bpm Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Witam serdecznie, walczę z problemem od kilku dni i nie mogę sobie poradzić. Niby chodzi o prostą regulację obrotów wentylatora karty grafiki a taki problem. Wkurza mnie, że przy zwykłej normalniej pracy na kompie wentylator wręcz wyje, GPU-Z pokazuje non stop 70%. Karta ta to: nVidia GF GTX 460 768MB System: Win 7 x64 PRO Próbowałem robić to z poziomu Riva Tuner jednak program nie widzi karty (czytałem, że jest to problem niekompatybilności ze sterownikami). Próbowałem też poprzez zmianę biosu karty, jednak NiBiTor wywala błąd: "Cant start driver: 1275". W przypadku tego błędu porady były taki aby wyłączyć UAC i podpisywanie sterowników w systemie, jednak to też nic nie daje. Trzecia próba za pomocą narzędzia nVidii niby daje radę, jednak po chwili wywala BSOD. Pytania moje są takie: 1. Jak zmniejszyć obroty lub czym? lub 2. Jak wgrać nowy zmodyfikowany o regulację obrotów BIOS? dzięki z góry za pomoc. Odnośnik do komentarza
Adriano2747 Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Obroty możesz zmniejszyć poprzez wyczyszczenie obudowy komputera z kurzu zapewnienie dobrego przewiewu, wyczyszczenie z kurzu samej karty (radiator wiatrak) zmiana pasty termoprzewodzącej na procesorze karty. Jeśli karta jest brudna to sie grzeje wiatrak próbuje temu zapobiec jak zmniejszysz obroty zwiekszy sie ryzyko spalenia karty. Dziękuje. Odnośnik do komentarza
bpm Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Mój błąd, zapomniałem dodać, że komp jest nowiutki, ma zaledwie 2 tygodnie od poskładania więc opcja kurzu odpada Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Próbowałem robić to z poziomu Riva Tuner jednak program nie widzi karty (czytałem, że jest to problem niekompatybilności ze sterownikami). NVIDIA System Tools? http://www.nvidia.pl/object/nvidia_system_tools_6.06_pl.html Odnośnik do komentarza
bpm Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Nie znałem tego, sprawdziłem i jak na razie działa, zobaczymy jak po restarcie kompa będzie. Szkoda tylko, że poniżej 40% nie można zejść jednak i tak nastała można powiedzieć błoga cisza Dziękuję serdecznie. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Chwila, sterowniki instalowałeś z oficjalnej strony producenta? Mogą być problemy z obrotami, jeśli Twoja karta jest marki Gainward i korzystałeś z ich sterowników. Odnośnik do komentarza
bpm Opublikowano 8 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Oczywiście, że ze strony producenta, bardzo proszę: http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl Wszystko jest ok. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi