maxxsony Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Witam wszystkich, Tak jak w temacie: gdy uruchamiam system, nie reaguje prawy przycisk myszy i lewy na pasku zadań. Uruchamianie menadżera zadań poprzez skróty CTRL + ALT + DELETE oraz CTRL + SHIFT + ESC dopiero wtedy uruchamia mi Eksplorator Plików(explorer.exe) i nagle wszystko działa. Mam ten problem od ponad roku, nie mam pojęcia czy po jakiejś aktualizacji... . Przedwczoraj był wstawiany nowy system jednak problem nadal występuje(formatowałem tylko partycje systemową). Próbowałem już w regedit zmieniać HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows NT/CurrentVersion/Winlogon i tam sprawdzałem Shell ale explorer.exe jest, czyściłem Cache w Opcjach Eksploratora Plików , nawet kombinowałem w Powershell o zresetowanie go z obrazu, również bez efektów, na dole pokazuję komendę. Repair-WindowsImage -Online -RestoreHealth $Path = "C:\windows\system32\Explorer.exe" $Sfc = "Sfc.exe" $Verifyfile = "/Verifyfile" $Scanfile = "/Scanfile" & $Sfc "$Verifyfile=$Path" & $Sfc "$Scanfile=$Path" Odnośnik do komentarza
Rrob2 Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu może to coś pomoże? Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 9 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu "DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth" oraz "sfc /scannow" również robione nawet z 5 razy i nic nie pomogło po restarcie. Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 8 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Podaje logi z FRST Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
Rrob2 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu w pliku FRST ja bym wywalił (czyli naprawił) te wszystkie linie z dopiskiem ,,Uwaga" np. HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender: Ograniczenia <==== UWAGA HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender Security Center: Ograniczenia <==== UWAGA a szczególnie ten podejrzany HKU\S-1-5-21-3272301585-2660575420-3595590174-1003\...\Winlogon: [Shell] C:\Windows\explorer.exe [3129376 2025-10-14] (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) <==== UWAGA ja tak robię przynajmniej od lat, czyli kopiuję te linie z UWAGA i wklejam do dokumentu tekstowego o nazwie fixlist. Potem wystarczy w FRST wcisnąć Napraw. Z pewnością istnieje tutaj więcej problemów, ale ktoś bardziej obeznany może przejrzy dogłębniej te logi. zrób na wszelki wypadek punkt przywracania systemu zanim zaczniesz działać z FRST Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 5 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Tak wiem, teraz czytam dużo wpisów tutaj na forum na temat explorera, bym poczekał na @Illidan aby mi pomógł, nie chce popsuć systemu.... Chociaż i tak był robiony przedwczoraj format P.S - Defender by blokował w jakiś sposób explorera ? 🤨 Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 5 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 16 minut temu, Rrob2 napisał(a): w pliku FRST ja bym wywalił (czyli naprawił) te wszystkie linie z dopiskiem ,,Uwaga" np. HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender: Ograniczenia <==== UWAGA HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender Security Center: Ograniczenia <==== UWAGA a szczególnie ten podejrzany HKU\S-1-5-21-3272301585-2660575420-3595590174-1003\...\Winlogon: [Shell] C:\Windows\explorer.exe [3129376 2025-10-14] (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) <==== UWAGA ja tak robię przynajmniej od lat, czyli kopiuję te linie z UWAGA i wklejam do dokumentu tekstowego o nazwie fixlist. Potem wystarczy w FRST wcisnąć Napraw. Z pewnością istnieje tutaj więcej problemów, ale ktoś bardziej obeznany może przejrzy dogłębniej te logi. zrób na wszelki wypadek punkt przywracania systemu zanim zaczniesz działać z FRST Dałbyś radę tu fixa mi wykonać ? Odnośnik do komentarza
Rrob2 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 20 minut temu, maxxsony napisał(a): P.S - Defender by blokował w jakiś sposób explorera ? 🤨 myślę, że nie, to chyba nawet nie ma związku. Najbardziej podejrzany jest dla mnie właśnie ten błąd explorera: HKU\S-1-5-21-3272301585-2660575420-3595590174-1003\...