kaczakkkk Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Jezeli jest taka sytuacja, ze BIOS nie wspiera bootowania z USB - czy to juz jest koniec? i nic z tym sie nie da zrobic zeby to zmienic? Np jakis update, ipgrade, rekonfiguracja BIOSU? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam wiedzacych wiecej.
perlit Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Cześć. Nie wiem czy to Cię zadowoli, ale podam sposób na przykładzie płyty Asus M2N-E. Podczas procedury POST wciskasz F8 i wchodzisz do Boot Menu, gdzie wybierasz odpowiedni napęd podłączony do komputera (np. do USB) i klikasz Enter.
3oo Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Jeszcze chyba można pokombinować z grub4dos lub Plop Boot Manager. Np. bootując z CD wyszukiwane są bootowalne urządzenia... i dalej bootloader powinien poradzić z bootowaniem z USB. Jednak nigdy nie próbowałem... A dokładniej to co chcesz osiągnąć?
Rafael22peb Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Najpierw sprawdz podlaczajac np pendriva do usb i wtedy lukaj w opcje, bo jest tak czasami ze jak nie masz podpietego to nie pokaze ze ma taka opcje bootowania. Druga sprawa, nie kazdy pendrive bios widzi zeby z niego bootowac. Moze tez pomoc aktualizacja biosu, lub jak kolega pisze wyzej Plop Boot Menager Opis jak uzyc Plop-a masz tu: http://peb.pl/3631380-post31.html
kaczakkkk Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Cześć. Nie wiem czy to Cię zadowoli, ale podam sposób na przykładzie płyty Asus M2N-E. Podczas procedury POST wciskasz F8 i wchodzisz do Boot Menu, gdzie wybierasz odpowiedni napęd podłączony do komputera (np. do USB) i klikasz Enter. Problem w tym, ze jak napisalem po F8 nie ma na liscie botowalnych napedow - napedu z USB. Jeszcze chyba można pokombinować z grub4dos lub Plop Boot Manager. Np. bootując z CD wyszukiwane są bootowalne urządzenia... i dalej bootloader powinien poradzić z bootowaniem z USB. Jednak nigdy nie próbowałem... A dokładniej to co chcesz osiągnąć? Mam takie pytanie egzaminacyjne - jezeli jedynym bootowalnym medium jakie masz jest bootowalny pendrive, jak uruchomic z niego komputer jezeli w jego opcjach bootowania nie ma bootowania z pena? Moze tez pomoc aktualizacja biosu, lub jak kolega pisze wyzej Plop Boot Menager Opis jak uzyc Plop-a masz tu: http://peb.pl/3631380-post31.html Dziekuje za skuteczna pomoc. Plop mi rozwiazal ten problem. Jeszcze raz serdecznie dziekuje i pozdrawiam. P.s Ten "Poradnik komputerowy dla każdego" to swietna sprawa. Edytowane 14 Maja 2011 przez picasso Posty połączone. Zamiast "Odpisz" stosuj funkcję "Multicytowanie". //picasso
Rekomendowane odpowiedzi