Skocz do zawartości

foreman

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    40
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

O foreman

  • Tytuł
    Użytkownik
  1. Mam taki problem - nagle w dobrze działającym Avaście na XP pojawił się błąd - wyskakiwało okienko z koniecznością restartu, lecz po kliknięciu nie następował restart. Na ikonie Avasta wciąż był widoczny wykrzyknik. Sprawdziwszy ten błąd w pomocy Avasta opisany tu https://support.avast.com/pl-pl/article/Troubleshoot-Antivirus-UI-Failed-load próbowałem za wskazówkami - poprzez Uruchom - wpisałem "services.msc" następnie w Uslugach - Awast probowałem wywołać uruchomienie Avasta co nie przyniosło skutku. W związku z tym zdeinstalowałem Avasta i ponownie zainstalowałem nową wersję dla XP ze strony oficjalnej. Jednak po instalacji program nie uruchomił się i nie pojawił się na pulpicie. Wprawdzie utworzył się folder w C:Program Files jednak Avasta nie mogę znikąd uruchomić. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Oczywiście mogę też podać logi tylko proszę wskażcie jakie. edit: wklejam logi Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt
  2. foreman

    Niedomaganie Chrome w XP

    a czy w tym przypadku rozwiązaniem jest przejście na Windows 7? Nadmieniam że dysponuję sprzętem: Intel ® Celeron ® M CPU 530 @ 1.73GHz 1.73 GHz, 1,93 GB RAM
  3. Mam od wczoraj problem z przeglądarką Chrome działającą w XP. Otóż niektóre strony zupełnie nie otwierają się (widać wówczas tylko biały ekran i jedynie logo danej strony w rogu) albo otwierają się ale przy próbie logowania następuje zawieszenie, biały ekran i brak odpowiedzi (dotyczy to np. skrzynki pocztowej w Tlenie). Ponadto - nadmieniam że chodzi o laptop - w kilku przypadkach po wejściu na stronę o charakterze informacyjnym zostaję przekierowany na adres tego serwisu aplikacji mobilnej czyli z literą "m." w adresie URL. To dziwne, bo nie korzystam z tego rozszerzenia wcale. Nie mogę np. odtwarzać materiałów video w serwisach jak youtube i podobnych. Takie strony nie ładują się, albo po załadowaniu emisja przerywa się po 1-2 sekundach i nie można jej kontynuować. Gdy próbuję pobrać niektóre plik w sieci, download bywa nieudany, zatrzymuje się i zawiesza i nie dochodzi do skutku. Poza tym inne strony ładują się ok, przy czym jakby trochę wolniej, np. następuje dłuższy czas ładowania obrazków itp. Z czego mogą wynikać te objawy? Rozumiem, że Chrome jest przestarzały, XP nie jest wspierany aktualizacjami, ale dotąd nie narzekałem specjalnie na ich działanie przy zwykłym korzystaniu z sieci. Edit: dodaję logi FRST i GMER. Przy otwarciu tego drugie miałem komunikat którego skan też dodaję. Ostatecznie GMER sie otworzył i przeskanował. FRST.txt Shortcut.txt Addition.txt Gmer foreman 2017.txt