\Winlogon: [Shell] C:\Windows\explorer.exe [3129376 2025-10-14] (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) <==== UWAGA istnieje tam niżej oczywiście więcej linijek z dopiskiem uwaga, rozumiem Twoje obawy przed bawieniem się z FRST, ale jak zrobisz najpierw punkt przywracania systemu potem w notatniku fixlist wkleisz tylko tę powyższą linię i wciśniesz w FRST ,,Napraw" komputer na pewno ci nie wybuchnie :) W najgorszym razie robisz przywracanie systemu i masz ,,po staremu" PS. Zrobiłem Tobie fixlist z tymi najbardziej problematycznymi przypadkami. Wklejasz fixlist w TO SAMO MIEJSCE gdzie masz FRST fixlist.txt Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Niestety dalej to samo :/ Fixlog_16-10-2025 19.50.34.txt Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Ciekawy przypadek, tu nawet nie ma za bardzo na razie do czego się przyczepić....Zrób nowe logi z FRST i zobacz jak jest podczas czystego rozruchu Windows, być może za problem jest odpowiedzialny jakiś program, który instalujesz w systemie. https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/jak-wykonać-czysty-rozruch-w-systemie-windows-da2f9573-6eec-00ad-2f8a-a97a1807f3dd Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 3 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Hmmm. Od razu mówię że w trybie awaryjnym myszka i klawiatura również nie reaguje bo jak mam ikony to nie działa lewy przycisk myszy, jakby explorera też tam jakby wyłącza.... Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 3 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Logi po czystym rozruchu oraz zdjecie z shexview. Niestety odpaliłem i dalej to samo. Pasek start nie reaguje tak samo okna mojego komputera nie reagują na lewy przycisk myszy jak i prawy. Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu A co z myszką? Sprawdzałeś inną? Pamiętam wadliwe myszy, które podobne jaj a w systemie robiły, jedna u syna ostatnio w grach działała, ale wieszała Explorera właśnie. Tylko niby to i tylko niby po kliku na pasek zadań i Explorer nie działał. Po za tym myszka cacy, po wymianie na inny model problem zniknął. Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Tak sprawdzałem, z laptopa na usb. Problem ten sam. Ogólnie ta myszka ciągle działa, nie ma z nią problemów nawet po 10 godzinach... czy 20... Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Jednak problem jest z usb, gdy podlączam dwie myszki na raz, jedną i drugą zapasową to myszki są nieaktywne dwie, w sensie swieci laser ale na pulpicie lewy czy prawy przycisk nie funkcjonuje jakby blokuje explorera i musze go ponownie włączać przez menedżera zadań.... . Ale gdy podłączam pendrive to usb to wszystko działa. Nie mam już pomysłu 😟 Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Sprzątanie tylko. Uruchom FRST. Skopiuj zawartość podaną niżej i nigdzie nie wklejaj-FRST sam znajdzie "fixlist" w schowku systemowym. Spoiler Start:: CreateRestorePoint: HKLM\...\Policies\Explorer: [SettingsPageVisibility] hide:windowsdefender; HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender: Ograniczenia <==== UWAGA Startup: C:\Users\Ciokers-PC\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\explorer.exe [2025-10-14] (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) <==== UWAGA Startup: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\explorer.exe [2025-10-14] (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) <==== UWAGA HKU\S-1-5-21-3272301585-2660575420-3595590174-1003\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Edge: Ograniczenia <==== UWAGA Task: {F3E6E7ED-A196-4E44-8803-55FAB3AD4E29} - System32\Tasks\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\USO_UxBroker => %systemroot%\system32\MusNotification.exe (Brak pliku) Task: {91DA8F52-2CF2-48A6-BB72-41ACB6453BB0} - System32\Tasks\Opera GX scheduled Autoupdate 1678226290 => D:\Opera GX\autoupdate\opera_autoupdate.exe --scheduledtask --bypasslauncher $(Arg0) (Brak pliku) S3 EAAntiCheat; system32\drivers\eaanticheat.sys [X] 2025-10-16 19:50 - 2025-10-16 19:50 - 000000008 _____ C:\ProgramData\ntuser.pol EmptyTemp: End:: Fixlist przeznaczona tylko dla autora tematu! W FRST kliknij opcję "Napraw" (Fix). Pokaż raport "fixlog.txt", który otrzymasz po restarcie komputera. Możliwe że coś z USB, ale w każdym porcie to samo? Tu wydaje mi sie że problem nie leży w Windows, tylko jest sprzętowy. Nie mniej możesz jeszcze naprawić biblioteki w Windows, nie wiem czy jest sens, ale nie zaszkodzi. Odpal CMD z uprawnieniami administratora i wpisz komendę: sfc /scannow Zatwierdź Enterem. Pomysłów więcej puki co nie mam, pomyślę jeszcze. Co jeszcze, aktualizacja wszystkich sterowników w Windows i samego BIOS nie zaszkodzi w tej sytuacji. Odnośnik do komentarza
maxxsony Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Dzięki wielkie, już problem rozwiązany, może komuś się przyda na przyszłość. Przyczyną jakaś opcja USB w BIOS i tam przestawiłem XHCI Hand-Off na Disabled a miałem Enabled + (AMD Chipset Driver w wersji 7.06.24.2226) od MOBO - MSI B550M, miałem wczoraj formata jednak Driver Booster wersji Full nie wgrał wszystkich sterowników...... . @Illidan czy mam uruchamiać FRST i wkleić Fixlista czy już się bez niego obejdzie jak wszystko działa ? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 45 minut temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 45 minut temu W FRST tylko lekkie zamiatanie systemu, także.... jak chcesz. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi