawie) bez zastrzezen.

Pozostal jeszcze jeden nie mniej wazny problem... otoz system zawiesza sie kilka razy dziennie (w tym srednio 2-3 razy dziennie wymagane jest uzycie klawisza power) przy prawie non stop pracy komputera...

Belfegor zasugerowal sprawdzenie  systemu pod wzgledem konfiguracji/ustawien sieci domowej...

w zalaczniku podaje raport z Net-Loga..

Prosze o informacje jakie jeszcze raporty bylyby przydatne do takiej diagnozy?

net-log 30-03-13.txtPobieranie informacji ...

Edytowane przez picasso
Temat doklejam tu, bo wcale nie obrał kierunku sieciowego, jest kontynuacją. Posty posklejane, by zachować logikę dyskusji. //picasso

Basia kliknij na tą pierwszą linijkę z Identyfikatorem LPM a potem PPM i daj Kopiuj i wklej do posta.
I to mają być wszystkie karty sieciowe > łacznie z Wifi

Do karty Wifi masz najnowsze stery. Czy z niej tylko korzystasz?

Cytat

(w tym srednio 2-3 razy dziennie wymagane jest uzycie klawisza power

Tego nie wolno robić.

W jakich sytuacjach są te zawieszenia? Przeglądarka > filmiki > gry online?

Cytat

mam nadzieje Wieslaw, ze pochwalisz wynik moich czterech godzin spedzonych z moim lapkiem :))

Tu pochwalę . Zuch.

Cytat

zostala mi tylko jedna srubeczka :( i jedno wybrzuszenie na obudowie - efekt wkreconej za dlugiej srubki :))

Ale tutaj nie do końca. Skoro została - to znaczy, że o czymś zapomniałaś a to może być ważne.

Kobieto - powinnaś być czuła na "wybrzuszenia" bo to zawsze jest skutkiem czegoś. Tym bardziej, że wiesz co było powodem.

W wolnej chwili spróbuj to zweryfikować. Chyba, że to już jest wykonane.

Potwierdzam to co napisał @Belfegor.

Taki reset to tylko problemy. Blaszak ma np. opcję przytrzymania przycisku Power i wymuszenie zamknięcia systemu.

Skoro masz problem odpalaj na początku Menadżera zadań i go zminimalizuj. Niech sobie cyka w tle.

Jeżeli coś się zawiesi - Alt + Tab i przełączasz się na MZ - Aplikacje. Sprawdzasz co wisi i kończysz proces - ale pamiętaj co to było.

To może pomóc w diagnozie. Oczywiście możesz dodatkowo zobaczyć na procesy i zużycie %.

EDYTA

Jak masz ustawiony plik wymiany?

Belfegor napisał(a):

Basia kliknij na tą pierwszą linijkę z Identyfikatorem LPM a potem PPM i daj Kopiuj i wklej do posta.

I to mają być wszystkie karty sieciowe > łacznie z Wifi

PCI\VEN_8086&DEV_4229&SUBSYS_11018086&REV_61

wyglada na to ze mam tylko jedna karte sieciowa...z tym vifi

mam jeszcze jedna, Marvell Yukon 88E8040T PCI-E Fast Ethernet Controller, ale to chyba na kabel, w kazdym razie to samo dla tej drugiej karty to:

PCI\VEN_11AB&DEV_4355&SUBSYS_FF501179&REV_12

Belfegor napisał(a):

Do karty Wifi masz najnowsze stery. Czy z niej tylko korzystasz

tak, tylko z tej jednej bo na kabel sie nie podlaczam...

wieslaw531 napisał(a):

Skoro została - to znaczy, że o czymś zapomniałaś a to może być ważne.

Kobieto - powinnaś być czuła na "wybrzuszenia" bo to zawsze jest skutkiem czegoś. Tym bardziej, że wiesz co było powodem.

W wolnej chwili spróbuj to zweryfikować. Chyba, że to już jest wykonane.

ta srubka mi zostala... z mocowania chyba motherboard bo jest taka srebrna... ale nigdzie mi nie pasowala, to znaczy nie bylo takiej dziurki zeby gwint ''zalapal''...sprawdzilam wszystkie!

a to wybrzuszenie? jak to mozna zweryfikowac? .. wykrecic te zrubke i probowac wgniesc to z powrotem? palcem?

Belfegor napisał(a):

W jakich sytuacjach są te zawieszenia? Przeglądarka > filmiki > gry online?

przegladarka - zawszeczasem przy filmach z YT, czesciej przy grach przegladarkowych

czasem przy filmach z YT, czesciej przy grach przegladarkowych

wieslaw531 napisał(a):

Potwierdzam to co napisał @Belfegor.