  4. Dziękuję za podpowiedź. Spróbuję to sprawdzić. A jeśli by nie pomogło - to chcialbym jeszcze podpytać czy ewentualnie jest sens instalowania nowszego Windowsa na moim komputerze. Czy nowszy system Windowsa działałby znośnie na takim laptopie? Jest to: Belinea VA2505 Intel® Celeron ® M CPU 530 @ 1.73 GHz 1.73 GHz 1,93 GB RAM
  5. Działam na XP i przeglądarce Chrome Z dnia na dzień stało sie to uciążliwe - przy kilku otwartych zakładkach przeglądarki - przechodząc z jednej na drugą nie ma widoku poprzednio na niej juz otwartej strony tylko trwa jej otwieranie tak jakbym dopiero to robił po raz piewszy. I tak dzieje się z każdą otwartą stroną - ogladam ją, potem przechodzę na inną zakladkę i trwa "myślenie", gdy wrócę do poprzedniej to także. Co może być przyczyną? Czy chodzi właśnie o dzialanie XP i Chrome razem i brak unowocześniania tych systemów?
  6. pliki o tej numeracji którą podalem, pochodziły jednak z innego czasu i miejsca wykonalem pkt 1 - był restart podaję log sprawdzilem pkt 2 - wszedzie bylo ustawione "DMA jeśli dostępne i nie musiałem zmieniać" poobserwowałem teraz dzialanie i wygląda że strony otwierają się prawidlowo i nie ma tych wczesniejszych zniejształceń oraz spowolnień Fixlog.txt
  7. To były inne pliki. Miały w nazwie inne numery, tzn. mniej więcej od "Zdjęcie170" do "Zdjęcie190". Punkt 1 wykonany Punkt 2 też. Tylko nie wiem jak ma wyglądać prawidłowo przebieg akcji Fix. U mnie bylo tak że po kliknieciu w Fix, trwało to moze minute, po czym wyskoczyło okienko, informujące, że wystapił bląd i aplikacja zostanie zamknieta (takie samo okienko miewalem dawniej przy korzystaniu z przeglądarki IExplorer). Mimo tego plik fixlog powstał i wklejam go wraz z logiem z wykonanego nastepnie skanu. Fixlog.txt FRST2.txt
  8. Działam w systemie XP. Otworzyłem dziś kilka pobranych plików jpg, Po otwarciu zauważylem że chyba sześć z nich pojawiło sie podwójnie w miejscu zapisania - tzn. jeden egzemplarz normalny z ikonką-miniaturką zdjecia i drugi o tej samej nazwie ale z białą-pustą ikonką. Dlugo nie mogłem usunąć tych plików, pojawiało sie okienko o niemozliwosci usuniecia. Dwa razy niby udalo sie je usunąć, a po chwili pojawialy sie znowu w tym samym miejscu. Wreszcie pobralem Total Commandera - w nim je usunałem i zniknely, przy czym chwile jeszcze byly widoczne w folderze, po czym zniknely i nie ma ich. Ale jednocześnie znacznie spowolnił system, strony internetowe otwieraja sie trudniej i czesto pojawiaja sie w stanie jakby to nazwac - niepelnym = "surowym" - czyli z poprzestawianymi tekstami, jakby niesformatowane tresci. I dopiero po odswiezeniu strony pojawia sie jej prawidlowy wyglad. Używam google chrome i dotąd zawsze bylo to blyskawiczne dzialanie przegladarki i brak takich znieksztalconych widoków stron. Mam wrażenie, że te pliki JPG wywołały problem w komputerze. Załączam wyniku skanów i proszę i sprawdzenie oraz ewentualne wskazówki. Dzięki z góry za pomoc! Addition.txt Extras.Txt FRST.txt GMER.txt OTL.Txt Shortcut.txt
  9. foreman

