Skocz do zawartości

Pendrive - reanimacja?

Markiz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podłączyłem dzisiaj pendrive'a do laptopa aby skopiować film. Sformatowałem go bez problemu i zacząłem kopiować dane. W pewnym momencie otrzymałem komunikat, ze kopiowanie jednego z plików nie jest możliwe. Wybrałem opcję Anuluj. Być może, że chciałem skopiować plik większy niż pojemność pendrive'a.

Od tego czasu system widzi pendrive'a jako nieznane urządzenie o pojemności zero MB.

Przy próbie wejścia i formatowania otrzymuję komunikat "Brak dysku w napędzie".

Nie widać go również w "dymku" Bezpieczne usuwanie sprzętu USB.

Czy pendriv jest już przeznaczony na straty czy też można próbować go jakoś reanimować?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Jeśli pendrive nie jest widzialny w systemie to masz problem...

Spróbuj jednak sprawdzić w zarządzaniu dyskami ( Panel sterowania > narzędzia administracyjne > zarządzanie komputerem ) czy pen jest widoczny. Wklej zrzut ekranu jeśli widać pena.

Opublikowano

Wkleiłeś złą fotkę, dlatego jeszcze raz:

Panel sterowania, teraz przełącz na: Wygląd według -> Duże ikony, następnie > narzędzia administracyjne > zarządzanie komputerem > zarządzanie dyskami.

Teraz zrzut ekranu.

Opublikowano

Ok teraz kliknij podwójnie na "Generic USB Mass Storage USB Device", wybierz zakładkę "szczegóły" i w Właściwość wybierz "Identyfikatory sprzętu" an następnie zrób zrzut ekranu.

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem program którym możliwa jest reanimacja Twojego pena.

Niestety z tym oprogramowaniem nigdy nie miałem nic do czynienia.

Pobierz - http://www.flashboot...PTOOL_v2150.rar

uruchom i następnie jak mi się wydaje jeśli pen będzie rozpoznany to opcja start (u mnie opcja start jest wyłączona).

Powodzenia :)

Edycja:

Sorry coś wcześniej poknociłem z linkiem, teraz jest bezpośredni link do pobrania.

I jeszcze dla czytających ten wątek.

Udostępniane tutaj programy są przeznaczone tylko do konkretnych przypadków.

Możliwe, że ktoś ma ten sam problem z tym samym sprzętem, lepiej zawsze wcześniej zapytać :mellow:

Edytowane przez Aux
Opublikowano

No niestety - uruchamiałem po kolei wszystkie pozycje ID, pen był znajdowany ale po kliknięciu START zawsze wyskakiwał Error 8 i wynik operacji FAIL.

Dzięki za poświęcony mi czas ale widzę, że pen do wyrzucenia - mówi się trudno i kupuje się nowy :)

Raz jeszcze wielkie dzięki i pozdrawiam.

Temat do zamknięcia.

Opublikowano (edytowane)

https://www.fixitpc.pl/topic/16394-naprawa-pendrivea/

Kurcze - ładnie wszystko opisałeś ale mi się nie udaje nic zdziałać... :(

Może pomożesz?

Description: [G:]Urządzenie pamięci masowej USB(GENERIC USB Mass Storage)

Device Type: Mass Storage Device

Protocal Version: USB 2.00

Current Speed: High Speed

Max Current: 100mA

USB Device ID: VID = 0C76 PID = 0005

Device Vendor: USB Mass Storage

Device Name: USB Mass Storage

Device Revision: 0100

Manufacturer: GENERIC

Product Model: USB Mass Storage

Product Revision: 1.00

Chip Vendor: Solid State Systems

Chip Part-Number: TC58NC6688/SSS6690-B0

Flash ID Code: 98D798B2 - Toshiba - 2CE/??? [TLC-8K] -> Total Capacity = 8GB

Tools on web: http://dl.mydigit.ne...ial/up/sss.html

Edytowane przez picasso
Wydzielam z tutoriala. Tam nie miejsce na świadczenie pomocy, tylko na gotowe opisy rozwiązań. //DawidS28 A ja doklejam temat do poprzedniego. //picasso
Opublikowano

Sprawa jest dość skomplikowana. Tu opisują podobny przypadek zakończony sukcesem, ale trzeba rozebrać obudowę i zewrzeć nóżki pamięci. Według tego poradnika w zależności od chipa mogą to być nóżki 29-30, 30-31, 31-32, 41-42, 42-43 lub 43-44. Dodatkowo trzeba przygotować odpowiedni plik ini.

Ogólnie przy cenach za pena 8GB od 20 zł całą tą zabawę w reanimację można traktować tylko w kategoriach hobby :)

Opublikowano

No też właśnie - myślałem, że jest jakiś program który by penka zreanimował. Na szczęście nic na nim nie mam więc nie będzie żal go wywalić, specjalnie drogi też nie był :) Ale dla zasady chciałem spróbować go zreanimować :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...