Skocz do zawartości

Adres Google i inne adresy powodują "404 not found"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

problem występuje na komputerze mojej mamy:

1. Po wpisaniu adresu google w Operze i IE wyświetlany jest komunikat "404 not found"

2. Wpisanie adresu dowolnej innej strony działa różnie, tzn. czasem otwiera się żądana strona, a czasem jest komunikat "404 not found"

3. Linki podane w mailu lub Skype dają się otwierać bez problemów, chociaż wpisanie takiego samego linku w oknie adresu przeglądarki powoduje już błąd taki jak w punkcie 1 i 2.

4. Następuje częste zrywanie się połączenia internetowego (połączenie przez modem sieci komórkowej Play). Zasięg i działanie samego operatora jest tu w porządku. Problem pojawił się dopiero po kilku miesiącach bezawaryjnego działania tego połączenia. Operator sieci był powiadomiony i sprawdzał warunki techniczne ze swojej strony. Karta SIM była też wymieniona, ale to nie pomogło.

Po szybkim sprawdzeniu najprawdopodobniejszej przyczyny problemów z punktu 1, 2 i 3, wykryłem mnóstwo błędnych przekierowań w pliku HOSTS. Plik ten odświeżyłem i teraz powyższe problemy zniknęły ale obawiam się ich powrotu, tzn. sądzę, że to co te wpisy wygenerowało, co ciągle siedzi w systemie. Dlatego proszę o pomoc. Dodam, że diagnozę i naprawę przeprowadzałem zdalnie przez Teamviewera. Log OTL i GMER były jednak wygenerowane poprawnie wg. instrukcji, tzn. internet został odłączony, antywirus i inne programy zamknięte (przynajmniej tak instruowałem moją mamę).

Z góry dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam,

Andrzej

Oto wymagane logi:

OTL.TxtPobieranie informacji ...

Extras.TxtPobieranie informacji ...

gmer.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Według logów tu nadal jest aktywna infekcja.

1. Plik HOSTS nadal wymaga drobnej modyfikacji gdyż na XP ma w pliku być domyślnie tylko ta linijka:

127.0.0.1 localhost

Więc doprowadź zawartość pliku do tego stanu zapisując w nim zmiany.

2. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst (rozwiń spoiler):

Pokaż ukrytą zawartość

Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera.

3. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL

Cytat
Przy okazji, czy mogę zapytać, co w pierwszych logach wskazuje, że infekcja była nadal aktywna?

Właśnie te wpisy, które dałem na usunięcie w spoilerze.

Logi obecne są już czyste. Możesz kończyć sprawę.

1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL.

2. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK

3. Masz stary Adobe Reader, zaktualizuj do najnowszej wersji: KLIK

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...