    Usunięcie programu D-Poczta

    Tak zrobilem Wprawdzie uruchamiając w nim deinstalację to okienko wyskoczylo także tu, ale następnie ten program Revo dokonał deinstalację i D-Poczta zniknęła Tak więc dziękuję bo udalo się
  10. foreman

    Usunięcie programu D-Poczta

    sprobowalem w trybie awaryjnym jednak także tam ukazuje sie to samo okienko ktore pokazalem wyzej i deinstalacja nie powiodla sie
  11. foreman

    Usunięcie programu D-Poczta

    nie:) a jak dokladniej to wykonac w trybie awaryjnym?
  12. Proszę o pomoc w deinstalacji programu D-Poczta Próbuję usunąć go z Panelu Sterowania oraz przez CCleaner lecz nie udaje się to i wyskakuje okienko - screen na zdjęciu
  13. W międzyczasie sprawdziłem kilka programów do odzyskiwania z płyt, także podany przez Ciebie IsoBuster, który jednak nie był w pełni skuteczny, a część plików zamienił na inne rozszerzenie. Natomiast dużo lepiej poradził sobie "CD Recovery Toolbox Free" który nie odzyskał jedynie kilku małych folderów Tak jak napisałeś, sprawdziłem pechową płytkę w stacjonarnym komputerze i bez problemów zostala odczytana. W czym więc może tkwić problem? Zauważam że w laptopie (który nagrał tę płytkę i nie odczytuje jej), że inne płyty po włożeniu odczytuje dużo wolniej (długo "myśli") . Spróbowałem też nagrania i tu w pierwszym przypadku wypalenie właściwie utknęło (zatrzymało się na nagraniu jednego pliku mp3) a w drugim przypadku poszło z oporami (na początku powstało zawieszenie które dopiero po dłuższek chwili ustało i nagranie się rozpoczęło) Czy to może być wina lasera?
  14. Zapisywałem dokumenty na płycie DVD, kilkakrotnie do niej dogrywałem kolejne pliki Obecnie komputer nie odczytuje tej płyty Zawiesza się przy tym, słychać że napęd działa ale dysk CD w laptopie pokazuje zero zawartości Ponadto uruchomiony program nagrywający DeepBurner zawiesza się przy tej płytce Co można zrobić w tej sytuacji? Czy to oznacza bezpowrotne utracenie tych danych? Czy można skopiować zawartość tej płytki?
  15. Jak pisałem wyżej, problem z powtarzającą się instalacją zniknął. jednak nadal istnieje ogólny kłopot z dzialaniem systemu od tego czasu. Mianowicie, nieustannie uciązliwie działaja programy już dzialajace, a nowo uruchamiane ulegają zawieszeniom wzgl. zastygnięciom (czasem po chwili odżywają albo tez pozostaja w takim zawieszeniu i ratuje mnie wtedy ich zamknięcie przez menedżer zadań). Dzieje się tak w przypadku komunikatorów, np. skype który uruchamia sie dlugi czas i czasem sie to udaje a czasem nie (na poczatku jest puste okno, a dopiero potem pojawiaja sie w nim wolno kolejne elementy), po sprawdzeniu stwierdzam że nie uruchamiają się także wszystkie czaty, a takze niektore strony internetowe, w tym youtube dziala niedobrze, jakby przeskakujaco, na pewno nie idealnie. Widzę, że nie chodzi w tym wszystkim o przesył internetowy, bo np. wszelki download dziala poprawnie i bez zwolnienia. Za to samo otwieranie okienek i tzw. blyskawicznosc samego manipulowania kliknieciami bywa utrudnione. W miedzyczasie mialem kilka podejrzeń co do przyczyny i w tym celu: - usunąlem Avirę (po zaleceniu Picasso), a zainstalowalem Microsoft Security Essentials. - zająłem sie kwestią temperatury i nagrzania laptopa, wiec zleciłem dokonanie przeczyszczenia / przedmuchania wnętrza laptopa, którego dokonano sprzężonym powietrzem po uprzednim otwarciu komputera, a fachowiec załął się kwestiami technicznymi (wymiana pasty termoprzewodzącej i inne konieczne wg niego sprawy serwisowe). Po tych obu czynnosciach działanie techniczne na pewno uległo poprawie - np. temperatura obudowy przy wejsciu zasilacza jest wyraznie mniejsza, a dodatkowo wentylator w środku uruchamia się teraz co pewien czas (wczesniej dzialał bezustannie). JEDNAK nie widzę żadnej poprawy w dzialaniu systemu, bo zawieszenia, zastygnięcia pojawiają sie tak samo jak wcześniej, bez roznicy. Inny dziwny objaw dotąd niespotykany jest taki że czasem na pasku po prawej u dolu pojawia się czerwona ikonka z iksem mowiąca "System jest zagrożony" - po kliknieciu ukazuje sie okno (które znajduje się jako Centrum Zabezpieczeń w Panelu Sterowania) - i tam w trzeciej rubryce mam wówczas informację "Ochrona przed wirusami WYLACZONA". Dziwne, gdyż przedtem Avira, a obecnie MSE dziala w tym momencie i baza antywirusowa jest aktualna. Dotychczasowe logi, przeprowadzone skany niczego nie wykazały. Co mogę jeszcze zrobić, co sprawdzić? Czy przyczyna moze tkwić w samym dzialaniu Windowsa XP?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...