Taki reset to tylko problemy. Blaszak ma np. opcję przytrzymania przycisku Power i wymuszenie zamknięcia systemu.

Skoro masz problem odpalaj na początku Menadżera zadań i go zminimalizuj. Niech sobie cyka w tle.

Jeżeli coś się zawiesi - Alt + Tab i przełączasz się na MZ - Aplikacje.

jak sie zawiesza.. to wszystko, Manager Zadan tez wtedy nie dziala, a czasem dostaje informacje, ze:

Logon process has failed to create the security options dialod.

Failure - security options

wieslaw531 napisał(a):

zaraz sprawdze te ustawienia

wieslaw531 napisał(a):

Zobacz gdzie to jest. To mogło spowodować jakieś skutki uboczne. Lapek to nie blaszak.

Tu wszystko powinno być zmontowane zgodnie z zasadami producenta. Strzelam tylko - problemy z klawiaturą, monitorem itp.

Tak, rozkrece kompa jeszcze raz bo i tak musze takie srubki znalezc, zeby te listwe zabezpieczajaca klawiature zamontowac poprawnie..wiec przy okazji wejde troche glebiej i jeszcze raz popatrze na te motherboard...

Cytat

bo na kabel sie nie podlaczam...

Jeśli masz taką możliwość podłacz się do Lan i testuj. Na czas testów wyłacz karte Wifi.

Teraz korzystasz z Opery > nie wiem jak tam jest, ale na FF można odznaczyć akcelerację sprzętową

Z menu narzedzia > Opcje > Zaawansowane > odznacz Korzystaj z akceleracji sprzetowej

i sprawdzaj jak się zachowuje FF

Cytat

jak sie zawiesza.. to wszystko, Manager Zadan tez wtedy nie dziala, a czasem dostaje informacje, ze:

Logon process has failed to create the security options dialod.

Failure - security options

Start > uruchom > services.msc

znajdź usługę Windows Defender > jeśli jest właczona > wyłacz > PPM na usługę > przestawiasz tryb na Wyłaczony > restart

Belfegor napisał(a):

Teraz korzystasz z Opery > nie wiem jak tam jest, ale na FF można odznaczyć akcelerację sprzętową

Z menu narzedzia > Opcje > Zaawansowane > odznacz Korzystaj z akceleracji sprzetowej

i sprawdzaj jak się zachowuje FF

sprawdzilam, ta funkcja byla odznaczona w FF, i nadal jest odznaczona...

Belfegor napisał(a):

Start > uruchom > services.msc

znajdź usługę Windows Defender > jeśli jest właczona > wyłacz > PPM na usługę > przestawiasz tryb na Wyłaczony > restart

ta usluga nazywala sie u mnie : Windows Firewall ( czy to to samo?) wiec wylaczylam toto i zmienilam start-up z automatycznego na manual

wieslaw531 napisał(a):

Virtual Memory/Paging File = 4603

wieslaw531 napisał(a):

Ustaw Kontrolowany przez system + Ptaszek u góry kontrola dla wszystkich dysków + Restart.

Jaką masz wersję IE? Tak spróbuj potestować czy są problemy na IE bo to może być problem przeglądarki.

ok, z ptaszkiem zrobione i przesiadlam sie juz na IE zobaczymy jak tu sie pracuje na nim :)

Belfegor napisał(a):

Nie ta usługa u ciebie też nazywa się Windows Defender. To co wyłaczyłaś to zapora systemowa.

masz racje :) Windows Defender jest i byl wylaczony... (disabled) mam przywrocic ten Windows Firewall do dzialania? chyba tez go nie potrzebuje?

No, Panowie, mysle, ze problem juz rozwiazany! :)

idac za porada ktoregos z Was - pobralam i zainstalowalam Chrome, importowalam wszystkie zapamietane strony z FF i Opery, odinstalowalam FF i Opere, wyczyscilam komputer z wszelkich pozostalosci po tych przegladarkach i od 4-ch dni moj system nie zaliczyl ani jednego zawieszenia :) wszystko dziala poprawnie i szybko :) bardzo sie ciesze i chyba temat mozna juz zamknac :) jeszcze raz dziekuje za poswiecony czas mnie i mojej maszynie, nauczylam sie wiele i naprawde jestem bardzo zadowolona!

chwile odpoczywam i poprosze Was o pomoc z moim staruszkiem :) desktopem z XP:)

6-04-13 Vista nadal dziala wysmienicie... nadal uzywam Chrome, do Opery czy FF juz chyba nie powroce...

12-04-13 Vista smiga - jak nigdy przedtem... ciekawa jestem czy to tylko ten FF byl przyczyna tego zawieszania sie kompa i ciezkiej pracy kompa?... czy przyczyna byl zniszczony dysk a FF to wtorne?

Edytowane przez Webasia
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...