kosa351 Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 Witam, mam folder, a w nim podfoldery gdzie znajduje się z 40 dokumentów zapisanych w Wordzie. Często nanoszone są na nie poprawki i trochę denerwujące jest, co chwilę zapisywać pojedynczo kilkadziesiąt plików. Teraz najlepiej byłoby zaznaczyć główny folder, aby odnalazł wszystkie dokumenty, dodał i zamienił je na pdf. Próbowałem przez do pdf, pdf creator, ale trzeba tam dodawać każdy plik. Znacie jakiś ciekawy soft, który poradziłby sobie z tym problemem?
KolegaDudysa Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Zobacz: Doc2PDF.exe. Niestety każdą pozycję trzeba zaptaszkować. Skrypt PowerShell ConvertWordToPdf EDIT: W skrypcie w tej linii wpisujesz ścieżkę gdzie znajdują się dokumenty: $folderpath = "c:\Test\*" Pliki pdf zostaną utworzone w tej samej lokalizacji. Filmik:
kosa351 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Dzięki za podpowiedź. Skorzystałem ze skryptu PS, ale pomógł mi tylko połowicznie, ponieważ trzeba wskazywać konkretne foldery natomiast ja mam całe drzewo katalogów (załącznik).
KolegaDudysa Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Edytuj w notatniku skrypt i dodaj parametr -recurse w tej części kodu: Get-ChildItem -recurse -path $folderpath -include $fileTypes | Skrypt będzie przeszukiwał wszystkie podkatalogi w katalogu głównym. Przykład: EDIT: Zobacz jeszcze to: How to use script auto-convert all WORD files into PDF with Office 2007. Sit_doc2PDF.vbs i runit.bat umieszczasz w głównym katalogu gdzie znajdują się pliki, edytuj runit.bat. i dodaj parametr /S by przeszukiwał wszystkie podkatalogi w głównym katalogu, podobnie w PS. dir /s /b *.doc > tempFiles.txt dir /s /b *.docx >> tempFiles.txt Dwuklik na runit.bat i skrypt się wykona automatycznie, wyświetla wyniki w oknie cmd oraz tworzy log.
kosa351 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dziękuje za fachową pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi